Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Elköszöntünk „Gazsi bácsitól”

Dátum: 2010-10-22 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Elköszöntünk „Gazsi bácsitól”

Az utolsó fénykép a junior-világbajnokságon készült Gáspár Tamás 1954-ben házasságot kötött szüleiről. A mama bámulatos tartással viselte a temetés szomorú napjának lelki megpróbáltatásait.

Gazsi bácsi is elment hát a régi nagyok közül...
Kiemelkedő egyéniség volt, a birkózóknak abból a fajtájából - hál' istennek sokan vannak -, akik a civil életben, akár gazdasági vezetőként is képesek nagyot alkotni.
Gáspár Ferenc soltvadkerti származású, bár Budapesten született. Birkózott Kalocsán, majd az érettségi után a fővárosba, az FTC-be vezette az útja. Harmincéves koráig vitézkedett a szőnyegen, még bajnoki érmet is nyert. Aranyat nem, de TF-et végzett edzőként számos tanítványával sikerült megéreztetnie a győzelem ízét. Nemcsak a Fradiban dolgozott, hanem az utánpótlás legjobbjaival, keretedzőként is. Volt a keze alatt Hegedüs Csaba (fiatal, még szabadfogású korában), a kétszeres olimpiai ezüstérmes Balla József és persze sokan mások a kor kiválóságai közül. A montreali olimpia előtt a szabadfogású felnőtt-válogatott mestere is volt, Gurics György vezetőedző mellett.
Igazi mesternek, a birkózás minden apró összetevőjében profi szellemi vezetőnek számított, aki képes volt a lehető legtöbbet kihozni a tanítványaiból.
Mester volt, mesteredző lett.
Hogy fiának, a világ- és Európa-bajnok Gáspár Tamásnak milyen indítást adott, azt nehéz lenne szavakba önteni... De az eredmények magukért beszélnek.
1987-ben váltott, a Vasasban folytatta pályafutását. Újjászervezte a piros-kékek szakosztályát, új alapokra helyezte egy magyar sikersportág szemléletét az egyesületben, a rendszerváltásnak - a sport számára - nem éppen kedvező viszonyai között is.
Most már kimondhatjuk: haláláig tevékenykedett a Vasasban.
Pedig hát: az élete volt a birkózás.
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2018-12 >>
HKSZCSPSZV
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31