Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Brutális tájékozatlanság

Dátum: 2011-11-04 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Brutális tájékozatlanság

(Illusztrációként szelid képet használt a sport365.hu)

A történet a következő. A világbajnokságot beharangozó írásomat a szokott módon megküldtem a 42 szerkesztőségnek, amellyel kapcsolatban állok. Egy részük átvette (arra természetesen nincs befolyásom) – vagy a teljes, vagy az MTI által közzétett, rövidített változatot.

Az írás teljes szövege:

Birkózás: grappling-vébé Tamásiban


Pénteken reggel kilenckor Tamásiban, a Vályi Péter Szakközépiskola sportcsarnokának három szőnyegén megkezdődik az ifjúsági, junior és veterán grappling-világbajnokság. A sportág néhány éve csatlakozott a Nemzetközi Birkózó-szövetséghez (FILA), és 2008 decemberében rendezték meg az első hivatalos világbajnokságát.

A grappling az MMA (Mixed Martial Arts = vegyes harcművészetek) családjába tartozik. Az egyik őse a brazil dzsiu-dzsicu volt, de számos elemet vett át a szabadfogású birkózásból, a cselgáncsból és más küzdősportokból is. A lényege a földharc, amely a birkózásban a szőnyegre, a dzsúdóban pedig a tatamira érkező-zuhanó két test küzdelmét, pozícióharcát jelenti. Az egyik ágazata, a Gi a cselgáncs-, míg a NoGi a birkózó-földharc. A két név az öltözékre utal: a Gi képviselői cselgáncsruhában, azaz judogiban küzdenek, a NoGi pedig a fenti öltözék „nélküliségét” jelzi: a szereplői rövid sportnadrágot és pólót viselnek, de ők is mezítláb küzdenek, mint a dzsúdósok.
Pénteken a NoGi küzdelmeire kerül sor a világbajnokságon, szombaton a Gi következik. Vasárnap a pankráció versenyét rendezik meg. Ez nem azonos az Amerikában népszerű bohóckodással, hanem az ókori, görög pangration athlima felújított változata.
Az ifjúsági és junior nők és férfiak összesen 14-14, a veteránok pedig 13 súlycsoportban küzdenek meg minden ágazatban. Noha a felnőtt-világbajnokság már igazodott a birkózáshoz abban, hogy országonként egy versenyző indulhat minden súlycsoportban, Tamásiban, az utánpótlás-korosztályaiban három. Ez egyrészt azt jelenti, hogy gyakorlatilag a teljes magyar utánpótlás-mezőny küzdőtérre léphet, másrészt arra utal, hogy a szakág még az úttörő korszakát éli: a résztvevő országok száma alighanem csak megközelíti majd a húszat. De még csak most alakul ki és erősödik a versenyrendszere. Kontinensbajnokságot is egyelőre csak Európa rendez. Az Egyesült Államokban viszont nagyon népszerű a sportág, olyannyira, hogy a grappling-honlapjának, a bjjlegends.com-nak két újságírója is Tamásiba érkezik.
A birkózó-szövetség égisze alatt az idén megalakult, önálló Magyar Grappling és Pankráció Szakági Szövetség nagy fába vágta a fejszéjét: sokrétű versenyt rendez. A mintegy háromszáz szereplőt felvonultató világbajnoki küzdelmek mellett sor kerül ugyanis felnőtt Grand Prix-versenyre, valamint a diák és a serdülő korosztályban egyenként három súlycsoportos seregszemlére is.

Mint látható: az írásban szó sincs brutalitásról, sőt, a pankrációt is elhatároltam „az Amerikában népszerű bohóckodás”-tól.
Akkor mi történt?
A sport365.hu talált videókat a grappling-ről, amelyeken brutális jelenetek láthatók. Csak hát ez nem azonos azzal a grappling-gel, amelynek a világbajnoksága Tamásiban zajlik. A "rossz hír" gyorsan terjed:  a cikket, az elhibázott címmel együtt átvette a hirfal.hu is.
A szakág alulszabályozottan, sokféle változatban, vadon élt egészen odáig, amíg 2006-ban csatlakozott a FILA-hoz. A szabályrendszerét a többi fogásneméhez igazították, ezért is szokás FILA grappling-ként emlegetni. Az idézett portál tehát másféle, brutális grappling jeleneteit csatolta, ami súlyos tévedés.
A tájékozottság brutális hiánya.
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2019-06 >>
HKSZCSPSZV
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30