Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Nincs okunk szégyenkezésre

Dátum: 2012-05-03 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Nincs okunk szégyenkezésre

(Kiss Gergely a pekingi olimpián először a moldovai küldöttség zászlóvivőjével, Nicolai Cebannal birkózott, akit rendesen elvert. Ceban most is itt volt, de a másik ágon, és olyan szerencsés sorsolással szerzett kvótát, hogy mexikóit vitt magával a vigaszágra…)

A kvalifikációs sorozattal egyben lezárult egy fejezet a magyar szabadfogású birkózás történetében. Most már tudjuk: Hatos Gábor és Ligeti Dániel jutott el Londonba. A kétfős olimpiai küldöttség számszerűen nem nagy, de régen fordult elő utoljára, hogy – mondjuk ki bátran: – éremesélyes kettős képviselheti a magyar szabadfogást a versenyek versenyén. A kétfős csapat amúgy tényleg nem nagy, de óriási ahhoz képest, hogy például a szovjet utódállamok több tízezres versenyzői állományával versengve sikerült eljuttatni Londonba.
Hatalmas szerepe van ebben Gulyás István szakágvezető tudásának, elhivatottságának és céltudatos munkájának. Nem mellékesen: maximális támogatást kapott a szövetségtől, hiszen a legjobbjaink a legigényesebb nemzetközi edzőtáborokban készülhettek fel. Dr. Hegedüs Csaba elnök – személyes kapcsolatai révén – még azt is elérte, hogy a szabadfogású világelit központjában, Mahacskalában  fogadták a mieinket.
Kialakult egy nagyszerű ötös, amelynek három tagja ma ugyan nem tudott kvótát szerezni, de nem a mezőny lesöpört felében végzett. Wöller Gergő nagy rutinja és hatalmas szíve most „csak” bronzéremre volt elég. Veréb István súlyos térdsérülésből éppen hogy felépülve, leszaltózta a grúz-ukrán-német Bichinashvilit. A folyamatosan sérülésből sérülésbe eső Kiss Gergely simán verte az örmény Jenokjant. Vagyis a kvóta nélkül végzett kiválóságaink is képesek voltak bravúrra.
Tisztelettel hajt fejet előttük is a magyar birkózótársadalom.

Szekeres IstvánSzabadfogás

55 kg – 20 induló

A kvótaszerzők: 1. Narambátar Bajará (mongol), 2. Nyikolaj Nojev (tádzsik)
(3. Ramil Redzsepov, türkmén és Vladiszlav Andrejev, fehérorosz)

60 kg – 23 induló

A kvótaszerzők: 1. Vaszil Fedorisin (ukrán), 2. Tim Schleicher (német)
(3. Krzysztof Bienkowski, lengyel és Ulan Nadirbek, kirgiz)


66 kg

29 induló. Wöller Gergő (23-as rajtszám) sorsolása. Selejtező: Raimondo Campagna (olasz), az idei Eb 8. helyezettje. Nyolcaddöntő: a német Samet Dülger és a román George Bucur és mérkőzésének győztese; Dülger három Eb-n szerepelt, kétszer 13., egyszer 14. volt; Bucur négy Eb-n lett ötödik a 60 kg-ban (a 2008. évin Wöller legyőzte), most váltott súlycsoportot. Negyeddöntő: nagy eséllyel a török olimpiai bajnok, Ramazan Shahin jut el ide. Elődöntő: a lehetséges ellenfelek közül a dél-koreai Pak Nem-csan, az idei Ázsiai bajnokság bronzérmese látszik a legjobbnak, esetleg a kiemelkedő sikereket nem jegyző türkmén Ramazan Kambarov küzdhet a kvótáért.

SAHIN vagy SHAHIN?
Már kaptam néhány érdeklődő telefont, hogy Wöller súlycsoportjában nem az olimpiai bajnok Shahin birkózik-e? Amikor a sorsolás megjelent, természetesen minden névnek utánanéztem a nemzetközi adatbázisban: Ramazan Sahin néven olyan birkózót tart számon, aki nem volt olimpiai bajnok. Én ezt a dilemmát Budapestről nem tudtam feloldani, lévén, hogy Törökországban mind a Ramazan, mind a Sahin gyakori név. A török szövetség honlapja is Sahint ír.
Ezzel szemben az adatbázis "Shahin"-nak rögzíti a sokszoros bajnok nevét.
A verseny kezdetekor hívtam Helsinkit, hogy segítséget kérjek. Maróthy István szakmai alelnök erősítette meg, hogy Ramazan Shahin, vagyis az olimpiai bajnok lehet Wöller ellenfele.

Selejtező: Wöller – Raimondo Campagna (olasz) tus 6:6, 2:0-nál
 - következik a román Bucur, aki 3:0, 4:0-ra verte a német Dülgert
Nyolcaddöntő: Wöller – George Bucur (román) 2:0, 1:0
 - a negyeddöntőben a török Shahin az ellenfél; az olimpiai bajnok a dél-afrikai Barnes ellen 2:0, 2:0-ra nyert, majd a kínai Ye ellen győzött, nem akármilyen meccsen: 4+:4, 0:2, 7:1-re
Negyeddöntő: Ramazan Shahin (török) – Wöller 2:0, 3:1
Vigaszág: Wöller - Ye Erlanbieke (kínai) 1:0, 1:0
Bronzmérkőzés: Wöller - Andreasz Triantafillidisz (görög) 4:0, 0:1, 2:0

A kvótaszerzők: 1. Zalimhan Juszupov (tádzsik), 2. Ramazan Shahin (török) - a döntőben 1:0, 1:0
(3. Adam Sobieraj, lengyel és Wöller Gergő)


74 kg – 24 induló

A kvótaszerzők: 1. Narszing Jadaj (indiai), 2. Oleg Mocalin (görög)
(3. Batuhan Demirci, török és és Dan Pálinkás, szlovákai)


84 kg

26 induló. Veréb István (22) sorsolása. Selejtező: a 37 éves Davyd Bichinashvili az ellenfél; az eredetileg grúz versenyző 1995-től ukrán, majd 2003-tól német színekben birkózik, Pekingben ötödik volt, azóta nincs jelentős eredménye. Nyolcaddöntő: biztosra vehető, hogy a kirgiz Ajbek Juszupov jut el ide; a tavalyi Ázsia-bajnokság bronzérmese két vébén indult, mindkétszer birkózott Veréb ellen, 1-1-re állnak. Negyeddöntő: három esélyes pályázik erre a helyre, a lengyel Maciej Balawender (2010 vb-7., 2011 Eb-5), a kanadai Jeffrey Adamson (a tavalyi Pánamerikai Játékok bronzérmese) és a japán Naoki Momma (az idei Ázsia bajnokság bronzérmese). Elődöntő: a másik nyolcasból a legnagyobb esélye a román Gheorgita Stefannak van a kvótamérkőzésre, aki ötödik volt Pekingben és háromszoros Eb-bronzérmes.

Selejtező: Veréb – Davyd Bichinashvili (német) 5:1, 2:1 
- nem kis meglepetésre az albán Egzon Sala 4:2, 4:0-nál tusolta a kirgiz Juszupovot, így ő lesz a magyar versenyző következő ellenfele; Sala a tavalyi vébén 35., az idei Eb-n 21. volt.
Nyolcaddöntő: Veréb - Egzon Sala (albán) 6:0, 2:6, 8:0
- jön a lengyel Balawender, aki 3:0, 3:0-ra verte a kanadai Adamsont
Negyeddöntő: Maciej Balawender (lengyel) – Veréb 0:1, 2:0, 1:0

A kvótaszerzők: 1. Juszup Abduszalamov (tádzsik), 2. Ultumen Orgodul (mongol)
(3. Kim Gvan-uk, dél-koreai és Maciej Balawender, lengyel ...8. Veréb István)


96 kg

21 induló. Kiss Gergely (18) sorsolása. Selejtező: az első ellenfél, az örmény  Edgar Jenokjan a 2009. évi Eb bronzérmese. Nyolcaddöntő: következik a mongol Huderbulga Dorzshand vagy a német William Harth, egyiküknek sincs jelentős nemzetközi eredménye. Negyeddöntő: a bolgár Miroszlav Gesev (2009 Eb-5.) és a japán Takao Iszokava (2010 Ázsiai Játékok – 3.) közül kerül ki a harmadik forduló szereplője. Elődöntő: nincs kiemelkedő eredményekkel büszkélkedő esélyes, talán a Pánamerikai Játékok kétszeres ezüstérmese, a venezuelai Luis Vivenes érkezik el ide, vagy a dél-koreai Kim Dzse-geng, aki Pekingben 15. volt, két éve harmadik lett az Ázsia-bajnokságon; a tavalyi vébén Kiss 0:1, 3:0, 8:1-ra verte.

Selejtező: Kiss – Edgar Jenokjan (örmény) 1:0, 3:0
 - a nyolcaddöntőben a német Harth lesz az ellenfél, aki 1:0, 0:1, 2:0-ra megverte a mongol Dorzshandot
- érdekes eredmény a selejtezőben: a brit Rattigan 1:0, 1:0-ra nyert a bolgár Gesev ellen; a brit két éve bronzérmet nyert a Nemzetközösségi Játékokon
Nyolcaddöntő: William Harth (német)- Kiss 0:3, 1:0, 1:0

A kvótaszerzők: 1. Nicolai Ceban (moldovai), 2. Takao Iszakava (japán)
(3. Israel Silva, mexikói és William Harth, német, ...9. Kiss Gergely)
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2021-12 >>
HKSZCSPSZV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31