Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Szabadfogás: Mahacskalán át Londonba

Dátum: 2011-11-21 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Szabadfogás: Mahacskalán át Londonba

Amikor honlapunkon a másik férfi fogásnemünk olimpiai felkészüléséről adtunk hírt, a Kinára koncentrál a kötöttfogás cím után kérdőjelet tettünk, amely akkor tűnik el onnan, ha az elnökség elfogadja Struhács György stratégiai elképzelését. (Kicsi a valószínűsége annak, hogy nem.)
Gulyás István, a szabadfogás szakágvezetője szintén feltételes módban fogalmaz, az ő tervezetében azonban túl sok eldöntendő kérdés nincs.
A két férfi fogásnem kvalifikációs felkészülése csak abban hasonlít egymásra, hogy január másodikától két hétig a Szlovák-Tátrában, a Csorba-tónál szilárdítják a versenyzők fizikai alapjait.
A szabadfogás is vív hazai válogató versenyt (február 4-én, Csepelen), de teljes csapattal vesz részt az Európa-bajnokságon, és mindhárom kvalifikációs viadalon ott lesz, már ameddig szükséges. Míg a kötöttfogásnak komoly erőpróbát jelent a szombathelyi Magyar Arany Nagydíj, a szabadosok az Eb-n kívül nem indulnak nemzetközi versenyen.
„A helyzetünk speciális – mondja Gulyás István. – December hetedikéig, majd februárban és március végétől újabb bő két hétig Mahacskalában edzőtáborozunk. Ott versenyt ugyan egyik alkalommal sem rendeznek, de a fiúk szinte naponta vívhatnak éles meccseket erős ellenfelekkel.”
Szükséges megjegyezni, hogy a szabadfogású világ legtöbb szereplője szeretne eljutni a dagesztáni edzőközpontba, de – kapacitáshiány miatt – ez csak keveseknek sikerül. Az orosz partner ezzel szemben, a dr. Hegedüs Csabával kialakult kitűnő kapcsolat jegyében a magyarokat mindig örömmel fogadja.
A fogásnem hazai választéka ismert, a februári csepeli válogató tehát aligha lesz vízválasztó. „Bár az lehetne – sóhajt Gulyás –, és mozgásokat okozna a keretben! Egyedül az a biztató, hogy Tőzsér Sanyi vállalja a 66 kilót, ott tehát igazi küzdelemre van kilátás.”
A szakágvezetőnek nincsenek aggályai a nehéz kvalifikációs sorozat várhatóan igen nagy terhelése miatt. „Nálunk nincsenek olyan súlyproblémák, mint a kötöttfogásban – mondja. – Hatos Gabinak van feleslege, ő viszont könnyen fogy, és így ez a szereplését aligha befolyásolja. Úgy fogjuk fel a háromhetes, kvalifikációs szériát, hogy van három esélyünk az olimpiai szereplés kiharcolására, és ameddig kell, élünk vele.”
Ami az esélyeket illeti, a legnehezebbnek a 74 kg, azaz Hatos Gábor helyzete látszik. A világbajnokságon Európából csak a grúzok és az azeriek szereztek kvótát, így megmaradt a majdani orosz szereplő és még jó néhány, kiváló vetélytárs. „Én abból indulok ki – kezdi a szakágvezető –, hogy Gábor ma már szinte mindenkit képes legyőzni a mezőnyből. Ha a szófiai, európai kvalifikációs versenyen nem is sikerülne kiharcolni az olimpiai helyet, a folytatásban már nem lesz ott két erős európai vetélytárs, a többi kontinensen pedig gyakorlatilag minden nagyágyúnak meglesz a kvótája. A maradék két lehetőségnek tehát elégnek kell lennie!”
A 66 és a 96 kg-ban három-három, a 120 kg-ban négy, a 84 kg-ban pedig öt európai birkózó szerzett kvótát Isztambulban. Azokban a súlycsoportokban is hasonlóan fogynak majd a legnehezebb ellenfelek. A részletes helyzetértékelésre majd a sorozat kezdete előtt kerítünk sort honlapunkon.
Már csak egy kérdésünk maradt Gulyás Istvánhoz: hány kvótával lenne elégedett? „Öttel” – hangzott a lakonikus válasz.
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2020-04 >>
HKSZCSPSZV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30