Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Fantasztikus úszósikerek

Dátum: 2010-08-16 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Fantasztikus úszósikerek

Hat aranyat, négy ezüstöt és három bronzot nyertek a magyar úszók a margitszigeti Európa-bajnokságon. A fantasztikus teljesítményt nyomon követte és elismerte a birkózószövetség új honlapja is. Nem hirtelen jött ötlet, hanem az összetartozás érzésének hatására.

I. Összefüggések

Az újkori olimpiai játékok kezdete, 1896 óta tizenhárom sportág szerzett aranyérmet Magyarországnak. Két csapatsport, a labdarúgás és a vízilabda, valamint tizenegy egyéni sportág: atlétika, birkózás, cselgáncs, kajak-kenu, ökölvívás, öttusa, sportlövészet, súlyemelés, torna, úszás, vívás.
Amint a világ sportjában, nálunk is alapvető különbségek vannak a csapat- és az egyéni sportok között. Egyes labdajátékok (elsősorban a labdarúgás) nagy pénzeket és kiemelt médiaérdeklődést generálnak. Az egyéni amatőr sportok szinte kizárólag állami támogatásra (vagy az állam által támogatott koncepciókra) támaszkodnak, a sportágak teljes szponzorációja – nagyon ritka kivételektől eltekintve – sehol nem megoldható.
Van egy klasszikus magyar mondás, miszerint „gyerekre nem mozdul szponzor”, ami arra utal, hogy az egyéni sportágak utánpótlás-nevelése szinte kizárólag állami támogatásra szorul, főleg ott, ahol a szülők zsebére nem nagyon lehet építeni.
Mindezek miatt nagyon fontos az egyéni olimpiai sportágak összefogása. Meg is valósul. A Magyar Olimpiai Bizottságban jelentős az együttes súlyuk, érdekérvényesítő képességük. A sportági szakszövetségek és más sportszövetségek (pl. Magyar Diáksport Szövetség) közös szervezetében, a Nemzeti Sportszövetségben is erős az együttes befolyásuk, az olimpiai sportágak szekciója például bizonyos kiváltságokat is élvez.

II. Hasonlóságok

Mindegyik olimpiai aranyérmes sportágunknak megvannak a maga speciális hazai és nemzetközi gondjai, ezért értelmetlen például az eredményeiket összehasonlítgatni. Érdemes viszont megfigyelni a magyar sport hatalmas szakmai hagyományainak bizonyos egyezését a különböző sportágainkban.
Kézenfekvő, hogy itt és most az úszás és a birkózás hasonlóságait keressük. Azok közül meghatározó a központi felkészülés, a képzésben pedig a sportági technika és az állóképesség elsődlegessége. Láttuk: szenzációs úszásra képesek a magyar versenyzők. A sikereiket azonban a hosszabb távokon, illetve a technikát és az állóképességet egyaránt megkövetelő vegyes úszásban érik el. Ha megnézzük a margitszigeti Eb dicsőségtábláját, feltűnhet, hogy sem 100, sem 50 méteren nem sikerült érmet nyerni.

Hosszú Katinka – 200 pillangó, 200 vegyes, 4x200 gyorsváltó (arany), 400 vegyes (ezüst)
Cseh László – 200 vegyes, 400 vegyes (arany)
Verrasztó Evelyn – 4x200 gyorsváltó (arany), 200 vegyes (ezüst)
Gyurta Dániel – 200 mell (arany)
Dara Eszter – 4x200 gyorsváltó (arany)
Mutina Ágnes – 4x200 gyorsváltó (arany), 200 gyors (bronz)
Kis Gergő – 400 gyors (bronz)
Jakabos Zsuzsa – 400 vegyes (bronz), 200 pillangó (ezüst)
Verrasztó Dávid – 400 vegyes (ezüst)

III. Különbségek

Az úszás eleve kedvező helyzetben van. Különösen a rendszerváltás óta sorra épülnek az uszodák az ország településein. Hihetetlennek tűnik, pedig igaz: a számuk olyan gyors ütemben nőtt az elmúlt húsz évben, mint amilyenben a futballpályák száma – csökkent!...
A települések pedig – helyesen – úgy gondolkodnak, hogy ha már százmilliókért felépítettünk egy uszodát, néhány millióért működtessünk benne szakosztályt is! Azok persze működnek, és még állandó bevételük is van a település úszásoktatásából. Vagy úgy, hogy tanfolyami díjat szedhetnek, vagy úgy, hogy az önkormányzat közvetlenül fizeti meg nekik. A létüket tehát alapvetően nem „koldulással” kell biztosítaniuk.
Élveznek bizonyos elsőbbséget a kiválasztás folyamatának kezdési időpontjában is. A társadalom minden rétege természetesnek veszi, hogy a gyerek már négy-ötévesen ússzon, de megrökönyödne azon, ha a kicsiket például a súlyemelők vennék gondjaikba (noha tudjuk, hogy komoly súlyokkal csak sok-sok év fizikai és technikai előkészítése után találkoznak a gyerekek).
Jelentős a különbség a birkózás és az úszás mezőnye között. A medencében a hajdani Szovjetunió tagállamai közül mindig messze az oroszok voltak a legerősebbek. A birkózás jellegzetessége (és bizonyos értelemben a mi balszerencsénk), hogy a legtöbb utódállamban az a nemzeti sport, birkózóik tízezer számra vannak, míg azeri, grúz, kazah, örmény, üzbég, kirgiz vagy tádzsik úszókról legfeljebb a legszakavatottabb nemzetközi elemzők hallottak.

A margitszigeti Eb éremtáblázatának virtuális élcsoportja így néz ki:
Franciaország: 21 érem (8 arany, 7 ezüst, 6 bronz)
Nagy-Britannia: 18 érem (6, 6, 6)
Szovjet utódállamok: 14 érem (8, 5, 1)
Magyarország: 13 érem (6, 4, 3)

De éppen elég gondja a magyar úszásnak, hogy a világbajnokság és az olimpia már más dimenzió. Az Egyesült Államokban csúcsra jár a sportág, és azt Pekingben egyértelműen a világ tudomására is hozta.
A magyar olimpiai sikersportágak közös ügyét egyedül az viszi előre, ha mindegyikük mindig maximálisan teljesít.
És mindegyik egymást erősítő közösként ünnepel meg minden győzelmet.
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2019-06 >>
HKSZCSPSZV
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30