Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Egy százalék a sportra

Dátum: 2010-08-13 00:00:00 | Felvitte: Sz. I.

Egy százalék a sportra

A kormány néhány év alatt az európai szintre, azaz egy százalékra szeretné növelni a sport részesedését a teljes költségvetésből – jelentette be Czene Attila (képünkön) sportpolitikai ügyekért felelős államtitkár. Hozzátette: az emelést úgy szeretnék elérni, hogy már a jövő évi büdzsében a mostani 0,4 százaléknál legalább 0,1 százalékkal több legyen a sport részesedése. A folyamatos emelésekkel így négy-hat év alatt lehetne elérni az európai színvonalat.
Az államtitkár beszélt arról is, hogy egycsatornássá kívánják tenni a sportfinanszírozás rendszerét. Éppen a napokban egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel arról, hogy ennek első lépéseként a köztestületek számát a jelenlegi ötről kettőre kívánják csökkenteni. Czene Attila elmondta: már folynak a tárgyalások arról, hogy a paralimpikonok szervezete a Magyar Olimpiai Bizottságba (MOB), a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége (FONESZ) és a Nemzeti Szabadidősport Szövetség (NSZSZ) pedig a Nemzeti Sportszövetségbe (NSSZ) tagozódna. Az államtitkár hangsúlyozta: szeretné, ha a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Igazgatóság (NUPI) és vele együtt az utánpótlásprogramok a jövőben is az állami sportirányítás felügyelete alá tartoznának. Ez a kérdés azonban még függőben van, és az is elképzelhető, hogy az olimpiai sportágak mellett ezt a területet is a MOB felügyeli majd.
Czene Attila kitért arra, hogy a kormány által a közelmúltban elfogadott adócsomag részeként, a társasági adókedvezményeken keresztül néhány kiemelt sportág plusz piaci forrásokhoz juthat. A klubok és a szövetségek ezeket a pénzeket utánpótlás-nevelésre, a tárgyi feltételek és a létesítményhelyzet javítására, valamint személyi kifizetésekre fordíthatják, s véleménye szerint ezek a változások, valamint a sportnak visszaadott 700 milliós költségvetési támogatás pozitív hatásai már a londoni olimpiáig jelentkezhetnek.
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2019-06 >>
HKSZCSPSZV
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30