Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Szekeres István: a kártya nem szabad

Dátum: 2012-05-21 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Szekeres István: a kártya nem szabad

(A nigériai Szinivi Boltik kikapott ugyan a bronzmérkőzésen – képünkön – a fehérorosz Sejkovtól, de ötödik helyével kvótát szerzett a tavalyi kvalifikációs vébén, a szabadfogás 96 kg-os súlycsoportjában.)

A FILA honlapjáról már tudjuk, hogy a birkózásban három ország kapott úgynevezett szabadkártyát: Guam, Irak és a Közép-Afrikai Köztársaság. Sokakban merül fel a kérdés, miért ők, és miért nem azok az olimpiai és világbajnokok (közöttük Kiss Balázs), akik valamilyen oknál fogva nem szereztek kvótát, de jobban megérdemelnék. Nos, ez azért van, mert az a bizonyos kártya – nem szabad.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság alapszabálya rögzíti: minden tagállamnak joga van részt venni a Játékokon. Ezt még az is alátámasztja, hogy minden országból adott számú sportoló és az őket kísérő szakember teljes utazási és ellátási költségét a NOB állja.
A gondot az okozza, hogy korántsem minden tagország képes részvételi jogot szerezni magának a kiélezett kvalifikációs küzdelmekben. Nekik segít két, úgynevezett beengedő sportág (atlétika, úszás), amelyben nem kvótarendszer működik, hanem „csak” bizonyos szinteket kell teljesíteni, és a B sokaknak nyit kiskaput.
De még az sem mindenkinek.
A FILA kvalifikációs versenykiírásában szerepel az a pont, hogy három kvóta sorsáról a Háromoldalú Bizottság (Tripartite Commission) dönt. A három oldal: a NOB (amelynek biztosítania kell minden tagország részvételét), a sportágak nemzetközi szakszövetsége (esetünkben a FILA) és az ANOC (a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szervezete). Az ANOC-nak január 16-ig kellett jeleznie az igényeit: mely országok keresnek helyet és mely sportágakban. Feltételezem, hogy Guam, Irak és a Közép-Afrikai Köztársaság birkózókvótája még nem végleges, hiszen a végső döntésnek július 9-ig kell megszületnie. Ha például egy guami atléta menet közben teljesíti a B szintet, akkor az ország lehetőségét a birkózóversenyeken való részvételre akár Palau is megkaphatja.
De semmiképpen nem adják például Európának!
A női 63 kg-ban a Közép-Afrikai Köztársaság és Guam kapott kvótát. Az előbbi képviselője, Szilvi Datti ötödik, míg a guami Maria Dann nyolcadik lett az afrikai-óceániai, közös kvalifikációs viadalon (12 induló között), míg a kötöttfogású 120 kg-ban a Londonra zöld utat kapott iraki Ali Szalman megnyerte a 2010. évi Arab-bajnokságot.
Mindebből jól kiolvasható az alku összetett folyamata: az ANOC országoknak keresett kvótát, a FILA pedig szakmailag vállalható olimpiai résztvevőt.
Elvégre a birkózás veszélyesebb annál, semmint hogy megengedhesse ugyanazt, mint az úszás, hogy valamelyik szereplője két perc alatt, a vízbe fúlással küszködve teljesítse a 100 „gyorsot”…
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2021-12 >>
HKSZCSPSZV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31