Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Emléktábla a Nyitra utcában

Dátum: 2010-10-30 00:00:00 | Felvitte: Oszvald György

Emléktábla a Nyitra utcában

Az emléktábla-állítás egybeesett Varga Béla 1910-ben szerzett világbajnoki címével, jóllehet a család és a leszármazottak sem gondoltak erre, mikor megszületett az elhatározás. Gyűjtötték a relikviákat, a tárgyi emlékeket, az újságcikkeket. Sajnos, a két világháborúban sok emlék megsemmisült, elveszett. Így is sikerült jelentős magángyűjteményt létrehozni. Dr. Varga Béla nemcsak a sportban jeleskedett. Hivatása a gyógyítás volt, jó néhány, ma már középkorú betege emlékezhet még a nagyszerű kőbányai orvosra.
A koszorút unokája, Radanovits Lilla helyezte el a tábla alatt, az avató beszédet leánya, dr. Ozsváth Gyuláné, született Varga Lilián mondta:
– Az ember úgy van ezzel, hogy gyerekkorában a családi beszélgetések alapján felépít egy képet a szüleiről. Mikor idősebb lesz, ezek a képek kicsit megváltoznak. Mert az édesapa olyan világba született, olyan családba született, olyan politikai környezetbe született, melyek árnyalják a felnőtt képzeletét. Megtudja, hogyan élte életét itt, Kőbányán, hogyan lett a sebész orvos a Rendelőintézet főorvosa és hogyan lett sportoló, világbajnok és olimpiai harmadik helyezett. És ahogy végig olvassuk az életét: hogyan került az egyetemre, hogyan került ki orvosként az első világháborúba, hogyan kapott ott különféle kitüntetéseket, hogyan szerzett 1910-ben világbajnoki címet Bécsben… Októberben volt, és éppen száz éve. Hogyan és miért nem tudott az 1912. évi Stockholmban rendezett olimpia után kijutni az 1920-as játékokra az egyébként ereje teljében és csúcsformában lévő többszörös magyar bajnok, hogyan lett az 1936-os olimpián a birkózók vezetője. Hogyan lett újra orvos, tanársegéd a Verebélyi klinikán, majd hogyan került a gyűjtőfogházba főorvosnak, akkor kapunk igazi, minden részletre kiterjedő lenyomatot Varga Béláról. Mindezek okán kötelességünk, hogy ezzel a szerény táblával emléket állítsunk életének, munkásságának!
Az egyházi áldás után a családtagok és meghívottak megtekintették a Varga Béla relikviáiból összeállított alkalmi házi múzeumot.

Oszvald György

(A szerkesztő megjegyzése: a birkózótörténelem az 1910. évi bécsi világ-, illetve az 1912. és 1913. évi budapesti Európa-bajnokságot, amelyeken Varga Béla aranyérmet nyert, a nem hivatalos világversenyek közé sorolja. A győzelmek persze a maguk korában „hivatalosan” lelkesítették a sportszerető közvéleményt, és az utókor is tisztelettel hajt fejet a nagyszerű sikerek előtt.)
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2019-05 >>
HKSZCSPSZV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31