Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Doppingpótló életmód

Dátum: 2010-09-23 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Doppingpótló életmód

Dr. Bakanek György a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium tagja, a birkózó-válogatott orvosa eredetileg nőgyógyász, manapság azonban elsősorban életmód-szaktanácsadással ér el visszhangos sikereket.
A sportoló gyakran ugyanazt mondja az orvosának, mint a betegek: „Doki, adjon valamit!...” Dr. Bakanek György azonban semmiféle gyógyszert nem hajlandó adni, csakis akkor, ha az már végképp elkerülhetetlen. Ő abban segít, hogy a sportoló a gondolkodásával és az életmódjával maga teremtse meg magának azt a pluszt, amely a teljesítményét javítja.
A négy legfontosabb terület, amelyet előadásában érintett: a motiváltság (gondolkodásmód), a táplálkozás, a kiegészítő mozgások és a táplálék-kiegészítők. Legkönnyebb az utóbbiról beszámolni: sok kollégájával ellentétben Bakanek doktor nem ellensége ezeknek a szereknek. Szerinte a fogyasztásukat indokolja, hogy aki intenzíven sportol, hagyományos étkezéssel nem képes annyi, és olyan koncentrációjú táplálékot bevinni, amennyit az erős terhelésnek kitett szervezet igényel. Egy a lényeg: kizárólag a sportorvos egyetértésével szabad használni őket. Ezt a birkózók alighanem egy életre megtanulták!...
A kiegészítő mozgások több szempontból is hasznosak. Megtörik a felkészülés monotóniáját, elősegítik a test és a szellem sokoldalú fejlődését, és bizonyos esetekben igen jól hasznosítható szemléleti, technikai és taktikai elemeket kölcsönöznek. Bakanek doktor példaként a küzdősportokat hozta fel, amelyek sok mindent tanulhatnak egymástól.
Mint minden, a sporteredmény is alapvetően fejben dől el. Már fiatal korban meg kell tanítani a sportolókat arra, hogy szilárd és hosszú távú életcéljuk legyen a majdani nagy győzelem. Nem azt kell mondaniuk: szeretnék olimpiai bajnok lenni, hanem azt, hogy akarok. A meggyőződéses motiváció kialakításához Bakanek doktor szerint még az agykontrollt is igénybe kell venni. Mert csak akkor sikerülhet elérni a nagy célt, ha a fiatal tisztában van azzal, hogy a sokéves tanulási folyamat az egyenes út a mind magasabb minőség felé, és rögeszmés elszántsággal végig is járja az utat.
A táplálkozásban a sportoló szervezetének négy fő ellensége van: a közönséges só (nátrium-klorid), a kristálycukor, a finom, fehér liszt és a szénsavas üdítő. Az ízeket sem kell nélkülözni, ha az ember a zöldségekre építi a táplálkozását, mert rendkívül finoman és változatosan lehet elkészíteni őket; külön világ. A táplálkozásban Bakanek doktor az öt-plusz-kettes megoldás híve: ha a sportoló öt napon át egészséges ételeket fogyaszt visszafogottan, akkor kettőn kicsit kiengedhet. Példaként azt mondta el: a sült hús zsírjával megkent kenyér, és hozzá lila hagyma fenséges lakoma, neki is az egyik kedvence, s még gondot sem okoz, ha az mondjuk egy évben egyszer kerül az asztalra. Ráadásul, ha az ember elcsábul, segít rajta például a máriatövis-mag, amely méregtelenítésben kiváló.
Dr. Bakanek György szerint a súlycsoportos sportágakban a versenysúly öt százalékával lehet nehezebb a versenyző a felkészülés időszakában; egy 66 kg-os versenyző tehát maximum 69.3 kilóval eddzen. A verseny előtt három órával már csak valamilyen egészséges gabonafélét szabad fogyasztani
Bakanek doktor olyan, a természetben található, varázserejű növényeket, továbbá probiotikumokat és ételrecepteket sorolt hosszasan, hogy már a puszta leírásuk is messze túlnőne a mi terjedelmi kereteinken. De a korszerű és egészséges táplálkozást mindenképpen szükséges beépíteni a sportszakmai programokba. Aligha kétséges: ez a jövő.
Azt tervezzük: felkérjük a doktort, hogy – ha ideje engedi – írjon egy sorozatot a honlapunk részére a sportolók kívánatos életmódjáról és táplálkozásáról.
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2019-06 >>
HKSZCSPSZV
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30