Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pércsi József temetése

Dátum: 2011-06-14 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Pércsi József temetése

Megismételjük a Pércsi Józsefről írott nekrológunkat.

„Betyár” elment

Meghalt Pércsi József „Betyár”, a magyar birkózás jeles egyénisége, aki az 1972. évi müncheni olimpián kötöttfogásban, a 90 kg-ban a negyedik helyen végzett. A Bp. Honvéd színeiben hatszor nyert egyéni, tizenegyszer pedig csapatbajnokságot. Március 19-én volt hatvankilenc éves.
Földesen született, akárcsak a szabadfogású Európa-bajnok Gál Henrik. Igazi csapatember, kedélyes fickó volt, maga az őserő, gyönyörű énekhanggal, a társak egyik nagy kedvence. 1967-ben szerezte meg az első bajnoki címét, de ugyanabban az évben Sillai László világbajnok lett, és ez hosszú időre eldöntötte a válogatottság kérdését. Így viszonylag későn, huszonkilenc évesen, az újoncokkal teli kötöttfogású csapat tagjaként mutatkozott be első világversenyén, az 1971-es szófiai vébén, és ötödik lett. A következő évben éremesélyesként utazott a müncheni olimpiára, ott azonban „baleset” érte. Varga Jánost botrányos körülmények között leléptették a nyugatnémet Veil ellen, és a paprikás hangulat kibillentette lelki egyensúlyából a lengyel Kwiecinski ellen szőnyegre készülő magyart. Kikapott, s ezen eldőlt a bronzérem sorsa.
A válogatott Tatán készült 1973-ban a helsinki Európa-bajnokságra. Riportot írtam a munkás hétköznapjaikról, az esélyekről. Egyszer csak Betyár öblös hangja töltötte be az edzőtermet. „Én szerzem majd a legnagyobb meglepetést – rikkantotta –, mert megint nem nyerek érmet…” Tényleg nem nyert, a sors már az elején összehozta a korszak két legjobbjával, a szovjet Rezancevvel és a bolgár Nikolovval, s egy győzelemmel esett ki. 1974-ben búcsúzott a nemzetközi mezőnytől: a katowicei világbajnokságon előbb a későbbi bronzérmes, a román Monea verte meg, majd megint Nikolov.
Itthon egyéni bajnokságot nyert 1967-ben, 69-ben, majd 71-től négy éven át. A Bp. Honvédban négyszer kötöttfogású, hétszer szabadfogású csapatbajnok volt. Dolgozott edzőként a klubjában, de a családi gondjai aláásták az egészségét. Teljesen visszavonultan élt. Földesen díszpolgárrá akarták választani, de nem vállalta.
A - mint utóbb kiderült: - márciusban bekövetkezett halálának a híre kerülőutakon jutott el Hajdú-Biharba, azzal az információval, hogy a XIV. kerületi önkormányzat temetteti el. Mindenki azonnal nekilátott Földesen, a megyében és a szövetségben, hogy Pércsi Józsefnek méltó módon lehessen megadni a végtisztességet.
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2018-12 >>
HKSZCSPSZV
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31