Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Sportmúzeum

Tartalom szűrés:
Végső búcsú Csőke Józseftől
2012-06-05 | Szekeres István

Végső búcsú Csőke Józseftől

Az Óbudai temető szóróparcellájában ma délután vettek végső búcsút barátai és tisztelői Csőke Józseftől, a magyar sportfilm atyjától. Az olimpiai mozgalom nevében Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, a filmművészet képviseletében Szabó István, Oscar-díjas rendező idézte fel az elhunyt alakját, aki június 27-én lett volna 85 éves, és az idén ünnepelhette volna az 55. házassági évfordulóját.
Papp József ereklyegyűjteménye
2012-04-25 | Sz. I.

Papp József ereklyegyűjteménye

Egyedülálló gyűjteményt hozott létre Kaposváron a magyar birkózás egyik korábbi jeles alakja. A 71 esztendős Papp József a sport által szeretne értéket teremteni a fiatalság számára. A hajdan olimpiai válogatott kerettag birkózó a Kaposvár Város Szolgálatáért kitüntetésben részesült. A kapos.hu írását közöljük.
Emléktábla a Tahi utcában

Emléktábla a Tahi utcában

A Matura Mihálynak, a magyar birkózás kiemelkedő személyiségének egykori lakóházán elhelyezett emléktáblát dr. Tóth József országgyűlési képviselő, a XIII. kerület polgármestere és Szekeres István, a Magyar Birkózó Szövetség elnökségének tagja leplezte le. Az angyalföldi Tahi utca 58. számú ház előtt megtartott avató ünnepség nagy érdeklődés mellett zajlott. A birkózótársadalom képviselői között találkozhattunk Varga János olimpiai bajnokkal és Kruj Ivánnal is.
2012-04-02 | Sz. I.

Emléktábla Matura Mihály tiszteletére

A XIII. kerületi önkormányzat emléktáblát helyez el a XIII. Tahi utca 58. számú házon, amelyben hosszú időn át élt Matura Mihály, a magyar birkózás kiemelkedő személyisége. Az avató ünnepség április 5-én, csütörtökön 10 órakor kezdődik. (Megközelítés: a Béke utcáról balra, a Fáy utca, a Vasas-sporttelep és a Rákos-patak után.)
Örökbecsű értékek másfél négyzetméteren
2012-01-29 | Szekeres István

Örökbecsű értékek másfél négyzetméteren

Már a versenyről szóló előzetesünkben kifejeztük elismerésünket a Ganz-kupa rendezőinek, amiért a kötöttfogású verseny súlycsoportjait régi nagyok emlékének szentelték. A BVSC-Ganz birkózócsarnokban aztán újabb, kellemes meglepetéssel fogadtak. Másfél nézetméternyi falfelületre igazi sportmúzeumot varázsoltak, részben a névadó régiek fotóiból, relikviáiból. A fotónkon látható plakátról a folytatásban bővebben is szólunk.
Meghalt Tarr Gyula
2012-01-24 | Szekeres István

Meghalt Tarr Gyula

●●● TARR GYULÁTÓL FEBRUÁR 9-ÉN 9.45 ÓRAKOR VESZÜNK VÉGSŐ BÚCSÚT A RÁKOSKERESZTÚRI ÚJ KÖZTEMETŐBEN. ●●● Életének 81. évében, hosszú betegség következtében elhunyt Tarr Gyula, birkózásunk egyik legeredményesebb szereplője: 11 egyéni és 2 csapatbajnoki címet nyert, szerzett negyedik helyezést olimpián és világbajnokságon. Több mint négy évtizeden át volt a BVSC-birkózócsalád elismert és népszerű tagja.
Gyászol az orosz birkózás
2012-01-10 | Szekeres István

Gyászol az orosz birkózás

Az új esztendő első napjaiban kettős gyász érte az orosz birkózást. Meghalt az olimpiai bajnok Anatolij Koleszov, akit minden idők egyik legjobb kötöttfogású versenyzőjeként tartanak számon, majd elhunyt Valerij Onopko, a szövetség főtitkára, akit az orosz női birkózás atyjaként emlegetnek.
Kiss Ferenc hetven éves
2012-01-05 | Szekeres István

Kiss Ferenc hetven éves

1942. január 5-én született, ma hetven éves a magyar kötöttfogás egyik kiemelkedő egyénisége, Kiss Ferenc. Olimpiai bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok, kétszeres vb-ezüstérmes. Mesteredző, aki 1978-ban csapatbajnokságot nyert a Ganz-Mávaggal, majd – Balla József kapitánysága idején – vezette a kötöttfogású válogatottat is. A folytatásban Szekeres István szubjektív köszöntőjét olvashatják.
Meghalt Toma Ferenc
2011-12-14 | Szekeres István

Meghalt Toma Ferenc

●●● TOMA FERENCTŐL DECEMBER 29-ÉN, CSÜTÖRTÖKÖN 14 ÓRAKOR A TÖRÖKBÁLINTI TEMETŐBEN VESZNEK VÉGSŐ BÚCSÚT. ●●●
Életének hatvanharmadik évében elhunyt Toma Ferenc, a Vasas SC egykori olimpikonja, többszörös magyar bajnok birkózója. A Vasas színeiben két egyéni- és hat csapatbajnoki címet ért el, 1976-ban pedig részt vett a montreali olimpián – adta hírül a vasassc.hu.

Baracsi Imre Birkózócsarnok

Baracsi Imre Birkózócsarnok

A hajdani Csepel SC, a mai Csepeli Birkózó Club néhai sportolójának, mesteredzőjének, technikai vezetőjének, Baracsi Imrének a nevét viseli mostantól a Béke téren, a csepeli stadion területén működő birkózócsarnok. Az ünnepélyes névadót és emléktábla avatást pénteken tartották. Légrádi Gábornak, a csepel.hu munkatársának beszámolóját közöljük.

Meghalt Ryszard Swierad
2011-08-06 | Szekeres István

Meghalt Ryszard Swierad

Néhány nappal az 56. születésnapja (augusztus 9.) előtt meghalt Ryszard Swierad, a lengyel kötöttfogás világ- és Európa-bajnoka, aki edzőként is jelentőset alkotott. Az egyik legemlékezetesebb mérkőzését az 1981. évi oslói világbajnokságon, Tóth István ellen vívta: vezetett a mindent eldöntő találkozón, de a magyar az utolsó másodpercekben bravúrosan fordított.

Meghalt Markot János

Meghalt Markot János

Fájdalmas veszteségről tájékoztatott Kurucz István, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei szövetség elnöke: meghalt Markot János, akinek több tanítványa nyert magyar bajnokságot. A szakember negyedszázadon át dolgozott törökszentmiklósi vezetőedzőként, majd Fegyverneken alapított szakosztályt. Két évtizedig volt tagja a megyei szövetség elnökségének. Markot Jánost július 25-én, hétfőn a törökszentmiklósi katolikus temetőben kísérik utolsó útjára.

Isten veled, Betyár!

Isten veled, Betyár!

A szűkebb, illetve a nagyobb, a birkózócsalád tagjai mély részvéttel kísérték utolsó útjára Pércsi Józsefet a Rákospalotai Köztemetőben. A Bp. Honvéd egykori hatszoros bajnok, olimpiai negyedik helyezett kötöttfogású birkózója hatvankilenc évesen hunyt el.
Pércsi József temetése
2011-06-14 | Szekeres István

Pércsi József temetése

Június 27-én 9.45 órakor a Rákospalotai Köztemetőben (Budapest, XV. Szentmihályi út 111.) helyezik végső nyugalomra Pércsi Józsefet. A visszavonultan élő, hatszoros kötöttfogású országos egyéni bajnok, olimpia negyedik helyezett versenyző halálhíre kerülő utakon jutott el a sportágba. A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Birkózó Szövetség támogatásával mégis méltó módon vehet búcsút tőle a birkózócsalád.
„Betyár” elment
2011-06-03 | Szekeres István

„Betyár” elment

Meghalt Pércsi József „Betyár”, a magyar birkózás jeles egyénisége, aki az 1972. évi müncheni olimpián kötöttfogásban, a 90 kg-ban a negyedik helyen végzett. A Bp. Honvéd színeiben hatszor nyert egyéni, tizenegyszer pedig csapatbajnokságot. Március 19-én volt hatvankilenc éves. A temetésének időpontja bizonytalan.
A száz éves Vasas köszöntése
2011-03-18 | Sz. I.

A száz éves Vasas köszöntése

Száz esztendeje, 1911. március 16-án alapították meg a Vas- és Fémmunkások Clubját, a Vasas SC-t. Az évfordulót centenáriumi gálával ünnepelte meg az angyalföldi egyesület. Az ünnepségen csaknem kilencszázan vettek részt, köztük olimpiai és világbajnokok, világválogatottak, magyar bajnokok.


Olimpiai érmek nyomában
2011-03-01 | Szekeres István

Olimpiai érmek nyomában

Jocha Károly régen kivonult már a szerkesztőségi életből. Szabadúszó újságíróként azzal foglalkozik, amit szeret, nincsenek kötelmei. Három kötetben szólaltatta meg az olimpiák magyar érmeseit, köztük birkózókat. Egyszemélyes cége, a JochaPress-hírügynökség márkanév lett.
Elhunyt Szemerédi Péter
2011-02-18 | Sz. I.

Elhunyt Szemerédi Péter

Ma hajnalban Szombathelyen meghalt Szemerédi Péter, a magyar nehézsúlyú birkózás jeles alakja. Áprilisban lett volna 58 éves.
Meghalt Rajko Petrov
2011-02-17 | Szekeres István

Meghalt Rajko Petrov

Életének 81. évében meghalt Rajko Petrov, a bolgár sport és a birkózóvilág kiemelkedő, tudós alakja, a FILA egykori alelnöke. Szakkönyvei magyarul is megjelentek, szerepelnek a TF edzőképzésben részt vevő hallgatóinak ajánlott szakirodalomban.
Az esztendő évfordulói – 2011
2011-01-21 | Szekeres István

Az esztendő évfordulói – 2011

Számos dicső évfordulóról emlékezhetünk meg az idén. Kilencven éve alakult meg a birkózószövetség. Hetvenöt éve a berlini olimpián három versenyzőnk nyert aranyérmet. Fél évszázada lett világbajnok Gurics György. Huszonöt éve a budapesti világbajnokságon két arannyal gazdagodott a magyar birkózás éremgyűjteménye.
Meghalt Milan Ercegan
2011-01-16 | Sz. I.

Meghalt Milan Ercegan

Kilencvenöt éves korában, Belgrádban meghalt Milan Ercegan, a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) egykori elnöke. A világszövetségnek az elhunytat méltató nekrológját a jelenlegi elnök, Raphaël Martinetti jegyezte.
Emlékezés Misi bácsi elnök úrra (V.)
2011-01-02 | Matura Mihály/Sz. I.

Emlékezés Misi bácsi elnök úrra (V.)

A Matura Mihályra emlékező sorozatunk befejező részében szó esik kilenc olimpiáról, az 1963-as váltásról, egy-két makarenkói pofonról. És például a közlekedésről. „Miért nincs autója?” – kérdezték a legendától. „Jó nekem a villamos meg a vonat, azok is odavisznek, ahova akarom” – válaszolta.
Emlékezés Misi bácsi elnök úrra (IV.)
2010-12-29 | Matura Mihály/Sz. I.

Emlékezés Misi bácsi elnök úrra (IV.)

Mitől volt jó edző Matura Mihály? A választ a fia tíz pontba sűrítette. Az emlékezésnek ebben a részében van szó Kék Csodáról, galambtollról, egy színésszel vívott, különös szópárbajról, és arról, hogy egy lakószoba milyen gyorsan alakítható át edzőteremmé.
Emlékezés Misi bácsi elnök úrra (III.)
2010-12-28 | Matura Mihály/Sz. I.

Emlékezés Misi bácsi elnök úrra (III.)

A mai részben a család, az otthon, az összetartozás áll a középpontban, de természetesen ez sem mentes a birkózástól. Az ifjabb Matura is belekóstol a sportágba, és Csepelen, ahol a papa edzősködött, „az apa-gyermek kapcsolat kibővült az edző-tanítvány együttműködéssel”. Egyszer még meccsre is kihívja a Mestert…
Emlékezés Misi bácsi elnök úrra (II.)
2010-12-27 | Matura Mihály/Sz. I.

Emlékezés Misi bácsi elnök úrra (II.)

Ifjabb Matura Mihály, aki hosszú időn át volt a Budapesti Birkózó Szövetség elnöke, megírta emlékeit édesapjáról, a magyar birkózás kiemelkedő alakjáról. Ezúttal a szerző Ceglédhez kötődő gyermekévei állnak a középpontban. A vézna kisfiú „az apát megillető tiszteleten túl is felnézett a kidolgozott izomzatú, nagy és erős emberre, aki egyszer fogadásból megevett egy, huszonöt tojásból készült rántottát.”
Végső búcsú Polyák Imrétől
2010-12-02 | Szekeres István

Végső búcsú Polyák Imrétől

A Szent István Bazilikában helyezték végső nyugalomra az Évszázad Birkózóját, a 78 évesen elhunyt Polyák Imrét. Felravatalozott urnája mellett a magyar sport jelesei álltak díszőrséget, de a soraikban helyet kapott az egykori szovjet ellenfél, Roman Rurua is. Búcsúztatójában dr. Hegedüs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke bejelentette: 2011-től a kötöttfogású Magyar Nagydíj a Polyák Imre-emlékverseny nevet viseli.
Karcag Kuruczai
2010-11-26 | Szekeres István

Karcag Kuruczai

Szombaton és vasárnap a karcagi Városi Sportcsarnok ad otthont a Diák I. országos kötöttfogású egyéni bajnokságnak, amely egyben a XVIII. Kurucz testvérek-emlékverseny. Betekintünk a híres birkózódinasztia történetébe.
A margitszigeti mámor
2010-11-18 | Szekeres István

A margitszigeti mámor

A Magyar Birkózó Szövetség Polyák Imre halálát bejelentő nekrológjából a hírügynökség kihagyott egy mondatot: „Az 1958. évi világbajnokságon telt ház ünnepelte mámorosan az újabb aranyérmét a margitszigeti teniszstadionban.” A szerkesztő feltehetően túlzásnak tartotta. A folytatásban bebizonyítjuk, hogy tévedett.
Meghalt Munkácsy Dezső
2010-11-17 | Sz. I.

Meghalt Munkácsy Dezső

Két héttel a 73. születésnapja után, november 15-én elhunyt Munkácsy Dezső, a kazincbarcikai birkózás megalapítója. Megemlékezésében Lagzi Kovács Zsolt „második apánknak” nevezi.
A SOSZ részvétnyilatkozata

A SOSZ részvétnyilatkozata

A Sportegyesületek Országos Szövetsége nyilatkozatban fejezte ki részvétét Polyák Imre családjának és a birkózótársadalomnak.
Rurua eljön Polyák temetésére
2010-11-16 | Szekeres István

Rurua eljön Polyák temetésére

A grúz birkózószövetség értesítése szerint Roman Rurua részt vesz Polyák Imre temetésén. Ő volt az utolsó ellenfél a tokiói aranyért. Négy évvel később Rurua lett a pehelysúly olimpiai bajnoka. Kettőjük legendás sportbarátságnak egyik epizódjaként 2002 decemberében Rurua Polyákék otthonában tett látogatást. A folytatásban olvasható riportom azt örökítette meg.

Egy szál virág Polyák Imre emlékére

Egy szál virág Polyák Imre emlékére

December 2-án (csütörtökön) 13 órakor veszünk végső búcsút Polyák Imrétől. A szertartás részleteiről a folytatásban olvashatnak. Lényeges: a család azt kéri, hogy mindenki csak egy szál virággal rója le kegyeletét, és azt helyezze el a Bazilika kupolatermében. (Koszorút nem tudnak hova elhelyezni.)
Emléktábla a Nyitra utcában
2010-10-30 | Oszvald György

Emléktábla a Nyitra utcában

Dr. Varga Béla (1888 – 1969) egykori birkózó világ- és Európa-bajnok, többszörös magyar bajnok, olimpiai bronzérmes emléktábláját egyházi áldással, szűk családi körben, magán kezdeményezésre avatták fel Kőbányán, a Nyitra utca 4. szám alatti ház falán.


Ma temetik Gáspár Ferencet
2010-10-22 | Szekeres István

Ma temetik Gáspár Ferencet

Az október 3-án, életének 80. évében elhunyt Gáspár Ferencet október 22-én 13 órakor helyezik örök nyugalomra az Erzsébeti temetőben (1237 Bp. Temetősor). A gyászmisét
2010. október 22-én 17 órakor a Nagyboldogasszony Templomban (Bp. XXIII. Hősök tere) tartják.

Elköszöntünk „Gazsi bácsitól”
2010-10-22 | Szekeres István

Elköszöntünk „Gazsi bácsitól”

Mély részvéttel kísérték utolsó útjára Gáspár Ferencet ma az Erzsébeti temetőben. A magyar birkózás kiemelkedő egyénisége nyolcvan éves korában, de ereje teljében, váratlanul ment el. A friss sírt megindító tömegben lepték el a kegyelet virágai.


Meghalt Fesztbaum Béla
2010-09-25 | Sz. I./agriasport.hu

Meghalt Fesztbaum Béla

Budapesti otthonában, váratlanul halt meg Fesztbaum Béla, az egri sport elhivatott krónikása, a birkózás szerelmese. Az 1942-ben született újságíróról, sportvezetőről az agriasport.hu nekrológban emlékezett meg. Azt közöljük most, teljes terjedelmében.
Végső búcsú Béni Istvántól
2010-09-23 | Szekeres István

Végső búcsú Béni Istvántól

Több százan kísérték utolsó útjára ma délután a Fiumei úti sírkertben Béni Istvánt, a szövetség 54 éves korában, tragikus körülmények között elhunyt titkárát. A birkózócsalád és a Magyar Olimpiai Bizottság nevében dr. Hegedüs Csaba, az MBSZ elnöke búcsúztatta.
Pénteken temetik Fábián Pált
2010-09-20 | Szűcs András

Pénteken temetik Fábián Pált

A Ceglédi VSE birkózó-szakosztálya szomorúan tudatja, hogy Fábián Pál szeptember 16-án, életének 77. évében, rövid szenvedés után elhunyt. Végakaratának megfelelően bírói öltözékben temetik el - szeptember 24-én, pénteken.
Béni István temetése
2010-09-14 | Sz. I.

Béni István temetése

Szeptember 23-án, csütörtökön 14 órakor a Fiumei úti temetőben veszünk végső búcsút Béni Istvántól. Molnár László, a Magyar Birkózó Szövetség munkatársa, aki hosszú éveken át dolgozott együtt, egy szobában vele, gyűjtést kezdeményezett. Legutóbb Bacsa Péter, a biróbizottság vezetője arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a bírók speciális megoldással csatlakoznak.
Kiss Barna temetése
2010-09-07 | Sz I.

Kiss Barna temetése

Újabb gyász érte a magyar birkózósportot: 77 éves korában meghalt Kiss Barna, az FTC örökös bajnoka. Losonczi Ottó emlékversenyt kíván rendezni a tiszteletére. A temetése szeptember 17-én, pénteken lesz.
Elhunyt Szőke Miklós

Elhunyt Szőke Miklós

Újabb gyász sújtja sportágunkat: 56 éves korában meghalt dr. Szőke Miklós, a Magyar Birkózó Szövetség felügyelő bizottságának korábbi elnöke. A januári tisztújító közgyűlésen súlyos betegsége miatt már nem tudott megjelenni.
Meghalt Béni István

Meghalt Béni István

Súlyos veszteség érte a magyar birkózócsaládot: meghalt Béni István. A szövetség 54 éves titkára külföldi szabadsága idején, közlekedési balesetben vesztette életét. Martin Gábor vilniusi felvétele azt a pillanatot örökíti meg, amikor Raphaël Martinetti elnök tavaly átadta Pistinek a FILA-érdemrend arany fokozatát.
2010-08-19 | Sz. I.

Végső búcsú régi barátoktól

Augusztus 23-án, hétfőn temetik Major Gyulát, illetve Wéber Árpádot.
Csóti István temetése
2010-07-26 | Sz. I.

Csóti István temetése

Hetvenöt éves korában meghalt Csóti István, a Komlói Bányász egykori birkózója, aki az utolsó éveiben Soltvadkerten tevékenykedett. A hamvasztás utáni búcsúztatója augusztus 6-án 15.30 órakor lesz a sukorói Katolikus Temetőben.
Az esztendő évfordulói
2010-07-08 | Szekeres István

Az esztendő évfordulói

2010-ben sok nagyszerű magyar birkózósiker évfordulóját ünnepeljük. Például hat évtizede született meg az első világbajnoki győzelmünk, és harminc éve – Növényi Norbert (képünkön) és Kocsis Ferenc révén – két aranyat nyertünk a moszkvai olimpián.

archívum »

Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2021-10 >>
HKSZCSPSZV
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31