Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Papp József ereklyegyűjteménye

Dátum: 2012-04-25 00:00:00 | Felvitte: Sz. I.

Papp József ereklyegyűjteménye

Meglepődött és nagyon meghatódott az egykori olimpiai válogatott kerettag birkózó, Papp József, amikor megtudta, hogy a Város napján Kaposvár Város Szolgálatáért kitüntetést kap.
- Soha életemben nem kaptam kitüntetést, soha még csak a vállamat se veregették meg, az elmúlt fél évszázadot vegyük, ne is a 71 évet. Amikor felbontottam a levelet, megkönnyeztem. Abban közölték, hogy rangos kitüntetésben lesz részem. Kérdeztem is, hogy biztos nekem szól?
Papp József szereti a kihívásokat. Kaposváron, a Táncsics Mihály utcában gyűjteményt hozott létre. Minden energiájával arra törekszik, hogy méltó emléket állítson a somogyi sportolóknak, különösképp az ökölvívóknak és a birkózóknak.
- Arra gondoltam, hogy amit csinálok, az az utolsó versenyem lesz, és azon is is győzni akarok, olyat akarok bemutatni az utókornak, ami példamutató. Nem magamnak csinálom, ezt a köznek csinálom. Azért akarom, hogy doppingolja a várost, már sokan tudják az országban, hogy vagyunk.
Papp József 1941-ben született Igalban. Pályafutását ökölvívóként kezdte, majd kisebb szünet után tért át a birkózásra. 1959-ben a Somogy legeredményesebb sportolói szavazáson harmadik lett, 1960-ban pedig a római olimpia is elérhető közelségbe került számára. A tatai edzőtáborban, 19 esztendősen a kétszeres olimpiai bajnok Kozma István asztaltársa volt.
Végül nem utazhatott Rómába, mivel az idősebb, rutinosabb versenyzőket favorizálták akkoriban. Később Orosházán és a Bp. Honvéd NB I-es csapatában is birkózott, és csak egy fránya sérülés miatt maradt le a manchesteri világbajnokságról. Ezután több évtizeden át gardírozta a somogyi birkózóéletet, mostanra pedig igyekszik méltó emléket állítani a sportágnak.
Papp József gyűjteménye nemcsak a birkózásnak, hanem más sportágak ereklyéinek is otthont ad. Reméli, hogy gyűjteménye tovább gyarapodik, mi pedig azt kívánjuk, hogy Józsi bácsi még nagyon hosszú ideig örömmel rendezgethesse szeretett relikviáit.
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2021-12 >>
HKSZCSPSZV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31