Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Digitális technológia a sportban

Dátum: 2010-09-02 00:00:00 | Felvitte: Sz. I.

Digitális technológia a sportban

A digitális technológia sportban történő alkalmazása olyan kérdés, amely már több éve foglalkoztatja a sport világát, és amelynek – bármely más újdonsághoz hasonlóan – bírálói és hívei egyaránt vannak.
A legutóbbi, Dél-Afrikában megrendezett futball-világbajnokság is megmutatta, hogy még a FIFA, azaz a világ legnagyobb sportszövetsége berkein belül is – amely szervezet igencsak ellene volt a digitális technológia felhasználásának – a bírói kar fontolgatja, hogy változtat, hogy megőrizze a sportág és a játékvezetői döntések hitelességét.
Bár a digitális technológia használatát nem vonják kétségbe, hiszen már évek óta bizonyít a sporttal kapcsolatos legkülönfélébb területeken, úgy mint:
     - sportreklámozás
     - fiatal sportolók nevelése
     - edző- és bíróképzés
     - sportjogok marketingje és eladása,
mégis egyes sportágak és sportszövetségek ódzkodnak ezeknek a modern eszközöknek az igénybevételétől, jóllehet segítségükkel nézők milliói számára válik lehetővé – legyen szó bármely sportmérkőzésről –, hogy az adott sportágban (futball, torna stb.) a szándékos vagy nem szándékos bírói vagy játékvezetői hibák a lassítás révén még időben megítélhetők legyenek.
Ami a digitális technológia ezen konkrét felhasználási területét illeti, egyes szövetségek már évek óta a sportbíráskodás szerves részeként alkalmazzák. Elsőként természetesen a gyorsasági sportok kezdték el használni (atlétika, úszás, kerékpár stb.), ahol kötelező célfotó készítése a célvonalra érkező nyertes minden kétséget kizáró megállapításához. A digitális technológiának a bírói tévedések korrigálására történő alkalmazását azonban a sportszövetségek korábban és ma is jóval nehezebben fogadják el, jóllehet a hasznossága vitathatatlan.
A FILA már több mint húsz éve alkalmazza a mérkőzések videó-ellenőrzését, így biztosítva a birkózóknak, hogy a meccsek eredményét kialakító bírói döntések ellen jogorvoslati kérelemmel éljenek.
2009 óta a FILA a tenisz példája nyomán újabb lépést tett előre azzal, hogy bevezette a „kihívás” (challenge) fogalmát, amely a birkózók számára lehetővé teszi a pontozás vagy egy-egy akció megkérdőjelezését, amennyiben úgy vélik, hogy a bírók tévedtek. Mindez egy adott mérkőzésen belül mindenféle korlátozás nélkül lehetséges, feltéve, hogy a bírók tévedése vitatható. Az akciók felülvizsgálata közvetlenül nagyképernyős kivetítőn, a helyszínen levő és a tévé előtt ülő nézők szeme láttára zajlik. Az emberi tévedésnek valóban semmilyen teret nem szabad engedni, ha egy bajnok sportkarrierje a tét. A digitális technológiának a sport által a bírói döntéshozatal céljára történő alkalmazása természetesen csak egy a végtelen felhasználási lehetőség közül, amit ez a technológia a sport fejlődése szempontjából jelent.
Az eljövendő forradalom, amely nem más, mint a sportképek közvetítése, már szinte küszöbön áll, és az összes sportág fejlődését alapjaiban fogja megváltoztatni. Az internet és a képek közvetítési módjai által létrejött termékek valóságos forradalmat jelentenek a digitális technológia sportban történő alkalmazása terén. Ha számításba vesszük, hogy Indiában egy i-pod 35 dollárért vagy Afrikában egy laptop akár 50 dollárért is kapható már, komolyan el kell gondolkodnunk a sportesemények közvetítésének jövőbeni fejlődésén.
A sportesemények i-podon, mobiltelefonon vagy akár karórán történő széleskörű közvetítése manapság már se nem álom, se nem illúzió, sokkal inkább maga a valóság. A sportnak alkalmazkodnia kell ehhez a valósághoz, és csak a sikeresen alkalmazkodók fognak talpon maradni az egyre nagyobb számú sportág között, amelyek mind-mind népszerűségre törekednek.
Az idő sürget, ami minden sportágat arra sarkall, hogy hajtsa végre a maga technológiai forradalmát, hiszen a láthatáron újabb veszélyes kihívás körvonalazódik : az on-line sportfogadás. Az olimpiai mozgalomnak sürgősen reagálnia és lépnie kell ezen tevékenység ellenőrzése és megszervezése érdekében, mert az sok sportág erkölcsi értékeinek tönkretételével fenyeget. Ha a társadalom nem tudja megakadályozni egy akár pozitív, akár negatív jelenség kialakulását, akkor kötelessége szabályozni, hogy az ne tudja őt elpusztítani. Az internetes sportfogadás a digitális technológia új típusú alkalmazásának részét képezi. A sportmozgalom kifejezett feladata annak biztosítása, hogy a sportfogadás ne tehesse tönkre azt, ami minden sportág alapvető célja: jó testi-lelki egészségnek örvendő férfiak és nők nevelése az alapvető erkölcsi értékek tiszteletben tartása mellett, amelyek nélkül egyetlen társadalom sem tud felvirágozni.
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2019-06 >>
HKSZCSPSZV
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30