Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Huszonhat orosz a szabadfogás dobogóján

Dátum: 2012-01-31 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Huszonhat orosz a szabadfogás dobogóján

(A 60 kg négyszeres világbajnoka, Bjeszik Kuduhov igenis bevonul az edzőtáborba, erősítgette Dzambolat Tyegyejev, az orosz szabadfogásúak kapitánya… Fotó: Martin Gábor – FILA)

Az oroszok a szabadfogásban öt kvótát szereztek Isztambulban. A Jarigin-emlékversenyen egyetlen kvótaszerző sem indult. A világbajnok Lebegyev (55 kg) gázmérgezés, az ezüstérmes Mahov (120 kg) pedig műtét után lábadozik. A többiekről azt mondta Tyegyejev kapitány, hogy felmentést kaptak a szereplés alól.
Az orosz szövetség honlapja a vele készített interjúban ezt a szemére hányta. Emlékeztetett arra, hogy a 60 kg-os Bjeszik Kuduhov 2008-ban is sorra hagyhatta ki a versenyeket, és nem is nyerte meg az olimpiát… És ugyebár most megint nem indult. Dzambolat Tyegyejev leszögezte: a négyszeres világbajnok indokoltan kapott felmentést, de az első naptól kezdve jelen lesz, és keményen dolgozik majd a most kezdődő edzőtáborozáson.
Isztambulban két igazi nagyágyú, a 74 kg-os Cargus és a 96 kilós Gacalov egyaránt 11. lett. Utóbbi nem indult a Jarigin-versenyen, a 96 kg-ot a junior-világbajnok Gagyiszov nyerte, míg a világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes Ketojev harmadik lett. Az elemző szerint ott és a 66 kg-ban vannak gondok a választékkal. Utóbbiban megvan a kvóta, azt Mavlet Batyirov isztambuli ötödik hellyel vívta ki.
A 74 kg-ban rajthoz állt az isztambuli „bűnös”, a kvótáról lemaradt Gyenyisz Cargus, és meg is nyerte a Jarigint. A döntőben Adam Szajtyijevet győzte le. A háromszoros olimpiai bajnok Buvajszár öccse decemberben volt 34 éves, 2000-ben maga is olimpiai aranyérmes lett, és az utolsó győzelmét hat éve, a 2006. évi Eb-n szerezte. Tyegyejev kapitány a legnagyobb örömét fejezte ki amiatt is, hogy Cargus máris azon van, hogy kiköszörülje az isztambuli csorbát, de amiatt is, hogy a kisebbik Szajtyijev visszatért. A kettőjük között lezajlott döntőt nem értékelte, csak azt szögezte le, hogy a rivalizálásuk hasznos lesz az orosz szabadfogásnak. Én azt vélem kihallani a megnyilatkozásából, hogy Cargusban már nem bízik igazán, a mostani elsősége és Adam Szajtyijev legyőzése ellenére sem.
A nők versenyével kapcsolatban értékelés csak a négy olimpiai súlycsoportról született. És nem éppen pozitív. Az alaphangját az adja meg, hogy egyikben sem sikerült aranyat nyerni.
Egészen szokatlan az a nyers fogalmazás, amellyel a Sastin Marianna súlycsoportjában, a 63 kg-ban szereplő versenyzőket elintézi. Ehhez tudni kell, hogy a döntőben a japán világbajnok, Kaori Icso legyőzte Szmirnovát, míg Voloszova harmadik lett.
A két oroszról szóló értékelés így fest: „A legjobb orosz a tapasztalt Natalja Szmirnova lett, Ljubov Voloszovát már másodszor győzte le. A baj csak az vele, hogy amikor a legerősebb nemzetközi színtérre kilép, semmiféle birkózást nem látunk tőle. Így róla, mint a súlycsoport vezéralakjáról nem is érdemes beszélni. Ljubov Voloszova birkózásában ezen a versenyen sem látszott változás. Sok versenyen kell elindulnia ahhoz, hogy megfejtsük: milyen birkózásra képes egyáltalán.”
Ha a 63 kg-ban orosz versenyző eljut Londonba, ezek után aligha teng majd túl benne az önbizalom.

A Jarigin-emlékverseny végeredménye

Szabadfogás

55 kg: 1. Dzsamal Otarszultanov, 2. Nariman Iszrapilov, 3. Artasz Szanaa és Alekszandr Bogomojev
60 kg: 1. Raszul Murtazalijev, 2. Opan Szat, 3. Ahmed Csakajev és Bulat Batojev
66 kg: 1. Alan Gogajev, 2. Khetil Cabolov, 3. Szoszlan Ramonov és Adam Batyirov
74 kg: 1. Gyenyisz Cargus, 2. Adam Szajtyijev, 3. Dauren Kuruglijev és Anyidar Gedujev
84 kg: 1. Anzor Urisev, 2. Georgij Rubajev, 3. Magomed Ibragimov és Anzor Baltulajev
96 kg: 1. Abduszalam Gagyiszov, 2. Ibrahim Szajdov, 3. Goergij Ketojev és Jake Varner (amerikai)
120 kg: 1. Bahtyijar Ahmedov, 2. Tervel Dlagnev (amerikai), 3. Szoszlan Gaglojev és Magomedgadzsi Nuraszulov

Női birkózás

48 kg: 1. Irini Melnik-Merleni (ukrán), 2. Juki Irie (japán), 3. Marina Vilmova és Ljubov Szalnyikova (mindkettő orosz)
51 kg: 1. Riszako Kavai (japán), 2. Aljona Adasinszkaja (orosz), 3. Jekatyerina Krasznova (orosz) és Jessica Medina (amerikai)
55 kg: 1. Kanako Murata (japán), 2. Valerija Zsolobova (orosz), 3. Ajim Abdilgyina (kazah) és Marija Gurova (orosz)
59 kg: 1. Anna Polovnyova (orosz), 2. Anastasija Grigorjeva (lett), 3. Anna Vaszilenko (ukrán) és Tungalag Manhtujaa (mongol)
63 kg: Karoi Icso (japán), 2. Natalja Szmirnova (orosz), 3. Erin Clodgo (amerikai) és Ljubov Voloszova (orosz)
67 kg: 1. Szára Dosze (japán), 2. Julija Bartnovszkaja (orosz), 3. Natalja Kukszina (orosz) és Tatjana Zaharova (kazah)
72 kg: 1. Sztanka Zlateva (bolgár), 2. Burmaa Ocsirbat (mongol), 3. Natalja Vorobjova és Aljona Sztarodubceva (mindkettő orosz)
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2020-10 >>
HKSZCSPSZV
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31