Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Grappling-világbajnokság Tamásiban

Dátum: 2011-11-02 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Grappling-világbajnokság Tamásiban

(A Vályi Péter Szakközépiskola lesz a világbajnokság központja)

Minden elismerést megérdemel az idén megalakult Magyar Grappling és Pankráció Szakági Szövetség a nagy vállalkozásért, amellyel öregbíti birkózásunk nemzetközi hírnevét. A szakági elnök, Papp Valér, aki hosszú évek kemény munkájával „ágyazott meg” hazánkban a grappling-nek, nagyszerű szövetségeseket talált. Egyrészt Tamási önkormányzatában, másrészt annak a Szőts Gábornak a személyében, aki a helyi fő szervező, és aki nagyon sokat tett azért, hogy a város világbajnokságot rendezzen. Szőts – igazán nem mellékesen – tavaly a veterán-vébén a Gi és a NoGi szakágban is aranyérmet nyert, és a küzdősportokban megszállottan dolgozó edző.
Említettem már, hogy sokrétű viadalról van szó. A három korcsoport vébéje mellett ugyanis felnőtt Grand Prix-versenyre, valamint a diák és a serdülő korosztályban egyenként három súlycsoportos seregszemlére is sor kerül.
A három amúgy fontos szám a három nap során: országonként három versenyző indulhat az utánpótlás-vébé minden súlycsoportjában; a veteránok mezőnyében nincs felső határ. Ez egyrészt azt jelenti, hogy gyakorlatilag a teljes magyar utánpótlás-mezőny küzdőtérre léphet, másrészt arra utal, hogy a szakág még az úttörő korszakát éli: a résztvevő országok száma alighanem csak megközelíti majd a húszat. De ne feledjük, a grappling első hivatalos világbajnokságát nem is olyan régen, 2008 decemberében rendezték a svájci Luzernben, és kontinensbajnokságot is egyelőre csak Európa rendez.
Az Egyesült Államokban viszont nagyon népszerű, olyannyira, hogy a kifejezetten grappling-honlap, a bjjlegends.com két újságírója is a helyszínről tudósít.
Pénteken reggel kilenckor a NoGi (birkózó-földharc) szereplői veszik birtokukba a három szőnyeget, és este hatkor kezdődnek a helyosztók a nagyon sok súlycsoportban, amelyből egyedül az utánpótlásban huszonhat található. Szombaton a NoGi abszolút kategóriájának versenyei kerülnek sorra a női és a férfi juniorban. A nap egyébként a Gi-szakágé lesz, amelyből a két abszolút kategória ugyancsak átmegy a következő napra. Vasárnap a pankráció és a combat grappling zárja a nagyon gazdag programot.
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2020-04 >>
HKSZCSPSZV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30