Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Miniszterelnöki interjú a Sport TV-ben

Dátum: 2010-09-04 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Miniszterelnöki interjú a Sport TV-ben

Köztudott, hogy a kormány öt látvány-csapatsportágat (labdarúgás, kézi-, kosár-, vízilabda, jégkorong) kiemelten és újszerű módon kíván támogatni. Ezt sokan értelmezték helytelenül úgy, hogy minden állami pénz abba az öt ágazatba özönlik majd. És máris felmerült a kérdés: mi lesz a többivel?
Pedig valójában arról van szó, hogy a különböző cégek, gazdasági egységek az öt sportág támogatásának fejében adókedvezményt kapnak. Azokat, a népszerűségüknél fogva – emelte ki Orbán Viktor – a gazdaságnak, az üzleti szférának kell eltartania. Ismereteink szerint az elszántság megvan, a gyakorlati kivitelezés módja azonban még képlékeny. Nem tudni például, hogy a szponzorok által az öt sportágba betett pénzeket az adóból vagy az adóalapból lehet majd levonni, és – kísérleti évben – azt is meg kell figyelni, hogy ezáltal mennyivel lesz kevesebb az állam teljes adóbevétele. A jelenlegi, illetve a tervek szerint évről évre növekvő állami támogatás viszont változatlanul eljut a sport minden területére.
Bár az interjú értelemszerűen nem erről, hanem a labdarúgásról szólt, a miniszterelnök szavai az általunk felvázoltakat erősítették meg. Sőt, a sikersportágak szerepéről külön is, megnyugtató módon szólt: „Veszélyeztetett korban élő fiatal generációkról van szó, a legjobb orvosság erre a sport, mert az a jó tulajdonságokat erősíti meg. A mindenkori kormányoknak a legnagyobb értékként kell a sportra tekinteniük. Első helyen az utánpótlás van, a gyerekek, persze hősökre is szükség van, akiket követhetünk. Olimpiai bajnokokra, világbajnokokra, egy Kemény Dénesre például, aki egy föltétlen tekintély, pedig távol vagyok az ő sportágától. Sikeres élsport nélkül nincs tömegsport, és utánpótlás sem.”
Az interjú során többször is utalt az egyéni sportágak nagy hagyományaira, értékeire, s többször hivatkozott a birkózásra és a vívásra. Kiemelte, hogy a kormánya sportbarát, és ha egy megbecsült sportág letesz az asztalra egy öt-tízéves fejlesztési tervet, akkor a kabinet oda fog állni mellé, és támogatja. Minden a koncepción, a fejlesztési tervek minőségén múlik – emelte ki Orbán Viktor.
A magyar birkózásnak régóta van kidolgozott, hosszú távú fejlesztési koncepciója, amelynek a megvalósítása eddig egyedül anyagi korlátokba ütközött. A hírünk is jó, hiszen a Magyar Olimpiai Bizottságban, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézetben is példaként szokták emlegetni a birkózást: a Mr. Tus-sportiskolát, az elsők között elkészült, kitűnő sportiskolai tantervet, a kistérségi kezdeményezéseket, a sportágat a kis gyerekek felé is közvetítő grundbirkózást.
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2019-06 >>
HKSZCSPSZV
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30