Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Közgyűlési krónika I.

Dátum: 2011-06-14 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Közgyűlési krónika I.

(Gurics György az 1961. évi jokohamai világbajnokságon szerzett aranyérmének fél évszázados jubileumán részesült elismerésben.)

A szövetség kilencven évéről szóló megemlékezéssel kezdődött a közgyűlés. Dr. Hegedüs Csaba elnök felidézte a sportág történetét a népi virtuskodásoktól kezdve a legendás Czája János alakján át 1921. március 16-ig, a szövetség megalakulásáig. Majd a már szervezett birkózóélet nagyszerű sikereit az iskolateremtő mesterektől (Radvány Ödön, Kárpáti Károly) a kiemelkedő bíró egyéniségeken (Lukácsa Béla, Kruj Iván, Hódos Imre) és a magyar birkózó-szakirodalmat létrehozó mestereken (Kárpáti Károly, Matura Mihály, dr. Papp László) keresztül a világversenyek egész sorának megrendezéséig.

Ötventől ötig

Megemlékeztek a nagy magyar birkózósikerek kerek évfordulóiról, azokhoz Dobor Dezső fotókat és filmeket varázsolt a kivetítőre. Elismerésben részesültek az egykori győztesek. Elsőként Gurics György, aki ötven éve nyerte világbajnoki címét Jokohamában, a kötöttfogás 87 kg-os súlycsoportjában. Az emléktárgyakat az MBSZ két alelnöke, Maróthy István és Lázár János adta át. A harmadik, Rónai Kálmán nem kívánt részt venni a ceremónián; későbbi felszólalásában azt mondta magáról, hogy ő csak papíron alelnök, majd távozott a közgyűlésről.
(Amikor ez az írás felkerült a szövetség honlapjára, Rónai Kálmán felhívott, és elmondta: azért távozott a közgyűlésről, mert cukros, és rosszul lett, ami nem csoda, mert rengeteget vívódik a birkózásban zajló, kedvezőtlen történések miatt. Amint az ülésen, ezúttal is hangsúlyozta, hogy nem tartozik az ellenzékhez, de különvéleménye van, és azt, valamint a Liga felvetéseit is, fontos lenne egyszer már alaposan kibeszélni.)
A további évfordulók: Varga János (Európa-bajnoki győzelem, 40 éve), Hegedüs Csaba (vb, 40), Gál Henrik és Hegedüs Csaba (Eb, 35), Kocsis Ferenc (Eb, 30), Tóth István (vb, 30)… (Tóth István nem vette át a díjat, mondván, több hasonló évfordulójáról nem emlékezett meg a szövetség.) …Sípos Árpád és Komáromi Tibor (Eb, 25), Gáspár Tamás és Komáromi Tibor (vb, 25), Faragó József és Farkas Péter (Eb, 20), Farkas Péter (vb, 20), Repka Attila (Eb, 15), Bánkuti Zsolt és Deák-Bárdos Mihály (Eb, 10), Lőrincz Tamás (Eb, 5).

Beszédes számok

Az ünnepséget követően kezdte meg munkáját a közgyűlés. Kurucz István, a mandátumvizsgáló bizottság elnöke jelentette, hogy a 133 meghívott egyesületből 98-nak a küldötte regisztrált. Magának a bizottságnak a személyi összetételét 6 tartózkodással fogadta el a közgyűlés.
Hotter László írásban nyújtott be ügyrendi javaslatot, miszerint minden napirendhez mindenki csak egyszer szólhat hozzá, három perc időkeretben, de természetesen élhet a viszontválasz jogával. Az ellenzék öt perces hozzászólásokat javasolt. A három perc 67, az öt perc 16 szavazatot kapott.
Az elnökség beszámolóját a 98 küldött – 3 tartózkodással – elfogadta. A pénzügyi beszámolót és a 2011. évi költségvetést a közgyűlés 3 ellenszavazattal és 4 tartózkodással fogadta el. 
 
Mocskolódás, feljelentések

Az elnökség beszámolójához tett szóbeli kiegészítésben Hegedüs Csaba kitért egy, a személyét érintő, ocsmány szóbeszédre, miszerint azért utazott februárban Kolumbiába, hogy menedékjogot kérjen. Valójában a haldokló testvérétől kívánt elbúcsúzni (a halál sajnálatosan be is következett), amint arról annakidején a honlapunkon beszámoltunk. Túlmegy minden határon, amikor valakik – gyűlölettől vezérelve – már az emberek családi életébe is belerondítanak. Az elnök a leghatározottabban elítélte azokat a mocskolódó leveleket és üzeneteket, amelyeket Losonczi Ottó kap, hiszen az ESMTK szakosztályelnöke hatalmas értékkel gazdagította a magyar birkózást, és példamutató a szakmai alázattal végzett vezetői munkája is.
„Feljelentenek minket mindenhol” – mondta az elnök. Hivatkozott egy nemrég, „bűncselekmény hiányában megszüntetett rendőrségi vizsgálat”-ra. Kacsó Tibor később egy újabb vizsgálódásról szóló levelet tett le a közgyűlés elnöki asztalára. Mi nem idézzük, miután nem kaptunk felhatalmazást a feladójától arra, hogy nyilvánosságra hozzuk.
„Nem lett volna szabad nyilvánosságra hozni semmit a 2005. évi világbajnoksággal kapcsolatos ügyben a vizsgálat lezárta előtt” – fogalmazta meg jogászok által is alátámasztott véleményét Hegedüs elnök. Most viszont már végérvényesen lezárult, hiszen a szövetség valamennyi dokumentum hiányát pótolta (magyarán: csatolta az összes, eredeti számlát). Lakatos Gyula professzor, a felügyelő bizottság elnöke is megerősítette, hogy csak a számviteli politikában és könyveléstechnikai kérdésekben kér változásokat a szövetség vezetőitől.
A 2005-ös vébé óriásira fújt lufija ezzel végleg kipukkadt.
A közgyűlést azért kellett elhalasztani, mert az akkori könyvvizsgáló nem készült el időre a jelentésével. Később az ő és a szövetség útja – közös megegyezéssel – elvált egymástól. Egy (nem tudom, hol tett) feljelentés nyomán az illetékes szervek azt kérték, hogy a szövetség a könyvvizsgálót mentse fel a titoktartási kötelezettsége alól. Ezt a múlt héten az MBSZ intéző bizottsága megtette. „Mert nincs titkolni valónk” – kommentálta a döntést Hegedüs Csaba.

Kézfogás – a semmiért?

A szövetség elnöke fontos bejelentést tett a szóbeli kiegészítőjében: leült tárgyalni Kacsó Tiborral (amúgy Gáspár Tamás igazgató társaságában). Elmondta, hogy már a mandátumának lejárta előtt, az olimpia után felajánlja lemondását, cserében azért, ha a londoni felkészülés csendben és nyugalomban folyhat, nem korbácsolják mesterségesen az indulatokat.
Ezt kézfogással erősítették meg.
Az ellenzék vezére erről vagy nem értesítette a társait (mert a közgyűlésen nem cáfolta Hegedüs bejelentését), vagy nem hallgatnak rá. Mert most is ugyanazok és ugyanazt vetették fel, mint az előző években.
Szőnyi János például egyenesen lemondásra szólította fel a szövetség elnökét, amire a közgyűlés heves és hangos tiltakozással reagált.
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2020-04 >>
HKSZCSPSZV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30