Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Szakmai nap Abaújszántón

Dátum: 2012-03-24 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Szakmai nap Abaújszántón

(Horváth Béla a szakmai nap keretében vette át a 2011. év menedzserének járó díjat dr. Hegedüs Csaba elnöktől és Maróthy István szakmai alelnöktől)

A három és félezres Abaújszántó Miskolctól 60, Szerencstől 16 kilométerre fekszik. Az abaúji településen öt éve van birkózás, elsősorban a németországi érdekeltségekkel rendelkező helyi vállalkozó, Horváth Béla jóvoltából.
Mielőtt beszámolnánk a szakmai nap eseményeiről, az ő segítségével idézzük fel a történteket, a regionális Mr. Tus létrejöttéig.
Horváth Béla nem birkózott, ő a futballon keresztül vált sportszerető emberré. A sportágunk akkor került közel a szívéhez, amikor évekkel ezelőtt dr. Hegedüs Csabával találkozott.
Megfogott az az elhivatottság – mondja –, amellyel a századik magyar olimpiai aranyérem szerzője viszonyul a birkózáshoz. Láttam azt a szenvedélyt, ahogyan járja az országot, és keresi a helyi segítőtársakat, hogy a sportág növekedjen, és minél több támogatóra találjon. Miután a birkózásnak nagyon fontos szerepe lehet az új nemzedékek fejlődésében, a közreműködésemmel gyökeret vert Abaújszántón is.
- Hogyan lett ebből egy egész régiót átfogó egyesület?
Mint aki a sportágban immár érintett volt, részt vettem sok tanácskozáson, baráti beszélgetésen, ahol mindig a talpon maradás és az előrelépés kérdései kerültek terítékre. És még valami: az összefogás igénye. Ennek a jegyében kezdtünk közösen gondolkodni a lehetőségekről. De nem csak beszélgettünk. Új szakosztály működését indítottuk el a közelmúltban Telkibányán, Hollóházán, Hidasnémetiben. Rögtön felmerültek persze anyagi és szakmai kérdések is. Az vezetett el a közös megoldáshoz, amelyet a tehetséggondozás kényes területén a Mr. Tus-koncepciójában találtunk meg. Annak a hatókörét, barátaink szakosztályának gondjait is érzékelve, kiterjesztettük a kistérségre, majd továbbléptünk a régió felé is. 2011 nyarán alapítottuk meg az egyesületet, s októberben került cégbírósági bejegyzésre.
- Hány tagegyesületük van?
Eddig Borsod megyéből hét, Szabolcsból öt, Hevesből kettő csatlakozott, és ezek a számok nyilván tovább nőnek majd, de hajdú-bihariak is jelezték a szándékukat.
- Honnan juthatnak támogatáshoz?
Elsőként a kistérségi társuláshoz fordultunk, és kaptunk is több mint egymilliós segítséget. Abból Hidasnémetibe szőnyeget, több helyre birkózómezeket vásároltunk. Engem arra hivatkozva kértek fel, majd választottak meg elnöknek, hogy kiterjedt kapcsolatrendszerem van, és bíznak a lobbi-tevékenységemben. Igyekszem ennek megfelelni, és minél több forráshoz juttatni a birkózást, ráadásul élvezzük dr. Hegedüs Csaba folyamatos közbenjárását is. Miközben változatlanul dolgozunk az egyesület további bővítésén.
- Újabb szakosztályok, netán újabb megyék felé indulnak?
Még az országhatáron túlra is. Tárgyalunk szlovákiai, romániai partnerekkel, és szeretnénk bevonni az ukrajnai Munkácsot is. Ezáltal az Európai Unió regionális fejlesztési támogatására is pályázhatunk.
- Most térjünk át tartalmi kérdésekre! Mit hoz az együttműködés a tagegyesületeknek a szakmában?
Már ősszel egyhetes, ingyenes edzőtábort rendeztünk, mindegyik klubból három fiatalt láttunk vendégül. Negyedévente egy hétvégén ezt megismételjük, és azon dolgozunk, hogy kialakítsuk az egyesület erős, ütőképes „válogatottját”, amellyel még külföldi versenyekre is elutazunk. Továbbképzéseket, szakmai napokat szervezünk az edzőknek, olyat, mint amilyen ez a mai is.
- Beszállnak az egyesületi versengésbe?
Nem. Mi az ős Mr. Tus-sportiskola alapelvei alapján működünk, minden versenyző a saját szakosztályának szerzi az eredményt.

A szakmai nap az Ilosvai-iskola tornatermében felállított szőnyeg mellett (de azon is) zajlott. Bevezetőjében dr. Hegedüs Csaba emlékeztetett arra, hogy a világ régóta a magyar birkózás csodájára jár. Tőle is sokan megkérdezték annak idején: mi a titka annak, hogy olyan eltérő stílusú, mégis egyformán eredményes birkózóink vannak, mint mondjuk Réczi László, Tóth István vagy Rácz Lajos. Az volt a válasz, hogy mi magát a birkózást, annak teljességét tanítjuk a fiataloknak, és abból építi fel a szakemberek segítségével ki-ki a maga testhez álló, egyéni stílusát. Most sem lehet más a cél.
Maróthy István alelnök a szakmai bizottságot izgató kérdéseket összegezte, és elmondta, hogyan születtek meg ebből például a legutolsó, fontos határozataik. Péteri László a bíráskodás, a szabályértelmezés aktuális felfogásáról tartott a mindennapi gyakorlatba átültethető előadást. Dr. Bakanek Györgynek, a válogatott orvosának sokrétű mondandójában az orvosin kívül pszichikai, pedagógiai, táplálkozástudományi összetevők is helyet kaptak. Kiemelte például, hogy a fiatalokból konkrét, nagy célokat kell előhívni, mert azok nélkül szinte elkezdeni sem érdemes a versenyszerű sportolást. Az erre utaló klasszikus mondást az ókori Róma filozófusától, Senecától idézte: „Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.”
A szőnyegen volt a sor. Gulyás István – Krasznai Máté közreműködésével – a szabadfogás aktuális, helyes szemléletét illusztrálta. Külön kiemelte azokat az általános, a hatékonyságot csökkentő hibákat, amelyeket manapság tapasztalni. Csurom vizesen jött le a szőnyegről.
Bacsa Ferenc a kötöttfogásban nem vállalkozott személyes közreműködésre, de fizikailag is jelentős teljesítményt nyújtott, amint Krasznai Máté és Fehér Dávid segítségével bemutatta a legfontosabb kötöttfogású akciók előkészítésének és végrehajtásának helyes módjait. Ebből egyben illusztrációt kaptunk arról a totális felkészítésről, amelyről Hegedüs Csaba a bevezetőjében beszélt. Bacsa csak bemondta a következő technika nevét, amit a két fiatal – mindenféle külön magyarázat nélkül – azonnal végre is hajtott.

Az Észak-keleti Regionális Mr. Tus-sportiskola Egyesület kereteibe tartozó, meghívott szakemberek végig nagy érdeklődéssel, lankadatlan figyelemmel követték az előadásokat, s végül nagy tapssal köszönték meg.
És miközben ők a következő közgyűlésük részleteit vitatták meg, a felállított szőnyegen az abaújszántói gyerekek tartottak edzést a mesterük, Rusznyák József irányításával.
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2021-12 >>
HKSZCSPSZV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31