Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Gondban az orosz kötöttfogás?

Dátum: 2012-05-15 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Gondban az orosz kötöttfogás?

(Mihail Mamiasvili, a szövetség elnöke és Gogi Koguasvili a tyumenyi Poddubnij-emlékversenyen)

Már az is váratlan volt, hogy a tavalyi világbajnokságon az orosz kötöttfogás két, nagyon erős súlycsoportjában nem tudott olimpiai kvótát szerezni. Bukott a 66 kg világ- és Európa-bajnoka, Ambako Vacsadze, és a 120 kg-ban csak a 10. helyen végzett az olimpiai bajnok Barojevet helyettesítő második ember, Alekszandr Anucsin. Azóta tudjuk, hogy a 66 kg küzdelmei orosz szereplő nélkül zajlanak Londonban, míg a nehézsúlyban Barojev a harmadik kvalifikációs versenyen kiharcolta az olimpiai részvételt.
A pekingi olimpián három aranyat és egy ezüstöt nyertek kötöttfogásban. Tavaly Isztambulban egy arany (a 74 kg-os Roman Vlaszov révén) és három bronz került az éremgyűjteménybe, míg az idei Eb-n volt egy aranyuk (megint Vlaszov nyert), egy ezüstjük és két bronzuk. Ma tehát egyedül a 74 kg-ban van egyértelmű londoni bajnokesélyesük (amennyiben a mai birkózásban lehet bármi is egyértelmű).
Száranszkban most olyan birkózók nyertek, akik – orosz mércével – szerényebb eredményeket produkáltak a világversenyeken, és nem tűntek fel olyan riválisok, akik érzékelhetően túltennének rajtuk.

A bajnokok

55 kg: Mingijan Szemjonov. A 22 éves moszkvai birkózó az idén megnyerte a Poddubnij-, majd a Vehbi Emre-emlékversenyt, így ő indulhatott az Eb-n. Ott ötödik lett, miután az elődöntőben Módos Péter legyőzte. Az orosz bajnokság döntőjében viszont megverte az olimpiai bajnok Nazir Mankijevet, aki Peking óta csak 2010-ben szerepelt világversenyen: az Eb-n második, a vébén harmadik lett; most meg nem bírt a fiatal Szemjonovval. A másik Mankijev, Bekhan, Isztambulban bronzéremmel szerzett kvótát Oroszországnak.
60 kg: Zaur Kuramagomedov. 2007-ben második volt az Európa-bajnokságon, tavaly bronzérmes az Eb-n és a vébén is. Nem indult Száranszkban az olimpiai bajnok Iszlam-Beka Albijev, mert – a nehézsúlyú Barojevvel együtt, a helsinki kvalifikációs verseny és a hét végi kötöttfogású Világkupa közelsége miatt – felmentést kapott. Albijev már régen elhagyta a súlycsoportot, ám a sikertelen 66 kilós kísérlete után most jelezte, hogy visszatérne. Gogi Koguasvili főedző kérdésesnek ítélte, hogy a 60 kilóba viszont sikerrel fogyna vissza.
66 kg: Migran Arutyunyan. A bajnok a 2009. évi junior-vébé ezüstérmese. Miután az oroszok ebben a súlycsoportban nem érdekeltek Londonban, Arutyunyannak van ideje arra, hogy a mostani elsőségéből az állandó válogatottságig jusson előre.
74 kg: Imil Sarafetgyinov. 2010-ben bronzérmes volt a vébén, az azóta világ- és Európa-bajnokká lett Roman Vlaszov szorította ki a válogatottból. A nagy vetélytárs a bajnokságon nem indult, mondjuk úgy: tehette… Bajnoki győzelme után Sarafetgyinov viszont bejelentette, hogy minden energiájával azon lesz, hogy eljusson Londonba.
84 kg: Alan Hugajev. Az elmúlt év Eb-2. és vb-5. helyezettje a döntőben a már veteránnak számító olimpiai, világ- és Európa-bajnok Alekszej Misint gyűrte le.
96 kg: Rusztam Totrov. A tavalyi vb bronzérmese biztos olimpiai szereplőnek látszik, mert az olimpiai bajnok Aszlanbek Hustov, jól érzékelhetően, leszálló ágban van.
120 kg: Alekszandr Anucsin. A világversenyeken még nem tudott dobogóra állni Barojev helyettesítője, és a kínai kvalifikációs versenyen is csak negyedik lett. Az orosz szakvezetés nyilván nem boldog attól, hogy Anucsin nem talált legyőzőre Száranszkban.

Gogi Koguasvili főedző az orosz szövetség honlapjának elmondta: a bajnokság fontos, de nem perdöntő verseny volt a végleges olimpiai csapat kijelölésében. A jelenlegi első emberek a június 22-24-i lengyelországi Pytlasinski-emlékversenyen, Racibórzban erősíthetik meg a helyüket. Bármelyikük pótlását a két héttel később sorra kerülő dortmundi Német Nagydíj legeredményesebb orosz szereplőivel látja megoldhatónak.Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2021-12 >>
HKSZCSPSZV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31