Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Évnyitó verseny, londoni téttel

Dátum: 2012-01-27 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Évnyitó verseny, londoni téttel

(A világbajnok Kiss Balázsnak rangos riválisokkal kell megküzdenie)

Olyan verseny lesz ez, amelyet az egész birkózóvilág szívesen megnézne, ha tehetné. A magyar kötöttfogás és női birkózás kiválóságai küzdenek meg egymással. Vegyük példaként a 96 kilót: a vb-aranyérmes Kiss Balázsnak a junior világ- és Európa-bajnok Németh Ivánnal és azzal a junior Eb-győztes Rizmajer Györggyel kell szembenéznie, akinek az elmúlt években már a felnőttek között is volt néhány nagy dobása, utoljára a londoni olimpiai tesztversenyen nyert bronzot.
Hogy mindhárman elindulnak-e, arról Struhács György szakágvezetőt kérdeztem meg. Íme, a válasza:
- Huszonnégy órával a kezdés előtt összesen két hiányzóról tudok. Deák-Bárdos Misi érthető okokból nem indul: a kvótája megvan, és fölösleges lenne fogyasztania. Fodor Zoli pedig lábadozik, de az időszakhoz képest már nagyon jó állapotban van. Módos „Csonti” a saját súlyában birkózik, ami azt mutatja, hogy fizikailag és mentálisan is nagyon „egyben” van. Lőrincz Tomi és Bácsi viszont a nagy feladatok előtt megokoltan nem fogy, mindketten eggyel feljebb indulnak.
Így aztán különlegesen érdekes lesz például a 84 kilósok küzdelme. Bácsi mellett indul a trónkövetelő Antunovics László és Lőrincz Viktor.
No meg a nagy visszatérő, Berzicza Tamás! Éppen húsz éve, 1991-ben nyert serdülő-világbajnokságot a kanadai Almába, a 65 kg-ban. Mögötte végzett, negyedik lett a török birkózás későbbi, legendás alakja, Hamza Yerlikaya. Nyert ifjúsági Eb-t és junior-világbajnokságot. A felnőtt mezőnyben a 74 kg-ban 1997-ben vb-, két évvel később Eb-ezüstérmet nyert. Háromszor volt ötödik világbajnokságon, a súlycsoport szoros élmezőnyébe tartozott. 1996-ban Atlantában hatodik, 2004-ben nyolcadik volt az olimpián. A 37. évében járó versenyző a Kertvárosi BSC-be, Kollarik Mihályékhoz igazolt, s az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kocsis Ferenc segíti a felkészülését.
Különlegesen nagy meccset ígér a női 55 kg-ban a két Emese, az Eb-ezüstérmes Szabó és az Eb-bronzérmes Barka összecsapása. Az a tét, hogy melyikük kap lehetőséget az indulásra az olimpiai kvalifikációs sorozatban. (A visszavágó februárban az ausztriai Wolfurtban lesz, már ha ott összesorsolják őket). Nem kevésbé izgalmas kérdés, hogy a kadetmezőnyben Eb-t nyert Dénes Mercédesz, illetve a világbajnok Németh Zsanett elsőéves juniorként mire lesz képes a „felnőttebb” ellenfelekkel szemben, mert nekik is London a tét.
Készül a rendező, a BVSC-Dega is, s nem akárhogyan. Tóth István klubigazgató elmondta, hogy Balázs János, a Ganz-Mávag birkózó-szakosztály megalapítójának a fia, a régi barát és támogató, most igazán gavallér módon újította meg a tiszteletdíjakat, a megszokott fémkupákat varázslatosan szép ólomkristályokkal váltotta fel.
Külön – követésre méltó – értéke lesz a Ganz-kupának, hogy minden kötöttfogású súlycsoport versenyét régi nagyok emlékére rendezik meg. Nézzük a névadókat!
55 kg: Baranya István
60 kg: Hoffmann Géza
66 kg: Polyák Imre
74 kg: Balázs Miklós
84 kg: Nagy István
96 kg: Kovács Gyula
120 kg: Kozma István
Csapatverseny: id. Balázs János, Jurida Károly mesteredzők
Vörös László technikai vezető elmondta, hogy a kötöttfogásra 26 egyesület 85 birkózót nevezett, a női birkózásban pedig 13 szakosztály 23 képviselője indul. A férfiak mezőnyében tízen-tízen indulnak a Fradiból és a Vasasból, kilencen pedig – és ez tiszteletre méltóan nagy dolog! – a Hőszig-IsoteQ Szigetvári BSE-ből.
A verseny 10 órakor kezdődik a Tatai úton.
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2020-04 >>
HKSZCSPSZV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30