Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Súlyos sokk érte a magyar sportot

Dátum: 2012-03-19 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Súlyos sokk érte a magyar sportot

(Az 1956. évi melbourne-i olimpia eredményhirdetésén természetesen a magyar kardcsapat tagjai sorakoztak fel a dobogó legmagasabb foka mögött. Az élen a verhetetlen hármas: Gerevich Aladár, Kovács Pál, Kárpáti Rudolf)

Egy februári hazai viadal után Kovács Tamás szövetségi kapitány így értékelt: „Nagyon hullámzott a válogatottak teljesítménye, de ők nem is a versenyre készültek, felmérőként vívtak a Vasas-teremben. Kirobbanó formába csak Nagy Zsolt került, megnyerte a második napot, ő viszont amatőr, aki felelősség nélkül léphetett pástra, így verte meg az egész válogatottat. Mindenképpen lehetőséget kell adni hasonló vívóknak a versenyekre, különben Szilágyi Áronéknak nem lesz kivel megméretniük magukat itthon. A női kardban már katasztrofális a helyzet, mindössze tizennyolcan indultak.”
A rendszerváltással megszűnt a magyar sport korábbi támogatási rendszere. Egyesületek és sportiskolák százai, szakosztályok ezrei szűntek meg. Eltűntek a sportállások, minek következtében töredékére csökkent a felnőtt sportolók száma. Az infrastruktúrában egyre jobban lemaradtunk a világgal szemben. Mindez különösen az olimpiai egyéni sportágakat sújtotta.
A vívásban több mint ötven magyar szakember dolgozik külföldön, ideális körülmények között. Ha itthon lennének, nem kapnának állást, mert a csökkenő számú szakosztályokban nem tudnák megfizetni őket, hiszen nincs miből.
Az egyéni sikersportágainkban lehet ugyan a szövetségekre mutogatni, a sikerek elmaradásáért pedig a szakvezetésre tolni a felelősséget. De egyre világosabbá válik azoknak is, akik eddig nem hitték, hogy az alulfinanszírozott magyar sport súlyos helyzetben van.
A válság egyik jele a média eltávolodása az olimpiai sikersportoktól. A vívás is mostohagyerek lett. Egy év alatt nem foglalkoztak az eredményeikkel annyi helyen és akkora terjedelemben, mint most, a kardcsapat kudarca kapcsán. A Cívishír honlapja ezt az otromba címet adta a beszámolójának: Lebőgtek a kardozók…
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2021-12 >>
HKSZCSPSZV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31