Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Mongóliában jártunk, 1. rész: a Nádam

Dátum: 2010-08-20 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István, Martin Gábor

Mongóliában jártunk, 1. rész: a Nádam

„Erijn gurvan naadam”, azaz három férfias játék – ez a tartalma annak az eseménysorozatnak, amely a Nádamként emlegetett, háromnapos mongol nemzeti ünnepet kitölti. Birkózás, lovaglás és íjászat szerepel a programban, de nem kirakatversenyen. Évente harmincötezer birkózó, negyvenezer lovas és mintegy kétezer íjász verseng azért, hogy eljusson a Nádam ünnepi rendezvényeire. A birkózók a fővárosban, Ulánbátorban, a Nemzeti Stadion gyepén vívják meg a küzdelmüket, a másik két sportág képviselői több helyszínen versenyeznek.
Egészen elképesztett középkorú, értelmiségi ismerősöm, aki – hallván, hova készülök – azt mondta: „Ilyesmit már csak primitív országokban lehet eladni.” Csak hát a Nádamot nem eladják! Egész Mongólia lázban ég a három nap alatt. A három tévécsatorna reggeltől estig Nádam-eseményeket közvetít és ismétel, riportokkal színesítve, de így is szinte lehetetlen jegyet szerezni a birkózóversenyre, hacsak nem a feketepiacon. A stadionnak még lépcsői is tele voltak a forróságban, a tűző napon, és a birkózóverseny mindkét napja telt ház előtt zajlott. 
A huszonötezres stadion környékén akkora tömeg kavargott a megnyitó ünnepség előtt, mint máshol a brazil futballválogatott vendégjátéka idején. A városközpontból oda vezető, két kilométeres utat gyalog tettük meg, mert a kísérőnk szerint az a gyorsabb. És csakugyan, a mindössze kétsávos úton, amely a keskeny hídon átvezet, a kocsik és a buszok lépésben araszoltak, s ha gyalog megelőzni nem lehetett is őket, a parkolóhelyekért folyó kilátástalan küzdelmet elkerültük.
A birkózásnak hagyományosan vagy 512 vagy 1024 szereplője van. Minden fordulóban megfeleződik a mezőny, így kilenc vagy tíz forduló alatt jut el a győztesig. Az idén 512 versenyző vonult fel az ősi, színes szerelésben, testre feszülő vállmellényben és rövidnadrágban, speciális birkózó-bőrcsizmában, amelynek az orrára csúszásgátlót erősítenek. A gombos végű süvegüket a küzdelem előtt odaadják az edzőjüknek, aki a mérkőzés végén azonnal a fejükbe nyomja. (A mellékelt fotón a legtöbb részlet jól kivehető.) Nálunk sasbirkózásnak szokták emlegetni, mert a győztes repülést imitáló tánccal ünnepli magát. Nincsenek súlycsoportok, a szereplőket összesorsolják, nincs kijelölt küzdőfelület, a gyepen olykor harminc-negyven pár is birkózik, és gyakorlatilag mérkőzésidő sincs: a küzdelem addig tart, amíg az egyik fél könyöke, térde vagy háta földet ér. Akkor a vesztes megoldja mellénye madzagját, a győztest annak jobb karja alatt átbújva megkerüli, közben a tenyerével megérinti a legyőzője könyökét, így fejezi ki az elismerését, a tiszteletét. Ősi koreográfia szerint zajlanak az események.
Maga a küzdelem érdekes, a meccsek változatos módon dőlnek el. A leggyakoribbak a gáncsos megoldások, továbbá a félláb-kiemelés, illetve a ledöntés. Ha sokáig nem történik semmi, a két edző kapaszkodásban egyezik meg, és ketten állítják be a felek kiinduló testhelyzetét. Előfordult, hogy a győztes bújt át az ellenfél karja alatt, és ütötte meg annak könyökét, amiről a kísérőink azt mondták: miért ne fejezhetné ki ő is a tiszteletét?...
Én inkább úgy érzékeltem, hogy az élet igyekszik egyszerűsíteni a régi rítusokat. Mint ahogyan a Nádam klasszikus leírásához képest több más újdonság is van. A megnyitó ünnepséget már nem katonai formagyakorlatok, zene és tánc zárja. Ejtőernyősök ereszkednek a pálya gyepére, és megkezdődik a szponzorokat képviselő csoportok léggömbös, zászlós felvonulása. Még egy luxus sportautó is körüljár. A „három férfias sportágban” – a birkózás kivételével – nők is szerepelnek. Hajdan dicsőség és köztisztelet volt a győztesek jutalma, ma a birkózásban fordulónként fizetnek a szereplőknek, akárcsak a teniszben. A győztes így amellett, hogy nemzeti hős lesz, tekintélyes anyagi javakhoz is jut.
A legnagyobb bajnok, Bat-Erdene Badmaanyambuu, aki 1988-1999 között tizenegyszer lett a Nádam győztese ma befolyásos és dúsgazdag ember.
Ez már a Nádam jelene. Jelen van benne tehát az üzlet, a pénz. És miért is ne lenne?
De a Nádam éltető eleme a végtelen hagyománytisztelet. Mongóliában is megjelentek persze divatsportok, van futball is, de az ősi életmódhoz szorosan kötődő sportokat a szívekből semmi nem tudja kiszorítani. Irigylem őket érte.

Szekeres István
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2020-10 >>
HKSZCSPSZV
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31