Szabályváltozás - képes magyarázattal

Dátum: 2012-01-27 00:00:00 | Felvitte: MBSZ


(Ez lesz az olimpiai küzdőtér a londoni ExCel-komplexumban.)


A 2012. ÉVRE VONATKOZÓ MÓDOSÍTÁSOK

A FILA a decemberi londoni előolimpia tapasztalatai alapján a következő módosításokat vezeti be a 2012-es évre:

1. A jelenleg érvényes szabályokat szigorúan be kell tartani különös tekintettel a 47. (parter helyzet a mérkőzés során), a 48. (zóna), a 49. (KF-parter, SZF-lábfogás rögzített kiinduló helyzet) cikkelyekre, valamint a teljes 9. fejezetre (passzív birkózás). E cikkelyek valamennyi rendelkezését szigorúan be kell tartatni, hasonlóan a birkózás nemzetközi szabályainak más előírásaihoz.

2. A kötöttfogásban a versenyzők minden menet elején mell a mellnek feszülve várják a bíró kezdő sípszavát. Mindkét versenyzőnek a kezdőkörön belül állva kell bekapaszkodni, egyik kéznek a derékon, másik kéznek az ellenfél karján kell lennie. Az első menetben a piros versenyző választ oldalt, a másodikban a kék. A mérkőzés során a mérkőzésvezetőnek meg kell követelnie a versenyzőktől a testi kontaktus folyamatos fenntartását.

3. Parter helyzetben a 90 másodperc állásbirkózás után a felül lévő versenyzőnek mindkét kezét az ellenfele vállára kell helyeznie, és így várni a mérkőzésvezető kezdő sípszavát. Az ebben a helyzetben történő szabálytalanságokért járó szankciók eljárási módját szigorúan alkalmazni kell:
• Első szabálysértés – mérkőzés megállítása és a versenyző figyelmeztetése (az edző felé nem kell)
• Második szabálysértés – intés és pont(ok)

4. Ha másfél perc elteltével az egyik versenyző egy vagy több technikai pontot szerzett, ellenfelét nem küldik parterbe, a hátralévő harminc másodperc is állásból folytatódik, megszakítás nélkül.  E döntés célja a mérkőzés végéig hátralévő 30 másodpercben a negatív birkózás elkerülése.

5. Szabadfogásban a sorsolást 2-2 azonos színű golyó közül való húzással kell lebonyolítani. A kihúzott golyókat a dobozból (edényből) ki kell venni, és félretenni. E módosítás célja, hogy ezzel is növeljük a versenyzők vállára nehezedő nyomást, hogy minél aktívabban birkózzanak, és ne a szerencsére várjanak.

A fenti apró módosításokkal, illetve azok szigorú betartásával a FILA azt szeretné elérni, hogy 2012-ben magas színvonalú és nézőcsalogató versenyeket láthassunk.

Raphaël Martinetti
FILA-elnök