Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Meglesz-e a huszadik aranyunk?

Dátum: 2011-08-19 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Meglesz-e a huszadik aranyunk?

(Lazáry Viktor alpolgármester és dr. Hegedüs Csaba a sajtótájékoztatón)

„Szombathely városa nagy lehetőség előtt áll: elviszik a hírét a világba” – hangsúlyozta Lazáry Viktor alpolgármester a sajtótájékoztatón. Ezt segíti az is, hogy sikerült elérni: a látványos Történelmi Karnevál két napján, a kötöttfogású versenynapokon reggel kilenckor kezdődik a verseny. Így a világ minden részéből idesereglő fiataloknak különleges látványosságban lehet részük, amelyről otthon nyilván sokat mesélnek majd.
Kalmár Attila, a világbajnokság szervezésében jelentős részt vállaló Pannonsport Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy cége két évtizede gondozza a helyi sporteseményeket, de a kadet-vébé lesz a legkiemelkedőbb, mind rangjában, mind pedig a létszámával. A FILA szigorú rendezési előírásai nem gondokat okoztak, hanem – ellenkezőleg – kitágították a lehetőségeiket, gazdagodott a nagy versenyek megrendezéséhez szükséges eszköztáruk.
Hegedüs Csaba visszaemlékezett arra, hogy 1966-ban ebben a korosztályban, szombathelyiként lett magyar bajnok, így számára különleges élmény, hogy negyvenöt évvel később Szombathelyen fogadhatja a világ legjobb kadet birkózóit. Köszönetet mondott a támogatóknak és a szponzoroknak azért, hogy kifogástalan körülmények között kerülhet sor a versenyre. Elmondta, hogy a világbajnokságot megtiszteli Raphaël Martinetti és Michel Dusson, a FILA elnöke és főtitkára is.
Szombathely turizmusának egyik gondja, hogy nagy tömegek fogadására még nem megfelelő a szállodai kapacitása. A részt vevők nagy része a festői Bükön lakik majd, és bár az nincs nagy távolságban, az étkeztetésben okozhatott volna gondot. De megtalálták a megoldást: a színhely mellett, monstre sátorban tálalnak.

A sajtótájékoztatóra a szövetség írásos anyagot adott ki. Azt teljes terjedelmében tesszük közzé itt is.

● Tizenkét, illetve tizenhárom éve rendezték az utolsó kadet-világbajnokságot. A kettős dátum magyarázata az, hogy két évtizeden át két korosztályban, a 16 és a 18 éveseknek is írtak ki versenyt. 1998, illetve ’99 után csak kontinentális bajnokságokat rendeztek. A tavalyi, első ifjúsági olimpia nyomán született a gondolat a vébé feltámasztására.
● Az Aréna Savaria a 2006. évi junior Európa-bajnokság után most újabb utánpótlás-világverseny házigazdája lesz. A Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) rögzítette a nagy események napi időbeosztását, mindenütt azt kell követni. Most azonban – rugalmasan – kivételt tett: a kötöttfogás két napján nem 13 órakor kezdődik a verseny, hanem reggel kilenckor, hogy a résztvevők megtekinthessék a látványos Történelmi Karnevált.
●  A résztvevő országok számáról végleges adatot egyelőre nem tudunk adni, hiszen még mindig akadnak új jelentkezők. Az eddig befutott nevezések alapján több mint 50 ország mintegy 700 versenyzőjének indulását prognosztizáljuk.
● A kadet-világbajnokságokon a magyar birkózók 73 érmet nyertek, köztük 19 aranyat. Most tehát a huszadik vb-győzelmet várjuk. 1991-ben a kanadai Almában, a 16 éves kötöttfogásúak versenyén, a 83 kg-ban aranyérmet nyert az a Simita Zsolt, aki ma, a szövetség szakreferenseként, az Aréna berendezését irányítja szakmai szempontból.
● A magyar válogatott az év folyamán az átlagosnál több nemzetközi versenyen vett részt, a közvetlen felkészülése július 10-én kezdődött Dunavarsányban, majd a tatai edzőtáborból utaztak el Varsóba azok, akik az Európa-bajnokságon szerepeltek. A világbajnoki csapat összetétele több ponton eltér a varsóitól, és erről a szakvezetők már előre döntöttek, tehát a változások oka nem az Eb-szereplésben keresendő. Mivel a két verseny nagyon közel van egymáshoz, ideális esetben két külön csapatot lehetett volna felkészíteni, de nincs minden súlycsoportban két, egyaránt magas nemzetközi szintet elérő versenyzőnk.
● Fiataljaink négy bronzérmet nyertek az Eb-n. Kellemes meglepetésre hármat a női birkózásban, Dénes Mercédesz (49 kg), Szabó Eliána (60 kg) és Németh Zsanett (70 kg) révén. A verseny utolsó napján ehhez tette hozzá a magáét a kötöttfogású Lévai Zoltán (46 kg). A szabadfogás legjobbja Bacsó Alex lett, aki a 100 kg-ban az ötödik helyen végzett. További hat versenyzőnk küzdötte magát súlycsoportjában az első tíz közé. Hetedik lett Galambos Ramóna (56 kg) és Torma Zita (65 kg), a szabadfogású Tomin Márton (85 kg), valamint a kötöttfogású Losonczi Ottó (54 kg). Nyolcadik  az 52 kilós Bubori Dorina, a kötöttfogású Sárosi János (69 kg). Tízedik a szabadfogású Balog Viktor (58 kg).
● A verseny kapcsán, augusztus 21-22-én nemzetközi bírótanfolyamra is sor kerül. A hallgatók a gyakorlati vizsgát magán a világbajnokságon teszik le. Aki sikerrel jár, nemzetközi I. osztályú minősítést kap. Érkeznek jelöltek Jordániából és az Egyesült Arab Emírségekből is, noha onnan versenyzőt nem küldenek a vébére. A magyar bírók közül Kismóni János és Pál Szabolcs vesz részt a tanfolyamon. Bacsa Péter, a bíróbizottságunk elnöke a főbírók segítője lesz a vébén, amelyen még egy bírónk szerepel: Tombor Csaba, akinek három évtizedes tevékenység után ez lesz a nemzetközi búcsúversenye.
● A világbajnokság záró napján szomorú évfordulóról emlékezünk meg: egy éve halt meg Béni István, a szövetség korábbi titkára, aki a motorja volt sok szombathelyi nagy versenynek is.
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2020-05 >>
HKSZCSPSZV
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31