Meghalt Milan Ercegan

Dátum: 2011-01-16 00:00:00 | Felvitte: Sz. I.


MILAN ERCEGAN (1916–2011)


„Elment a világpolgár. Január 11-én Belgrádban 95 éves korában meghalt Milan Ercegan. Örökre beírta a nevét nem csak a szerbiai, hanem a világ birkózósportjába is. 1972-től harminc évig volt a Nemzetközi Birkózó-szövetség (FILA) elnöke. Előtte ugyanott főtitkár (1956–1972), még előtte pedig a legszűkebb vezetőség tagja volt. A birkózók családja 68 tagból állt, „uralkodása” alatt 140-re gyarapodott. Bár a birkózás a legősibb sportág, óriási erőfeszítéseket tett, hogy mind az öt világrészen majdnem valamennyi országban visszatérjenek az ősi vetélkedéshez. Pedig nem is volt igazi birkózó. Nagybecskereken született 1916-ban. Úszó volt, hátúszásban Vajdaság és Szerbia bajnoka majd a Proleter vízilabdacsapatának tagja. Kirándulás következett a vitézi sportágba, ahol ott is ragadt. Rövid ideig mint versenyző, majd sportvezető lett belőle” – írja az újvidéki Magyar Szó nekrológjában Szántó Zoltán, a birkózás legendás krónikása.
Milan Ercegan a szerben kívül anyanyelvi szinten beszélt franciául, németül, oroszul és – mint tudjuk – magyarul is, igaz, hivatalos nyilatkozatot a birkózás bármely kérdéséről csak franciául adott.
A FILA egykori elnökét szombaton délután Belgrádban helyezték örök nyugalomra. A világszövetség nekrológját a jelenlegi elnök, Raphaël Martinetti jegyezte – külön kiemelve az Ercegan által életre hívott Arany Tervet, amely a sportág nemzetközi fejlődésének, mind szélesebb körű elterjedésének volt a motorja. A búcsúztató megállapítja, hogy Milan Ercegan halála a birkózás és az egyetemes sport számára is óriási veszteséget jelent.