Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Vita mércékről és normákról (II.)

Dátum: 2010-11-09 00:00:00 | Felvitte: birkozoszov.hu

Vita mércékről és normákról (II.)

Kettős mércék

(Bacsa Péter válasza)

Mint a bíróbizottság vezetője reagálok Bódi Jenő és Meleg Gábor észrevételeire.
A mérlegelésen - a FILA ajánlásait és szabályait követve - az MBSZ által rendezett versenyeken az elnök által kijelölt bírókon és a titkáron kívül senki sem tartózkodhat. A hazai versenyeken a sokszor jogtalan és alaptalan támadásokat kivédve lehetővé tettük, hogy a rendező csapat videokamerával közvetítse a mérlegelést az edzők számára, mindez kiválóan működött már több hazai versenyen (Kaposvár, Orosháza stb.).
A visszaméretés fogalmát és eszközét nem ismeri, és nem alkalmazza a FILA és az MBSZ.
Az elnök részvétele a mérlegelésen nem vet fel semmiféle kérdést, hisz az elnök dolga a verseny zavartalan lebonyolítása, a kollégákkal egyeztetett munkamegosztásban. Mint gyakorló bíró te is bizonyára tisztában vagy azzal, hogy a mérlegelésen az elnök csak ritka esetben vesz részt tevőlegesen.
A fentiektől eltérő mérlegelési forma hiba volt a B csoportban tevékenykedő bírók részéről, amire - a jelzésedre utalva - utólag is felhívtam a közreműködő bírók figyelmét, és ígérhetem, hogy hasonló hiba nem fog előfordulni a jövőben.
A versenybírók és edzők közötti hangnem és stílus minősítése és szabályozása szintén nem tartozik a hatáskörömbe, a felfokozott versenyhangulat szült már a múltban is minősíthetetlen megjegyzéseket mindkét oldalon. A személyes véleményem az, hogy a konfliktusok rendezését az érintett személyeknek kell négyszemközt, nyugodt körülmények között megoldani.
Az általad szintén megemlített versenyzői engedély körüli anomáliák rendezése kellő szabályozás hiányában eddig a résztvevő elnök jó szándékára hagyatkozva, illetve a magyar birkózás érdekeinek szem előtt tartásával születtek, és nem a bürokrácia, a vaskalaposság mentén.  Ha jók az értesüléseim, akkor a CSB versenykiírásának eheti módosítása rendezte ezt az ellentmondást, tehát az „ügy” megoldódott, és a múlt heti hiba sem befolyásolta a szőnyegen született eredményeket.
Mivel ez a kérdés nem volt eddig szabályozva a kiírásban, az elnök helyesen járt el a kiírásnak megfelelően, talán éppen a következő esetet figyelembe véve, amely három hete a Dél-Zselic által rendezett U23 magyar bajnokságon történt. Ide a pénteki mérésére a Vasas teljes csapata feledékenységből versenyzői könyvek nélkül érkezett. Miután velem telefonon konzultálva a te személyes kérésedre (a birkózás érdekeit szem előtt tartva) engedélyeztem, hogy másnap az egyik szülő a verseny kezdetére - tehát nem a mérés végére (konfliktusba keverve magam a verseny elnökével - kockáztatva egy esetleges újrasorsolásból adódó jelentős csúszást) hozza utánatok a könyveket, megkímélve a szülőt az egy órával korábbi indulástól. Talán ha akkor az igazságérzeted hasonlóan működött volna, és a kettős mérce című leveledet akkor megírod, nem fordulnak elő a múlt hetihez hasonló „erkölcsi mélypontok” a magyar birkózásban.
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2019-06 >>
HKSZCSPSZV
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30