Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Nagyvilág

Tartalom szűrés:
Cargus a 74, Mahov a 120 kg bajnoka
2012-05-27 | Szekeres István

Cargus a 74, Mahov a 120 kg bajnoka

Szent-Péterváron rendezték meg az orosz szabadfogású bajnokságot, 276 indulóval. A 74 kg küzdelmeire mi elsősorban a magyar olimpiai szereplő, Hatos Gábor miatt mi voltunk kíváncsiak: a döntőben a világbajnok Cargus legyőzte az olimpiai aranyérmes, 34 évesen, hat év kihagyás után visszatért Adam Szajtyijevet. A 120 kg-ban Biljal Mahov megerősítette, hogy Ligeti Dánielnek rá kell számítania Londonban.
Japán nyerte a női Világkupát
2012-05-27 | Szekeres István

Japán nyerte a női Világkupát

Tokióban nyolc csapat részvételével rendezték meg a női szakág Világkupa-versenyét. A világelső házigazdák különösebb izgalmak nélkül lettek elsők, Oroszország és Kína előtt. A döntőben világszenzáció született: az orosz Valerija Zsolobova legyőzte a kétszeres olimpiai bajnok, verhetetlennek hitt Szaori Josidát.
Mihail Mamiasvili kifakadt
2012-05-24 | Szekeres István

Mihail Mamiasvili kifakadt

Az orosz kötöttfogású csapat a csoportmérkőzések során kikapott az irániaktól és az azeriektől, végül a szerény ötödik helyet szerezte meg a Világkupán – hazai szőnyegen, Száranszkban. A versenyt értékelve kifakadt a szövetség olimpiai bajnok elnöke, Mihail Mamiasvili. A 96 kg-os Melnyikov és a nehézsúlyú Anucsin lélektelen birkózását egyenesen szégyenletesnek tartja. Pedig a verseny „az egyik utolsó lehetőség volt az olimpiai csapatba kerülésre”.
Gondban az orosz kötöttfogás?
2012-05-15 | Szekeres István

Gondban az orosz kötöttfogás?

Száranszkban rendezték meg a hét végén Oroszország kötöttfogású bajnokságát. A verseny nem hozott frontáttörést, azok nyerték az aranyakat, akik kipróbált harcosok ugyan, de még egyikük sem tudott világversenyt nyerni. A 60 kg olimpiai bajnoka, Albijev sikertelen kísérletet tett a 66 kg utolsó kvalifikációs viadalán. Most azt fontolgatja, hogy visszatér az eredeti súlycsoportjába, de Gogi Koguasvili főedző nem optimista.
 Irán nyerte a szabadfogású Világkupát
2012-05-13 | Szekeres István

Irán nyerte a szabadfogású Világkupát

A bakui döntőben a házigazda azerieket győzte le az iráni szabadfogású válogatott, és megnyerte a Világkupát, azaz a fogásnem csapat-világbajnokságát. A bronzérmet az amerikaiak szerezték meg, miután a helyosztón simán megverték a nagyjából a harmadik gárdájukkal szereplő oroszokat. A bolgárok végeztek az utolsó helyen.
Ázsiának most hatvanhat kvótája van
2012-04-02 | Szekeres István

Ázsiának most hatvanhat kvótája van

Az asztanai Daulet Sportkomplexumban véget ért Ázsia olimpiai kvalifikációs versenye, amelyen 22 ország 164 birkózója indult. A kontinenst a jelenlegi állás szerint 66 versenyző képviseli a londoni játékokon. Minden súlycsoportban csak a japán női birkózók szereztek olimpiai helyet, miután a kazahsztáni záró napon a múlt idők klasszisa, Hamagucsi második lett a 72 kg-ban. Az isztambuli világbajnokságon kvóta nélkül maradt Üzbegisztán a szabadfogásban öt, a kötöttben egy helyet biztosított magának.
Tizenhat amerikai, tizenkét kubai kvóta
2012-03-26 | Szekeres István

Tizenhat amerikai, tizenkét kubai kvóta

Az Egyesült Államokban, a floridai Kissimee-ben véget ért az amerikai kontinens olimpiai kvalifikációs versenye, amelyen 17 ország 131 sportolója vett részt. A nők küzdelmének érdekessége, hogy a 67 kg háromszoros világbajnoka, a kanadai Martine Dugrenier a 63 kg-ban nyert, és megszerezte a kvótát. A záró napon a szabadfogás hat súlycsoportjának versenye zajlott. A jelenlegi állás szerint az Egyesült Államok 16, Kuba 12, Kanada 9 olimpiai hellyel rendelkezik.
Tizennégy egyiptomi az olimpián
2012-03-19 | Szekeres István

Tizennégy egyiptomi az olimpián

A marokkói Marákesben lezajlott az Afrika-bajnokság, majd az Óceániával közös, kontinentális kvalifikációs verseny. Az egyiptomi Mohammad Abdelfatah ötödik volt a vébén (kötöttfogás 96 kg), az ő kvótája mellé további tizenhármat szereztek a honfitársai. Tunézia 8, Nigéria 3, Algéria, Bisszau-Guinea, Marokkó és Szenegál 2-2 olimpiai helyet harcolt ki. Egy-egy versenyző képviselheti Amerikai Szamoát, Ausztráliát, Madagaszkárt és Namíbiát a londoni olimpián.
Négy világbajnokuk nélkül az azeriek
2012-03-05 | Szekeres István

Négy világbajnokuk nélkül az azeriek

Az elmúlt években egyre gyakrabban végződtek úgy a világversenyek, hogy a pontverseny élén szoros küzdelem alakult ki az orosz és az azeri válogatott között. A mostani Európa-bajnokságon a jelek szerint az azeriek kitérnek a presztízscsata elől, hiszen négy meghatározó egyéniségük nélkül, nyolc újonccal utaznak Belgrádba.
Hat amerikai, egy kubai arany
2012-02-27 | Szekeres István

Hat amerikai, egy kubai arany

Mára virradóan a szabadfogás küzdelmeivel véget ért a pánamerikai bajnokság Colorado Springsben. Az utolsó versenynapon az Egyesült Államok hat, Kuba egy aranyat nyert, a kanadaiak hat érmet szereztek, de további hét ország versenyzői is felállhattak a dobogóra. A három fogásnemnek összesen 172 indulója volt. Az összesített éremtáblázat élén az Egyesült Államok végzett, 19 éremmel (10 arany, 4 ezüst, 5 bronz), de tíznél több dobogós helyezést szerzett Kuba és Kanada is.
Argentin és kolumbiai arany is született
2012-02-26 | Szekeres István

Argentin és kolumbiai arany is született

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban fejezték be küzdelmüket a nők a pánamerikai bajnokságon, Colorado Springsben, az Egyesült Államok olimpiai edzőközpontjában. Mindössze 44 induló volt, a három, nem olimpiai súlycsoportban együttvéve kilenc, és mindháromban kanadai győzelem született. Az olimpiai kategóriák közül kettőt az amerikaiak nyertek, míg Argentína és Kolumbia egy-egy bajnoki címet szerzett.
Ázsia-bajnokság: összegzés
2012-02-24 | Szekeres István

Ázsia-bajnokság: összegzés

A dél-koreai Gumi-sziben lezajlott kontinensbajnokságon öt ország nyert tíz vagy annál több érmet: Irán, Japán, Kazahsztán, Kína és a Koreai Köztársaság. Rajtuk kívül India és Kirgizisztán versenyzői is büszkélkedhetnek bajnoki címmel. Irán két fogásnemben gyűjtött össze nyolc aranyat, mert női birkózása nincs. Meglepetésre arany nélkül, és összesen négy éremmel zárt a kiemelkedő feltételekkel rendelkező üzbég birkózás. A folytatásban az összesített éremtáblázatot is megtalálják.
Taroltak az irániak Ázsia bajnokságán
2012-02-21 | Szekeres István

Taroltak az irániak Ázsia bajnokságán

A dél-koreai Gumi-sziben rendezték meg az Ázsia-bajnokságot. Az irániak nyolc arany-, két-két ezüst- és bronzérmet nyertek a két férfi fogásnemben; az iszlám köztársaságban nincs női birkózás. Miután a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság nem küldött versenyzőt az Ázsia-bajnokságra, így nem szerepelhet a kvalifikációs sorozatban; két kvótát azonban már a tavalyi vébén megszerzett.
Karelin legyőzője visszatért
2012-02-01 | Szekeres István

Karelin legyőzője visszatért

Az amerikai Rulon Gardner 2000-ben Sydneyben – a nagy Karelint legyőzve – a kötöttfogás nehézsúlyú kategóriájában (akkor 130 kg) olimpiai bajnok lett. Négy évvel később Athénban bronzérmet nyert, és úgy tűnt: be is fejezte a pályafutását, 33 éves volt. Most azonban ismét rajthoz állt, és a Kiki-kupán mind a négy ellenfelét legyőzte. A tekintélyét jól jelzi, hogy a visszatérését az egyik legrangosabb amerikai napilap, a The New York Times adta hírül.
Négy orosz, két török győztes
2012-02-01 | Szekeres István

Négy orosz, két török győztes

Mindhárom fogásnemben megkezdődött a FILA Golden Grand Prix-sorozata a hét végén. A szabadfogás és a női birkózás krasznojarszki rajtjáról, a Jarigin-emlékversenyről már beszámoltunk honlapunkon. A kötöttfogásúak Isztambulban, a hagyományos Vehbi Emre-emlékversenyen találkoztak: 13 ország 133 versenyzője (köztük 28 török) indult. A következő állomásra, a jövő heti szombathelyi Magyar Nagydíjra előzetesen 21 ország jelentkezett.
Huszonhat orosz a szabadfogás dobogóján
2012-01-31 | Szekeres István

Huszonhat orosz a szabadfogás dobogóján

A hét végén Krasznojarszkban került sor az Ivan Jarigin-emlékversenyre, amely a szabadfogásban és a női birkózásban a FILA Golden Grand Prix-sorozatának első állomása. A szabadfogásban 19 ország indított versenyzőt, de egy-egy amerikai ezüstön, illetve bronzon kívül minden érmet az oroszok nyertek. A női mezőnyben 2008 óta először indult, mi több, nyert is az ukrán olimpiai bajnok, Irini Melnik-Merleni. A verseny orosz kommunikációjának hangneme nem éppen békés.
Hazai sikerek Ulánbátorban
2012-01-16 | Szekeres István

Hazai sikerek Ulánbátorban

A hét végén a fővárosban rendezték meg Mongólia nyílt bajnokságát, tizennégy ország versenyzőinek részvételével. A szabadfogásban öt, a női birkózásban négy súlycsoportban győztek a házigazdák. A további győzelmeket a férfiak mezőnyében tadzsik és bolgár birkózó szerezte meg, míg a nők küzdelmében két japán, egy-egy amerikai és orosz siker született.

Vacsadze végleg kiszállt a versenyből?
2012-01-11 | Szekeres István

Vacsadze végleg kiszállt a versenyből?

Az ortodox karácsony ünnepnapjai sorában hétfőn és kedden rendezték meg Tyumenyben a kötöttfogású Poddubnij-emlékversenyt. Két orosz ász, az 55 kilós olimpiai bajnok Mankijev és a 66 kg vb-győztese, Vacsadze csak az ötödik helyet tudta megszerezni. A házigazdák 26 érmet nyertek a huszonnyolcból. A kazah Nugmanov úgy lett harmadik, hogy a bronzmérkőzésen Vacsadzét győzte le.

Kettős orosz siker az Európa-kupában
2011-11-14 | Szekeres István

Kettős orosz siker az Európa-kupában

Az orosz fővárosban rendezték meg a Moszkva csillagai címet viselő kötött- és szabadfogású csapat Európa-kupát. Mindkét döntőbe a hazai és az azeri válogatott jutott, a kötöttben 7-0-ra, a szabadfogásban 4-3-ra nyertek az oroszok. Meghívták a magyar kötöttfogású válogatottat is, azt azonban október 11-én lemondtuk. Az eseményen a színeinket a FILA által kijelölt olimpiai kategóriás bíró, Bacsa Péter képviselte.
Kubai fölény a Pánamerikai Játékokon
2011-10-31 | Szekeres István

Kubai fölény a Pánamerikai Játékokon

Vasárnap ért véget a mexikói Guadalajarában az amerikai kontinens négyévente sorra kerülő „olimpiája”, a XVI. Pánamerikai Játékok. A birkózók versenyében tizenegy ország nyert érmet, közülük hat aranyat is. Kuba 9, az Egyesült Államok 5, Dominika, Kanada, Puerto Rico és Venezuela pedig 1-1 első helyet szerzett.
A vébé orosz kötöttfogású csapata
2011-09-08 | Szekeres István

A vébé orosz kötöttfogású csapata

A magyar kötöttfogás szempontjából mindig külön jelentősége van, hogy kik lesznek az orosz ellenfelek a következő világversenyen. Gogi Koguasvili főedző isztambuli csapatában Vacsadzén és Barojeven kívül nincsenek úgynevezett nagy nevek. De ismerve az iskolát, amely „kitermelte” őket, könnyű meccsre egyikük ellen sem számíthatunk.

Orosz csapat a szabadfogású vébére
2011-09-05 | Szekeres István

Orosz csapat a szabadfogású vébére

Dzambolat Tyegyejev vezetőedző kijelölte az orosz szabadfogású csapatot az isztambuli világbajnokságra. A hét versenyző között szerepel a tavalyi négy vb-aranyérmes. A 96 kg-ban ismét Gacalov öltheti magára a címeres mezt. A 66 és a 84 kilóban világbajnoki újonc képviseli az orosz színeket.
Ázsia kadetbajnoksága
2011-08-15 | Sz. I.

Ázsia kadetbajnoksága

Közeledik augusztus 23., a szombathelyi kadet-világbajnokság rajtja. Egy héttel a varsói Eb előtt rendezték meg Bangkokban Ázsia korosztályos bajnokságát, amelyen kilenc ország versenyzői nyertek aranyat. Nyolcat az irániak a két férfi fogásnemben. A hölgyek versenyének nagy meglepetése, hogy a japánoknak meg kellett elégedniük a pontverseny negyedik helyével.

Öt aranyat nyertek az irániak
2011-05-24 | Szekeres István

Öt aranyat nyertek az irániak

Taskentben rendezték meg a hét végén az Ázsia-bajnokságot. A szabadfogásban a rendező Üzbegisztán, a női birkózásban Japán, a kötöttben pedig Irán küzdötte magát az éremtáblázat élre. Csak az irániaknak sikerült minden súlycsoportban érmet nyerniük, mégpedig a kötöttfogásban. A legtöbb dobogós helyezést (11) Irán és Mongólia szerezte, a mongolok 3 ezüst- és 8 bronzéremmel térhettek haza.

Teljes a pánamerikai eredménylista
2011-05-10 | Szekeres István

Teljes a pánamerikai eredménylista

A kolumbiai Rionegróban – szinte titokban – rendezték meg a hét végén a pánamerikai bajnokságot. A verseny honlapja nem működött, Gary Abbott, az Egyesült Államok birkózó-website-jának szerkesztője utólag, egyenként vadászta le a fogásnemek végeredményét. Utolsóként a női végeredmény is meglett.
Fair play-díj Feng Gaónak
2011-02-01 | Szekeres István

Fair play-díj Feng Gaónak

Az Ázsiai Játékok szabadfogású versenyén a 60 kg bronzmérkőzésén a kínai Feng Gao ölben vitte le a szőnyegről megsérült ellenfelét, és ezért Fair play-díjat kapott. A történet felemelő, a díj örömteli. Csak az információ szövege vérzik ezer sebből.
Hét orosz győztes Tyumenyben
2011-01-17 | Szekeres István

Hét orosz győztes Tyumenyben

Csak a 55 kilós fehérorosz Elbek Tozsiev, illetve a 84 kg-os amerikai Charles Betts csípett el egy-egy bronzot, az összes többi érmet az orosz kötöttfogásúak szerezték meg a hét végén Tyumenyben rendezett Ivan Poddubnij-emlékversenyen. A hét hazai győztes között van két olimpiai bajnok, három viszont nem ért célba.Mongólia, 3. rész: találkozás Takadával

Mongólia, 3. rész: találkozás Takadával

Látogatóba érkezett a Nádamra az olimpiai és világbajnok japán Judzsi Takada, minden idők egyik legzseniálisabb szabadfogású birkózója. Természetesen ő is a mongol szövetség vendégszeretetét élvezte, így aztán a néhány napot gyakorlatilag együtt töltöttük. Közös étkezéseken vettünk részt, és együtt néztük végig a Nádam parádés nyitó ünnepségét is.
Mongólia, 2. rész: Bold, a „magyar”

Mongólia, 2. rész: Bold, a „magyar”

A képen látható Bujandelger Bold, a mongol szövetség alelnöke – mint elmondta –, alig várta, hogy találkozzunk, mert szeretné megtudni, hogy van, mit csinál az ő régi, kiváló ellenfele, Szalontai Zoltán. Amikor közöltük vele a számunkra is feldolgozhatatlan, szomorú tényt, Bold magába roskadt.
Mongóliában jártunk, 1. rész: a Nádam

Mongóliában jártunk, 1. rész: a Nádam

A Nemzetközi Birkózó Szövetség magazinja, a FILA News most készülő számában nyolcoldalas melléklet szerepel a háromnapos mongol nemzeti ünnepről, a Nádamról, amelynek a csúcseseménye a birkózók küzdelme. Ezért járt ott a magazin főszerkesztője és fotóriportere – természetesen a FILA költségén –, de az élményeiket a hazai olvasókkal is megosztják.
Arany hat országba és egy klubba
2010-08-02 | Szekeres István

Arany hat országba és egy klubba

Három orosz olimpiai bajnok is kikapott a hét végén a lengyelországi Racibórzban, az 53. kötöttfogású Pytlasinski-emlékversenyen. A 74 kg-ban a lengyel honosításra váró örmény Babak győzött. Magyarok ezúttal nem indultak.
Meghalt Valentin Krumov
2010-07-16 | Szekeres István

Meghalt Valentin Krumov

Szívroham következtében, 46 évesen távozott a bolgár kötöttfogás négyszeres Eb-bronzérmese.
Aranyérem, fél vesével
2010-07-08 | Szekeres István

Aranyérem, fél vesével

2007 tavaszán Lorisza Oorzsak autóbalesetet szenvedett, összeroncsolódott a válla, és elvesztette az egyik veséjét. Pontosan három évvel később, és három évvel az utolsó Európa-bajnoki győzelme után is, harmadszor lett a kontinens legjobbja.

archívum »

Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2021-10 >>
HKSZCSPSZV
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31