Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Siralmas az egyéni sportok állapota

Dátum: 2011-03-11 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Siralmas az egyéni sportok állapota

(Farkas Györgyi ötpróbázó bajnok, olimpikon szerint az atlétika a világban sokkal népszerűbb, mint itthon)

Sportágak versenye címmel rendez konferenciasorozatot a Magyar Sporttudományi Társaság Sportmenedzsment Szakbizottsága; társrendező a Magyar Edzők Társasága. Csütörtökön délután – nagy érdeklődés mellett – egyéni sportok kerültek terítékre a TF Hepp Ferenc-termében.
A Sterbenz Tamás tanszékvezető által vezetett beszélgetés előadói és témái a következők voltak:
     - Kovács István (olimpiai-, világ- és Európa-bajnok): ökölvívás
     - Farkas Györgyi (közgazdász, olimpikon): atlétika
     - Gősi Zsuzsa (Semmelweis Egyetem TSK, docens): triatlon
     - Mitnyan György (Magyar Evezős Szövetség, elnök): evezés
     - Szurdi István (közgazdász, a Nemzeti Sport újságírója): tenisz
     - Füleky András (Magyar Vívó Szövetség, ügyvezető igazgató): vívás
     - Schmidt Gábor (Magyar Kajak-kenu Szövetség, főtitkár): kajak-kenu
Füleky András nem csak vívásról beszélt, történelmi távlatokba helyezte a magyar sport jelenlegi állapotát. A sportegyesületek a rendszerváltás legnagyobb vesztesei, idézte a régi megállapítást. Korábban úgynevezett többcsatornás támogatásban részesültek, kaptak pénzt az államtól, a bázisvállalatoktól (bányák, ipari üzemek), a minisztériumoktól, a szakszervezetektől, a megyei és a helyi tanácstól. A rendszerváltás az összes csapot elzárta. Megszűntek a sportállások. Az egyesületek ugyan megpróbáltak fizetést adni a korábbi versenyzői létszám legalább töredékének, de a bérekre rakódó járulékterheket már nem tudták elviselni; súlyosan eladósodtak. „Szerencsétlen klubjaink a szövetségektől várnak mentőövet” – tette hozzá Füleky, de azok a szűkös lehetőségeik folytán legfeljebb apró szépségtapaszokat adhatnak, az alapvető gondot képtelenek megoldani.
Miután a sport nem nyújt megélhetést, vészesen elvékonyodtak a hazai mezőnyök. „Megkockáztatom: hétszáz bokszoló sincs Magyarországon” – mondta Kovács István Kokó. Hozzátette: pedig az állam önös érdeke is a sportág támogatása mellett szól, hiszen fontos szerepet játszhat az integrációban, lévén, hogy bizonyos réteg számára az ökölvívás az egyetlen elérhető sportág. Az evezésben 1993-ban még 51 szakosztály működött, de 2008-ban már elérte a jelenlegi mélypontot, a 31-et. A versenyzők száma ugyan kis mértékben emelkedett azóta (ma 1880), de profik csak elvétve akadnak: egy-egy versenyző és a munkáltatója tudott áthidaló megoldást találni. 23 éven felüli evezősből ma összesen kettő van az országban!... A vívásban a nálunk legkevésbé népszerű tőrnek a férfi mezőnye mintegy harminc főből áll. Az atlétikában mindössze két-három olyan klub akad, amely profinak nevezhető szerződést tud kötni sportolókkal. A tenisz kisipari módszerekkel kénytelen dolgozni, és esély sincs egy potenciális világsztár megfelelő menedzselésére.
A hét sportág közül egyedül a kajak-kenuról nem hangzottak el adatok. Schmidt Gábor főtitkár a sportág megújult marketingszemléletéről tartott előadást. A plakátokról eltűntek a sablonos hajós képek, a sportoló, a sikerek szállítója került előtérbe, és a kivetítőn láttuk a példát is: Kovács Kati felettébb vonzó, fürdőruhás fotóját.
A további adatok is az egyéni sportágak, köztük olimpiai sikersportágak siralmas állapotáról szóltak.
Farkas Györgyi közgazdász, aki egy hónapja nyerte meg ötpróbában a fedett pályás országos bajnokságot, azt állapította meg szomorúan, hogy az atlétika a világban sokkal népszerűbb, mint itthon. A nagy külföldi eseményekkel szemben itthon ingyenes a belépés, mégis inkább csak családi körben zajlanak a versenyek, szörnyű állapotban lévő létesítményekben. Ezzel szemben sokszor nyújtanak a versenyzők világszínvonalú teljesítményt. A máshol nagy érdeklődéssel kísért triatlonversenyeket nálunk rokonok, odatévedő helyiek nézik, elmozdulást az internetes közvetítés próbálkozásaitól várnak. Komoly gond, hogy a média elfordult az egyéni sportoktól, jellegzetes módon ma már alig találni egy-egy ágazatban elmélyült, tájékozott szakújságírókat. Több adásidőt kap a magyar képernyőkön a skót rögbibajnokság, mint – a kajak-kenu kivételével – a konferencián szereplő sportágak együttvéve. „A világ atlétikája jelentős bevételekre tesz szert a televíziós közvetítésekből – mondta Farkas Györgyi. – Mi örülünk, ha egyáltalán képernyőre kerülünk, nemhogy pénzt kérjünk érte.”
A súlyos anyagi gondok természetesen a szakemberek sorait is megritkította. Az atlétikában nagyon kevés a főállású edző, és ők is minimálbéren vannak; a munka honorálásának legelterjedtebb módja – amúgy a többi sportágban is – a költségtérítés. Már ha van rá pénz… Ez a gyenge, trükkös bérezés jellemző a vívásra is. Amikor tehát Füleky András azt mondja, hogy száznál kevesebb főállású edző dolgozik a sportágban, az is csak ál-főállást jelent. Amúgy 67 vívószakosztályban mintegy 1600-1800 versenyzőt tartanak számon. Franciaország 580 klubjában hatvanezer vívó sportol, két és félezer vívómester irányításával. A mi kiváló szakembereink közül hetven dolgozik külföldön, általában igen jó pénzért, igazi főállásban.
Kovács Kokó elmés megfigyelése szerint „a sportág többet kíván meg az embertől, mint amennyit adni tud neki”.
Ezek a sportágak munkaigényesek, kemény próbára teszik a fiatalokat, és már nagy népszerűséget sem hoznak, mint egykoron – köszönhetően a bulvársajtó sugalmazásainak a könnyen elérhető sikerekről. A divathullámok hatására a mai gyerekek túlnyomó többsége nem szeret „dolgozni”: nem tanul, nem olvas, nem sportol odaadóan. Ennek is, a létesítmények siralmas állapotának is, a sikerek agyonhallgatásának is tudható be az, hogy a fiatalok inkább választják a bulizást, a videojátékokat, a lötyögést. Ez a konferencián megszólaló szakemberek általános véleménye.
Ebből a drámai helyzetből a sport nem vezetheti ki a társadalmat, de óriási szerepe lehet a kilábalásért folytatott küzdelemben.
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2019-06 >>
HKSZCSPSZV
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30