Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Versenyrendezés mesterfokon

Dátum: 2012-04-04 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

 Versenyrendezés mesterfokon

(A szombathelyi Aréna Savaria elegáns, esztétikus háttere nagyban hozzájárul a benne zajló birkózóversenyek sikeréhez)

Ha úgy nézzük, egy birkózóverseny szimpla történet: megérkeznek a résztvevők, néhány órán keresztül küzdenek egymással a szőnyegeken, majd az eredményhirdetés után hazamennek. Ez jóval több mint száz éve rutinból is zökkenőmentesen lezajlik hétről hétre.
A szombathelyi futball történetében az egyik kiváló edző – ha jól emlékszem, Palicskó Tibor – elrendelte a játékosainak, hogy a bajnoki mérkőzésekre öltönyben, nyakkendőben érkezzenek a stadionba. „Mert ezek a mi ünnepnapjaink” – tette hozzá magyarázatként.
A birkózóverseny éppúgy lehet szürkemód hétköznapi esemény, mint ahogyan ünneppé is emelkedhet. Öröm tapasztalni, hogy egyre inkább az utóbbira törekednek a rendezők. A jelenség természetesen nem új, hiszen főleg a hagyományos viadaloknak, mint amilyen például a karcagi Kurucz testvérek-emlékverseny, kialakult a saját rituáléja, tele vendégszerető gesztussal. Nemcsak egy verseny a sok közül, hanem sajátos hangulatú közösségi esemény.
Amikor a 2000. évi szabadfogású Európa-bajnokság előtt leégett a Budapest Sportcsarnok, a szövetség előremenekült: mintegy kitágította a Körcsarnok szűk légterét, egyenesen az Operába vitte el a megnyitó ünnepséget, és a Népstadion területén lévő két további létesítményben tömegversenyt rendezett gyerekeknek. Elámult a világ, új dimenziók nyíltak meg. Aztán az évek alatt összekovácsolódott, rutinos rendezői gárda 2005-ben etalonként számon tartott világbajnokságot rendezett a Sportarénában. Itt járt Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, aki nem volt közeli barátságban a sportággal, és csak rövid látogatást tervezett a versenyre, végül estig maradt, és beleszeretett a birkózásba.
Hogy egy világbajnokság és egy budapesti gyerekverseny sikere azonos elvekre épül, legfeljebb a mérete más, azt Losonczi Ottó bizonyította be. Már a Kruj Iván Sportcsarnok átadása előtt, az egyesek szerint „féreglyuk” kinézetű, Üllői úti dr. Papp László-birkózócsarnokban is emlékezetes, mondhatni, méltóságteljes versenyeket vezényelt le. Megkövetelte, hogy a csapatok egységes szerelésben vonuljanak be a megnyitóra, külön köszöntötték a meghívott, és együvé leültetett egykori nagy bajnokokat, s a végén az eredményhirdetés is fegyelmezett rendben, ünnepélyesen zajlott. Megszüntette a versenyteremben az étkezést, személyes (közel)harcot folytatott a szemetelők ellen.
Mindennek különösen nagy jelentősége van a fiatalok esetében, akik a mai világban – valljuk be – sokkal több szerethető helyet találnak, például a számítógépeken megjelenő virtuális csodákban, mint a versenyterem csupasz falai között. De a birkózásnak ebben az elegáns módjában maga is fel tud emelkedni, miáltal még inkább kötődik a sportághoz, nőnek az igényei önmagával szemben is, és jó irányban formálódik az ízlése.
Az igényes és sikeres versenyrendezés titka az összefogás és a szervezettség. No, meg a pénz… – szinte hallom sokak kiegészítését. Dorog arra adott nagyszerű példát, hogy a világos beszéd, a céltudatosság és a szervezettség széleskörű összefogást teremtett. Úgy is meg lehet keresni az önkormányzatot és a támogatókat, hogy adjatok egy kis pénzt, mert versenyt rendezünk. Meg úgy is, de sokkal eredményesebben, hogy igényes, nagy visszhangot kiváltani képes produkcióra készülünk, ennek érdekében a magunk erejéből ezt és ezt már megtettük, de ebben és abban segítségre lenne szükség, hogy megcélozhassuk a tökéletest.
A Fekete gyémánt-kupa nagy feladat volt: tizennégy országból közel száz vendéget elszállásolni, étkeztetni, mozgatni, a FILA-naptárba is bekerült eseményhez méltó körülményeket biztosítani, dobogóra helyezett szőnyegekkel, web-közvetítéssel. A szervezők a maguk elhivatottságával elérték, hogy a verseny közügy lett, lelkes önkéntesek egész csapata dolgozott fáradhatatlanul, a feladat iránti alázattal, és az egész környék vállalkozói támogatták a közös ügyet. Az önkormányzat nemcsak segített, hanem tűzbe is jött. Dr. Tittmann János polgármesterre eddig számíthatott Dorog sportja, de most már azt is tervezi, hogy kibővítik a Városi Sportcsarnokot, és utánpótlás-világversenyt rendeznek.
Mogyoródon ennél kisebb volt a feladat, bár az adottságokhoz képest nagy falat a junior-bajnokság magas színvonalú megrendezése.
Érdemes elolvasni a mogyoródi birkózás lelkének és motorjának számító Kéri Zoltán nyílt levelét, amelyet már hónapokkal korábban, az elmúlt év végén tett közzé:
„A Magyar Birkózó Szövetség részben az októberi sikeres rendezésnek, másrészt junior-válogatottjainknak köszönhetően Mogyoródnak ítélte a jövő évi junior kötöttfogású magyar bajnokság rendezésének jogát. Március 31-én lesz a nagy esemény, amire a hazai birkózás színe-javát várjuk. Arra kérem Önöket, már most véssék be ezt az időpontot a naptárukba, jöjjenek minél többen, segítsék győzelemre a fiúkat. Ismét szeretném elindítani az októberben nagyon sikeresen zárult Örökbefogadási projektet. Tizenötezer forintért bárki szponzorálhat egy súlycsoportot, ha kedve tartja, át is adhatja a díjakat. Kedves mogyoródiak! Remélem meg tudjuk tölteni március utolsó napján a sportcsarnokunkat. Higgyék el, nagy durranás lesz!”
Egy lelkesítő hangú levél önmagában nem mozgat meg támogatókat, tömegeket. Kéri mesternek mégis biztos támaszt jelentett a későbbi talpalásban. A mogyoródi birkózósikerek tudatosítása, a helyiek lelkesítő megszólítása nyomán, és nem utolsósorban a saját hitelessége, a rengeteg munkával megszerzett tekintélye révén célba ért.Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2021-12 >>
HKSZCSPSZV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31