Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Mihail Mamiasvili kifakadt

Dátum: 2012-05-24 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Mihail Mamiasvili kifakadt

Az orosz kötöttfogású csapat a csoportmérkőzések során kikapott az irániaktól és az azeriektől, végül a szerény ötödik helyet szerezte meg a Világkupán – hazai szőnyegen, Száranszkban. A versenyt értékelve kifakadt a szövetség olimpiai bajnok elnöke, Mihail Mamiasvili. A 96 kg-os Melnyikov és a nehézsúlyú Anucsin lélektelen birkózását egyenesen szégyenletesnek tartja. Pedig a verseny „az egyik utolsó lehetőség volt az olimpiai csapatba kerülésre”.

Mamiasvili a következőket mondta a szövetség honlapjának:
„Az orosz válogatott teljesítménye a Világkupán nem volt kielégítő. Természetesen lehet hivatkozni sok mindenre: az orosz bajnokság közelsége miatti fáradtságra, a nagy fogyasztások hatására, vagy az előttünk végzett iráni és azeri csapat erejére. Csak hát ugyanezek nem zavarták Alekszej Misint, Migran Arutyunyant és Imil Sarafetgyinovot abban, hogy rangos ellenfelekkel szemben a legnehezebb ütközetekben is kiharcolják a győzelmet. Az ő birkózásukban is akadtak hibák, de olyan szellemben birkóztak, hogy a csapat sikerét elősegítsék. Ugyanakkor semmiféle fáradtság nem indokolja Nyikita Melnyikov akarat nélküli birkózását az azeri Gadabadze elleni sorsdöntő mérkőzén, vagy Alekszandr Anucsin hasonlóan szégyenletes teljesítményét. A száranszki Világkupa az orosz kötöttfogásúak számára egyike volt az utolsó lehetőségeknek, amikor kinyilváníthatták az olimpiai ambícióikat. Sajnos, erre a produktumra csak elégtelen osztályzatot kaphatnak. A Világkupa rámutatott több birkózónk pszichikai alkalmatlanságára. Minden egyes összecsapásban az egész életünknek benne kell lennie, megalkuvás nélkül. Olyan birkózó, aki ezt képtelen felfogni, nem kerülhet Oroszország válogatottjába.”

Az orosz kötöttfogású bajnokság után, május 15-én azt írtam honlapunkon a fogásnem helyzetéről: „olyan birkózók nyertek, akik – orosz mércével – szerényebb eredményeket produkáltak a világversenyeken, és nem tűntek fel olyan riválisok, akik érzékelhetően túltennének rajtuk”.
Nézzük meg például Módos Péter súlycsoportjának, az 55 kilónak a helyzetét!
Az oroszoknak van két Mankijevjük. Nazir olimpiai bajnok, aki Peking óta csak 2010-ben indult világversenyen: az Eb-n második, a vébén harmadik lett. A testvére, Bekhan a tavalyi isztambuli bronzérmével szerezte meg az orosz kvótát. Az idén viszont Mingijan Szemjonov ugrott a ranglista élére. Megnyerte a Poddubnij-, majd a Vehbi Emre-emlékversenyt, a bajnokság döntőjében pedig az olimpiai bajnok Mankijevet győzte le. Igen ám, de közben az Eb-n csak ötödik lett, miután Módos az elődöntőben megverte.
A Világkupára elővették a pekingi győztest, mert – válogatási elvek ide vagy oda – mégis benne látták a nyerő embert. De nem jött be. Az ötszörös világbajnok, az iráni Reihanpur simán átlépett rajta (1:0, 3:0).
Most tehát ott állnak egy olimpiai bajnokkal, aki már nem a régi, a testvérével, akinek nagyon nagy dobása még nem volt a világban, és egy Eb-ötödik ranglistavezetővel…
Mint magyar sportújságíró, aki tisztában van az orosz és a hazai birkózósport lehetőségei között tátongó szakadékkal, az orosz bajnokságról szóló írásomnak – kötelező szerénységgel – azt a kérdőjeles címet adtam: Gondban az orosz kötöttfogás?
Most – úgy tűnik – Mihail Mamiasvili kitörölte a kérdőjelet.Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2021-12 >>
HKSZCSPSZV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31