Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Még egyszer Bakuról

Dátum: 2011-07-14 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Még egyszer Bakuról

(Lőrincz Tamás a bakui döntőben; Martin Gábor felvétele)

Előre kell bocsátanom, hogy mint a FILA News főszerkesztője voltam jelen a Golden Grand Prix bakui döntőjén – a magazin fotóriporterének, Martin Gábornak a társaságában –, természetesen a FILA költségén. Nem csupán a verseny feldolgozása volt a cél, hanem A világ nagy birkózóklubjai-sorozat keretében a Nyeftcsi Baku és az Ataszport bemutatása is. Interjúk készültek még a verseny idején is, és noha természetesen a honlapunkra folyamatosan küldtem az eredményeket, a megszokott, szöveges tudósításra ezúttal nem volt mód. Ezért tartom szükségesnek, hogy visszatekintsek a GGP döntőjére.
Az értékelés élére természetesen az aranyérmes Lőrincz Tamás teljesítménye kívánkozik. Négy mérkőzést vívott, menetet nem vesztett, és még akciópontot sem szereztek az ellenfelei. Nagy jelentősége van az azeri Rahimov elleni győzelmének, hiszen tőle a 2010. évi vébé bronzmérkőzésén kikapott, majd az idei Eb-n visszavágott neki, és ez a mostani győzelem remélhetőleg stabil lélektani előnyt jelent. A mérkőzésein jól látszott, hogy még jelentős tartalék is van benne: a sikeres akciói után, a vezetés birtokában magabiztosan őrizte az előnyét, nem kockáztatott.
Nagy sikerként értékelhetjük a döntőben aratott győzelmét. Az ellenfélről, Afsin Bjabangardról annyit tudtunk, hogy 2009-ben 7. volt a világbajnokságon, tavaly 5. az Ázsia-bajnokságon. Ennél lényegesebb azonban, hogy egy nagyszerűen felkészült iráni csapat tagjaként érkezett Bakuba, és egyike lett a három döntősnek. Közülük is kiemelkedett a 96 kg győztese, Babak Gorbani, aki ellen a fináléban az orosz olimpiai bajnok Hustovnak sem volt esélye. Legyőzte Kiss Balázst is, aki azt mondta róla, hogy olyan volt, mint valami földönkívüli, varázslatos képességekkel felruházva.
Deák-Bárdos Mihály ellen ugyancsak iráni birkózó, Basir Babadzsanzade adta fel, sérülésre hivatkozva, a negyeddöntőben, amikor pedig már a kezében volt a mérkőzés. Szakértő vélemények szerint azért, mert a következő ellenfél izraeli volt, akik ellen az irániak állítólag nem hajlandók szőnyegre állni. Ha bojkottálja a Vlagyimir Guralszki elleni mérkőzést, az nyilvánvalóan szankciókat vont volna maga után. Így azt mondhatjuk, hogy a magyar nehézsúlyút a szerencse is segítette a döntőbe, amivel persze nincs semmi baj, hiszen ezernyi balszerencse sújtotta már a pályafutása során, a sors csak adósságokat törlesztett Bakuban. Sokkal fontosabb, hogy Bill nem könnyű vetélytársakat győzött le magabiztosan. A fináléban aztán a török Kayaalp kétszer megint kiléptette. A verseny után Európa-bajnokunk elmondta: módfelett zavarja, hogy a töröktől mindig ugyanúgy kap ki, s egyelőre nem találja az ellenszert, de fokozott erővel keresi.
Kiss Balázs bronzérmet nyert Bakuban. Négy győztes meccse volt, abból kettő azeri ellenféllel szemben, mégis érződött rajta a kihagyás. A bronzmérkőzésen, az elnyűhetetlen Araz Haszanov ellen láthatólag el is fáradt, de az is világos, hogy ha a világbajnokságig sérülésmentesen készül fel, ismét csúcsformába lendül. A grúz származású azeri Gadabadze ellen, akit Fodor Pekingben megvert, nagyszerű helyzetfelismeréssel, kontrából csinálta meg a legendás válldobását.
A kötöttfogásúak birkózásának erejét jól mutatja, hogy az azeri ellenfelekkel szemben 4-0, a grúzok ellen 3-0 a mérlegünk. Az egyetlen oroszt Lőrincz legyőzte. Kozák István grúz vetélytársat verve, majd a vigaszágon az üzbég Aripov elleni szaltójával bizonyította az amúgy is szemmel látható fejlődését. Nagyon jót tett a birkózásának, az önbizalmának, hogy újoncként ötödik lett az Eb-n. Szép távlatok nyíltak előtte.
A három ferencvárosi bakui története három külön világ. Bácsi Péter felment a 84 kilóba, így nem a versenyt választotta, hanem egy kemény, éles edzést. Fodor Zoltán birkózásában ismét meg-megcsillant valami, végre talán csakugyan elindult ismét felfelé. Németh Ivánból ezúttal (is) hiányzott az élet, a tűz.
A másik két fogásnemben egy-egy szereplővel voltunk érdekeltek. Veréb Istvánnak nagyon nehéz sorsolás jutott. A háromszoros Eb-bronzérmes, azeri Tyemrezovtól kikapott. Az azerit aztán megverte az orosz Európa-bajnok Kcojev, az oroszt a török Böke, a törököt pedig a döntőben az azeri Sarifov; ilyen lépcsőfokokon kellett volna mind magasabbra jutnia a szombathelyinek. Sastin Marianna nagyszerű győzelemmel kezdett a nagy tehetségű, ukrán fiatal, Mahinja ellen, aztán fennakadt a lett Skujinán. Nem volt szerencséje, hiszen mindkét golyóhúzás az ellenfélnek kedvezett, de a tudáskülönbség alapján hoznia kellett volna a meccset.
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2020-04 >>
HKSZCSPSZV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30