Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Közgyűlés a béke szigetén, utózöngékkel

Dátum: 2012-04-07 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Közgyűlés a béke szigetén, utózöngékkel

2012. április 6-án 10 órakor, az eredetileg kiírt kezdési időpontban már határozatképes volt a közgyűlés, de miután még sokan regisztráltak a folyosón, némi csúszással kezdődött el a munka. A közgyűlés levezető elnöke – az MBSZ elnökének megbízásából – dr. Kővári László volt. Kurucz István, a mandátumvizsgáló bizottság elnöke jelentette, hogy a 127 részvételre jogosult egyesületből 73 képviselteti magát.
Az elnökségi beszámolóhoz fűzött szóbeli kiegészítésében dr. Hegedüs Csaba elnök egyebek között elmondta, hogy tartalékos csapatunk remekül helyt állt a belgrádi Európa-bajnokságon. Külön felhívta a figyelmet a 84 kg-ban bronzérmes Lőrincz Viktor teljesítményére, aki tavaly – elsőéves felnőttként – még a 74 kg-ban szerepelt, de most már bátran küldhetjük harcba a kvótáért a sajnálatos módon kétszer is megsérült, kétszer is megoperált Fodor Zoltán helyén. Az elnök úgy ítéli meg, hogy a jelenlegi legjobbjaink, Lőrincz Tamás, Bácsi, Kiss Balázs, Hatos és Ligeti már a kvalifikációs sorozat első állomásán, Szófiában kiharcolhatja az olimpiai részvételt. A csapatnak sérültje pillanatnyilag nincs, a versenyzők kitűnő fizikai és mentális állapotban vannak. Köszönetet mondott mindazoknak, aki részt vett a felkészítésben, és mindenkinek, aki biztosította, hogy a legjobbjaink megfelelő hangulatban, nyugodt légkörben végezzék a munkájukat.
Az elnök tájékoztatást adott az olimpiai versenyek majdani körülményeiről. A londoni ExCel-kiállítócsarnok egyik versenytermében 9300 néző követheti nyomon az eseményeket. De a birkózás teljes programjára már minden jegy elkelt! Mint a FILA elnökségének tagja, Hegedüs is kap néhány protokoll-belépőt, amelyet felajánlott a Londonba utazó magyaroknak. (Hangsúlyozzuk: nagyobb csoport igényeinek kielégítésére nincs mód!) Elmondta: jól haladnak a tárgyalások, hogy az elkövetkező olimpiákon már a nők is hét súlycsoportban szerepelhessenek.
Az olimpia után ismét nagy kihívásnak áll elébe a szövetség. Budaörs lesz a házigazdája az első olyan veterán-világbajnokságnak, amelyen mindkét fogásnem versenyét, plusz a strandbirkózó-vébét is megrendezik. 2013-ban Budapesten kerül sor a felnőtt-világbajnokságra, 2014-ben Taskentben, míg az egy évvel későbbinek a megrendezésére rekord létszám, tizenöt ország pályázott.

Gáspár Tamás igazgató a pénzügyi beszámolójában kifejtette: mint már huzamosabb ideje, 2011-ben is nehéz, súlyos likviditási gondokkal terhelt évet zártunk, mégis pozitív mérleggel. És főleg azzal a jó hírrel, hogy sikerült megvalósítani minden szakmai programot. Az idei esztendő döcögősen indult: március elején még azt sem lehetett tudni, mekkora lesz állami támogatás összege. Azt viszont tapasztaljuk, hogy az első negyedévben nem érkezett meg belőle semennyi. Az igazgató hozzáfűzte: a Sport XXI., a Bajnok- és a Csillag-program az ígéretek szerint nagyobb támogatást biztosít az utánpótlás-nevelésnek.
Prof. Dr. Lakatos Gyula, a felügyelő bizottság elnöke elmondta: az elnökséggel korrekt a munkakapcsolata. A korábban felmerült igényeknek megfelelően év közben is tartottak könyvvizsgálói részvizsgálatot; annak a tárgya volt a kadet-világbajnokság elszámolása is. „Nem találtunk benne hibát” – fogalmazott a professzor. Elmondta, hogy maga is járt versenyeken, ahol nagyon jó, sportbaráti légkört tapasztalt. A 2005. évi vébé viharos ügyének megnyugtató lezárásával – mint mondta – „sikerült kiiktatni a szakmai dilettantizmust és a kompromittáló rosszindulatot”.

A vitában először Szőnyi János kért szót. Tiszta szívből gratulált az Eb-szerepléshez, és sok sikert kívánt a kvalifikációs sorozat hihetetlenül nehéz feladatának teljesítéséhez. Balogh Vilmos örömét fejezte ki a közgyűlést jellemző békés hangnem miatt; fontos szakmai feladatként jelölte meg annak a koncepciónak a kidolgozását, amellyel a birkózás beépülhet a közoktatás átalakuló rendszerébe. Az olimpiára készülőkről általános véleményt fogalmazott meg: „Szerethető csapatunk van.” Tar Mihály jelezte, hogy az önkormányzatok anyagi nehéz helyzete miatt mostantól kevesebb pénz jut a sportegyesületek támogatására, növelni kell tehát a sportág lobbierejét, és rengeteg információt szerezni a pályázati lehetőségekről. A jászberényi Kovács György folytatta az érdi kolléga gondolatait: szerinte megfontolt, alapos munkával húszéves stratégiai-fejlesztési tervet kell kidolgozni, a minden eshetőségre reagáló alternatívákkal, mert csak így tudunk alkalmazkodni a változó világhoz, a nehezedő körülményekhez. Horváth Béla bemutatta az abaújszántói központtal, ősszel létrehozott Észak-keleti Regionális Mr. Tus-sportiskola Egyesületet. (Március 24-én, Szakmai nap Abaújszántón címmel részletes tájékoztatást adtunk az új egyesületről. Elérhető honlapunk főoldalán, az Olvasni valók → Cikkek menüpontban.) Élő példát kaptunk a lobbierőről, hiszen annak révén jutott a regionális Mr. Tus a kistérség egymillió forintos támogatásához. Tóth István (BVSC) azzal kezdte a mondandóját, hogy térjünk vissza a földre… Az egyesületek súlyos anyagi helyzetében ma már csak kis és még kisebb szakosztályok léteznek. A megtartó erő hiányának sajnálatos következménye az is, hogy Lévai István szlovák színekben lett Európa-bajnok. Puksa Ferenc arról a példaértékű összefogásról beszélt, amely Dorogon erős klubot hozott létre, és amely aztán a Fekete gyémánt-kupa nemzetközi rangot adó megrendezéséhez is vezetett.
A közgyűlés maga volt a béke szigete.
Még a nehéz helyzetekből való kitörésre is kaptunk biztató példát. Bódi Jenő jól érzékelhető boldogsággal adott hírt arról, hogy a Vasas éppen az idén száz éves szakosztálya túljutott a nehézségeken. A múlt héten a szomszédos iskolában kaptak állandó otthont, ahol három szőnyeg áll rendelkezésükre. Elindították a kollégiumi férőhelyekkel is megtámasztott sportiskolai képzést. Teszik ezt immár annak a tudatában is, hogy megkezdődik a Vasas új birkózócsarnokának építése. Bódi segítséget ajánlott fel az olimpiai felkészüléshez. „Ha friss edzőtársakra van szükség, kocsiba ülünk, és már indulunk is Tatára” – mondta.

A közgyűlés valamennyi jelentést, beszámolót ellenszavazat nélkül, egyaránt 12 tartózkodással fogadott el.
(Személyes kitérő. Olyan helyen ültem a teremben, ahonnan nem láttam, és különben sem figyeltem volna Ritter Árpádot. A közgyűlés befejezése után azonban több elnökségi tag megjegyezte: a budapesti szövetség elnöke is tartózkodott minden szavazáson, holott az elnökség ülésén még minden kérdésben igennel voksolt. Én magam ebben nem látok semmi rendkívülit. Feltehetőleg még egyszer áttanulmányozta a dokumentumokat, talált bennük valami neki nem tetszőt. A véleményét pedig nem homlokegyenest változtatta meg, tehát nem lett az igenjéből nem. Azért döntöttem úgy, hogy mindezt „elpletykálom”, mert nem szeretném, ha ebből inkább suttogás keletkezne a háttérben, hiszen az ilyesmi alkalmas arra, hogy mérgezze a légkört. És természetesen felajánlom a lehetőséget Árpinak: az esetleges reakcióját közzétesszük az Öné a szó-rovatunkban.)

Az Egyebek napirendben megint előkerült egy sor régi téma, mondhatni régi panasz, sirám, kérés, óhaj. Tegyük hozzá: nem bántó, nem sértő hangnemben.
Csak néhányat emelek ki a már-már unalomig ismertekből.
Vannak megoldandó szakmai kérdések... Dr. Hegedüs Csaba erre úgy válaszolt: tessék megoldani őket! A szakmai bizottság nagy létszámmal és azzal a felelősséggel működik, hogy a szakma igényeit konszenzussal megfogalmazza, és határozatba rögzítse. Az elnökség ezeket a döntéseket 99 százalékban elfogadja, és jogerőre emeli. (Hozzáteszem: valóban került egyetlen olyan ügy az elnökség elé, amelyről az előterjesztője elmondta, hogy nagy vita előzte meg. Az aztán folytatódott az elnökségi ülésen is, így aztán a testület mondta ki a végső szót.)
A szövetség utaztasson mindenkit az utánpótlás-világversenyekre… (Először fogadják el a személyes véleményemet; az elnök ugyanis összefoglaló választ adott. A jelenlegi versenyrendszerben a kadet és junior világ- és Európa-bajnokságra összesen 108 súlycsoportban kellene utaztatnunk versenyzőket. Ebben új a kadet-világbajnokság, hiszen tizenkét évig nem volt, az újjászületése pedig Szombathelyen következett be tavaly. Az idén viszont Bakuban lesz, ahova harminc embert elreptetni már magában vagyon… A nevezési díj és a szállásköltség a másik halom pénz, méghozzá svájci frankban, amelynek ráadásul kiszámíthatatlan árfolyam-kockázata is van.)
A szövetség segítsen a szakosztályoknak, szükség lenne a szakemberek anyagi megbecsülésére, a versenyzők jutalmazására… Satöbbi.
Dr. Hegedüs Csaba a válaszában kifejtette: ahogy hevenyészve összeszámolta az elhangzott igények anyagi vonzatát, a jelenlegi állami támogatás négy-ötszörösére lenne szükség. Hozzátette azonban: optimista. Két éve ugyanitt, a Magyar Sport Házában jelentette be az akkor még miniszterelnök-jelölt Orbán Viktor, hogy kormánya a sportot az ország stratégiai ágazatának tekinti, amelynek – a gazdaság talpra állítása után – évi 100 milliárd támogatást ad. A birkózószövetség elnöke bizakodva várja a magyar sport új időszámításának kezdetét.
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2021-12 >>
HKSZCSPSZV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31