Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Gáspár Tamás 50

Dátum: 2010-07-19 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Gáspár Tamás 50

 

Már 17 évesen, az eggyel idősebbek között IBV-t nyert a Német Demokratikus Köztársaság városában, Suhlban. Történelmi lecke fiataloknak: az Ifjúsági Barátság Versenyeket minden olimpiai sportágban évente megrendezték egymás között az akkori szocialista országok. Mivel a birkózásban ők adták a világ élmezőnyét, az IBV különlegesen nehéz próbatétel volt. Mivel Gáspár 18 évesen, 1978-ban is megnyerte a +87 kilósok versenyét, ezúttal az egykori Csehszlovákia Havlickuv Brod nevű városában, a szakemberek óriási karriert jósoltak neki. Nem csak azért, mert megnyerte.
A kivételes technikai tudása, a lendületes, látványos akciói a magyar kötöttfogás legnagyobbjait idézte. Kaszás Sándor, a Népsport kiváló birkózó-szakírója a Kundongó című cikkében mutatta be a hazai sportközvéleménynek az FTC ígéretes fiatalját. A „kun” a család kunsági gyökereire, a „dongó” pedig arra utalt, hogy az ifjú birkózó a kiváló szakember papával nemcsak a sportág titkaiban mélyedt el, hanem együtt méhészkedtek is. Még sokáig emlegették Kundongóként, aztán a Gazsi vált általánossá.
És Gazsi menetelt előre, rendületlenül. Hegedüs kapitány már 1979-ben bizalmat szavaz a 19 éves ifjúnak, aki a bukaresti Eb-n, újoncként, negyedik lesz a 100 kg-ban. És egyre sorakoznak a további sikerek, a szamárlétra leküzdött fokai: junior vb-ezüstérem (1979), junior Eb-arany (1980), felnőtt világbajnoki ezüst (1981), és ezüst az Eb-n is (Budapest 1983).
Látszólag folyamatosan, szinte maguktól jönnek az eredmények, ezek az évek mégis a nagy változás jegyében telnek.
Hegedüs Csaba szövetségi kapitány is arrafelé tereli, de Tamás – aki profi módon gondolkodó sportember – magától is megérzi: még a kivételes technikai tudás sem elegendő önmagában a felnőttek között, egyre keményebben megdolgozik azért, hogy erőben és állóképességben is versenyképes legyen.
1984-ben érkezik el a csúcsra. Megveri a száz kiló legyőzhetetlennek hitt szovjet klasszisát, Nyikolaj Balbosint. Svédországban, a jönköpingi Európa-bajnokságon úgy lesz Európa-bajnok, hogy maga mögé szorítja Balbosinon kívül budapesti legyőzőjét, az amúgy kétszeres vébé- és kétszeres Eb-győztes bolgár Andrej Dimitrovot is. Ekkor már Los Angeles esélyesének számít.
De közbeszól a nagypolitika, s a magyar sportolók sem vehetnek részt az olimpián. Szerveződnek „szocialista pótversenyek”, megint olyanok, mint az IBV volt, és a kötöttfogás budapesti viadalán Gáspár megint megveri Balbosint, és az első helyen végez.
Fantasztikus eredmény! Csak éppen nem olimpiának hívják azt, ahol elérte.
1986-ban világbajnoki cím a Budapest Sportcsarnok zsúfolt nézőtere előtt, majd váltás: ma már elhanyagolható okok miatt a bajnok a Fradiból a Vasasba lép át.
Gáspár Tamás magabiztosan kezd a szöuli olimpián, 1988-ban. Két percnél rövidebb idő alatt 15:0-ra veri a brazilt, bemelegít. Jön a B csoport legveszélyesebb tagja, a bolgár Ilja Vaszilev, de a magyar 2:1-re megveri. Már csak az akkor még habkönnyű (később világbajnok) nyugatnémet Gerhard Himmelen kell túljutni, és jöhet a döntő a lengyel Andrzej Wronski ellen, akit Tamás akár álmából felébresztve is simán megvert volna minden alkalommal.
Hamar kiderül azonban, hogy nem is Himmel az ellenfél, hanem a saját válla. Az előző évben már kiugrott egyszer, de az olimpia miatt nem lehetett megkockáztatni a műtétet. Most alig több mint egy perc birkózás után a magyar világ- és Európa-bajnok ártalmatlannak látszó helyzetben mégis a szőnyegen marad, mentők viszik el. Egy szöuli kórházban, altatásban teszik helyére a vállát, s noha a mérlegelésre még elmenne – csodában bízva –, de nincs olyan állapotban, hogy időre odaérjen.
Így lett az aranyálomból a 8. hely kegyetlen valósága.
Az ünnepelt azt mondja: ha nem is könnyen, de már túltette magát a két elveszett olimpián. Tudomásul kellett vennem, hogy ez van, tárja szét a karját.
A történtek az életre is felkészítették. A mindennapi küzdelmeket, a vitákat az élet természetes velejáróinak tartja. Nem zavarják. „Az viszont nagyon – teszi hozzá –, ha a vitapartnerek átlépik a sportszerűség határait.”

 
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2021-02 >>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28