Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Nem sikerült kvótát szerezni

Dátum: 2011-09-17 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Nem sikerült kvótát szerezni

(Franklin Gómez személyében először jutott világbajnoki döntőbe puerto ricói birkózó; a pánamerikai bajnokság idei 60 kg-os aranyérmese az Egyesült Államokban tanul, és a michigani egyetem hallgatója)

Sorsolás vasárnapra

Végleges az adat: a szabadfogású versenynek 301 szereplője van, héttel kevesebb, mint a kötöttfogásban volt.

66 kg (46 induló)
Wöller Gergő nem vív selejtezőt, a 32-es táblán az ecuadori Yoan Blanco ellen kezd, aki a tavalyi vb-n már indult, 25. lett. Következik az azeri Jabrail Haszanov, aki az idén Eb-t nyert, és első volt a Golden Grand Prix bakui döntőjében. Folytatás lengyel, mongol vagy japán birkózó ellen. A japán Tacuhiro Jonemicu a 2009. évi vébén, a lengyel Andrzej Sobieraj a tavalyi Eb-n volt bronzérmes, míg a mongol Batzorig Bujandzsav a pekingi olimpián nyolcadik, a tavalyi vébén ötödik lett. A következő csoport nyolc tagját összeválogatni sem lehetett volna jobban... Egyedül a bolgár Bazannak van számottevő eredménye, ezüstérmet nyert az idei Eb-n.

74 kg (45)
Hatos Gábor is a 32-es táblán kezd, nagyon fontos mérkőzéssel, a kazah Abdulhakim Sapijev ellen, akivel együtt állt a dobogó harmadik fokán a tavalyi világbajnokságon. A következő ellenfél vagy a 19 éves vietnami Can Tat Du, az idei junior Ázsia-bajnokság ezüstérmese, vagy a Safijev (tadzsik) - Zhang Chongyao (kínai) mérkőzés győztese lesz; előbbi 10., a kínai pedig 2. volt az idei Ázsia-bajnokságon. A folytatás minden bizonnyal vagy az üzbég Rasid Kurbanov (junior Eb-győztes, Ázsia idei felnőttbajnoka), vagy a török Batuhan Demircin (a tavalyi Eb bronzérmese) ellen. Az elődöntőbe az iráni, a fehérorosz, a grúz vagy a lengyel versenyző érhet oda. A világ- és Európa-bajnok, orosz Gyenyisz Cargus a másik ágon van.

120 kg (31)
Ligeti Dániel ugyanabban a cipőben jár, mint klubtársa, Hatos Gábor. Ő is azzal a versenyzővel találkozik először, akivel együtt állt a dobogó harmadik fokán, mégpedig a tavaszi Eb-n: az azeri Dzsamaladdin Magomedovval. A következő ellenfél is Eb-bronzérmes, azt a bolgár Dimitar Kumcsev tavaly szerezte, később megnyerte a strandbirkózó-világbajnokságot is. A folytatás vagy az egyetlen erőnyerő, a román Rares Chintoan (2006 és 2008 Eb-bronzérmese), vagy a brazil - kínai mérkőzés győztese ellen. Utána minden bizonnyal az oroszok háromszoros világbajnoka, Biljal Mahov jön.

A verseny

Selejtező

84 kg: Mihail Ganev (bolgár) - Veréb István 5:7, 1:0, 2:0
   - magyar versenyző parádés első menetet nyert meg

A 16 közé jutásért

84 kg: Veréb legyőzője túljutott a következő akadályon, 3:0, 2:1-re verte a török Bökét; most az iráni Goudarzi jön
   - újabb bizonyság a mezőny sűrűsödésére: a puerto ricói Espinal 5:1, 2:1-re nyert a mongol Purve ellen

96 kg: Kiss Gergely - Kim Dzse-geng (dél-koreai) 0:1, 3:0, 8:1
   - a következő ellenfél az iráni Jazdani, a 2006. évi világbajnok lesz, aki 5:3-nál két vállra fektette a spanyol Villanuevát

Nyolcaddöntő

84 kg: az iráni Alireza Goudarzi 2:0, 2:0-ra verte a bolgár Ganevet, miáltal Veréb kiesett
96 kg: Reza Jazdani (iráni) - Kiss Gergely 4:0, 3:1
   - az iráni világbajnok a fehérorosz Sejkov ellen birkózik az elődöntőbe jutásért

Negyeddöntő

96 kg: megszületett a világbajnokság eddigi legnagyobb meglepetése; a nigériai Szinivi Boltik 3:0, 6:0-nál tusolta az üzbég Kurbanovot, és bejutott az elődöntőbe. A 29 éves Boltik az idén nyerte meg először Afrika bajnokságát. Az edzője 1999 világ- és 2000 olimpiai bajnoka, Daniel Igali, aki szintén nigériai, de a nagy győzelmeit kanadai színekben aratta.
   - számunkra jó hír, hogy a nigériai ellenfele az iráni Jazdani lesz, miután 0:1, 3:0, 4:0-ra legyőzte a fehérorosz Sejkovot
   - a másik ág elődöntőjét a török Balci és a kazah Gogselidze vívja

Elődöntő

96 kg: az iráni Jazdani 1:0, 8:1-re verte az elődöntőben nigériai ellenfelét, miáltal Kiss Gergely a vigaszágra került

Vigaszág

96 kg: Kiss a spanyol Villanueva ellen kezd, s ha győz, jön a fehérorosz Ruszlan Sejkov, akinek Eb-n ezüst, vébén bronz a legjobbja. Isztambulban nagyot produkált: 1:0, 2:0-ra megverte a világbajnoki címvédő, azeri Hetag Gazjumovot. A bronzmérkőzésre a nigériai meglepetésember, Boltik várja majdani ellenfelét.

1. mérkőzés: Kiss Gergely - Elder Villanueva (spanyol) tus, 5:0, 5:0-nál
2. mérkőzés: Ruszlan Sejkov (fehérorosz) - Kiss Gergely 3:0, 3:0A végeredmény

A mai versenynap után Oroszország, Azerbajdzsán és Irán ünnepelhet világbajnokot.
Kiss Gergely az igen előkelő 8. helyet szerezte meg a 96 kg hatalmas mezőnyében.
Két sporttörténelmi eredmény született. Először vívhatott világbajnoki döntőt puerto ricói birkózó, Franklin Gómez, aki az idén – nagy meglepetésre – megnyerte a pánamerikai bajnokságot a 60 kg-ban. Először jutott világbajnokságon az első hat közé nigériai férfi birkózó; a nők közül Ifeoma Iheanacso 2009-ben és 2010-ben is vébé-bronzérmes volt.

60 kg (47 induló)

Bronzmérkőzések: Jumito – Pais 3:0, 2:0, Zsumagazujev – Zarkua 0:2, 2:0, 6:0. Döntő: Kuduhov – Gómez 5:0, 1:0.
Világbajnok: Bjeszik Kuduhov (Oroszország)
2. Franklin Gómez (Puerto Rico)
3. Kenicsi Junito (Japán) és Dauren Zsumagazujev (Kazahsztán)
5. Didier Pais (Franciaország) és Malhaz Zarkua (Grúzia)

84 kg (46)

Bronzmérkőzések: Marszagisvili – Zvirbulis 6:0, 4:0, Száritov – Sanderson 1:0, 3:0. Döntő: Sarifov – Aldatov 1:0, 2:0.
Világbajnok: Sarif Sarifov (Azerbajdzsán)
2. Ibrahim Aldatov (Ukrajna)
3. Dato Marszagisvili (Grúzia) és Albert Száritov (Oroszország)
5. Armands Zvirbulis (Lettország) és Cael Sanderson (Egyesült Államok)
… 24. Veréb István

96 kg (41)

Bronzmérkőzések: Sejhov – Boltik 1:0, 1:0, Varner – Tyigyijev 0:3, 3:2, 2:1. Döntő: Jazdani – Balci 4:0, 0:1, 1:0.
Világbajnok: Reza Jazdani (Irán)
2. Serhat Balci (Törökország)
3. Ruszlan Sejhov (Fehéroroszország) és Jacob Varner (Egyesült Államok)
5. Szinive Boltik (Nigéria) és Tajmuraz Tyigyijev (Kazahsztán)
… 8. Kiss Gergely

A sorsolás

A szabadfogásban pénteken, az 55 kilósok küzdelmével kezdődött meg a verseny, az orosz Viktor Lebegyev megvédte világbajnoki címét. Jelenleg 179-nél tart a létszám, és az utolsó nap három súlycsoportjának a szereplőivel együtt jóval meghaladja majd a háromszázat.
A 60 kg lesz a nap legnépesebb súlycsoportja, 47 indulóval. Magyar nincs köztük.

84 kg (46 induló)

Veréb István a 32-es táblára jutásért a bolgár világbajnokkal küzd meg. Tehát akárcsak a tavaszi Eb-n, Ganev lesz az első ellenfele, aki akkor 0:1, 2:0, 2:0-ra legyőzte. Ha most viszont ő nyeri a meccset, akkor az örmény – török összecsapás győztese következik.
31 – Veréb István
32 – Mihail Ganev (bolgár), a világbajnoki cím védője az idén az Eb-n hetedik, a Golden Grand Prix bakui döntőjében kilencedik lett. Világbajnok, de nem az az igazi klasszis… Amióta a sorsolás eredményét ismerem, egyre erősödik bennem az érzés, hogy Veréb most megveri. Ahhoz persze a csúcson kell kezdenie a világbajnokságot.
33 – Hadzsimurad Nurmagomedov (örmény), újonc. Az idén Kijevben, az oroszországi Kaszpijszkban és az iráni Tahti-kupán egyaránt harmadik volt.
34 – Serdar Böke (török), vébé-újonc. A tavalyi Eb-n hetedik lett, az idén második a Golden Grand Prix bakui döntőjében.
A következő négyesből vagy a német színeket képviselő egykori ukrán, vagy az iráni lehet az ellenfél a nyolcaddöntőben. A „német” David Bichinashvili 36 éves, 1998-ban – még ukrán színekben – lett Eb-ezüstérmes. Tíz évvel később mutatkozott be új hazája versenyzőjeként, akkor ötödik lett a kontinensbajnokságon. Az iráni Alireza Goudarzi eddig a 74 kg-ban érte el a sikereit, ott lett tavaly az Ázsiai Játékok győztese is. A világnak most mutatkozik be az új súlycsoportjában.
Az elődöntőre a másik csoportból minden bizonnyal az azeri Sarif Sarifov érkezik, aki az idén bronzérmet nyert az Eb-n, majd látványos győzelmet aratott a GGP bakui döntőjében.

96 kg (41)

Kiss Gergely a 9-es rajtszámmal a 16 közé jutásért koreai ellenféllel kezd, majd iráni következhet.
9 – Kiss Gergely
10 – Kim Dzse-geng (dél-koreai), tavaly ötödik volt az Ázsiai Játékokon és a kontinens bajnokságán is
11 – Elder Villanueva (spanyol), az idei Eb-n volt újonc, a 23. helyen végzett
12 – Reza Jazdani (iráni), 2006 világbajnoka, a pekingi olimpia 11. helyezettje, kétszer nyert aranyat az Ázsiai Játékokon
A szomszédos – fehérorosz, szír, ukrán, azeri versenyzők alkotta – négyesből jön az ellenfél a negyeddöntőre. Az Eb-ezüstérmes fehérorosz Sejkov tavaly harmadik lett a vébén, az ukrán Zaszejev az idén a kijevi nemzetközi viadal győztese volt. Aligha kétséges azonban, hogy innen az azeri Hetag Gazjumov, a világbajnoki cím védője, háromszoros Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes jut tovább.
Az elődöntőbe a sors szeszélye folytán kifejezetten gyenge csoportból érkezik a legjobb, valószínűleg a kétszeres Ázsia-bajnok, olimpiai hetedik, üzbég Kurbanov.
 
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2019-01 >>
HKSZCSPSZV
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31