Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Borkai Zsolt a MOB új elnöke

Dátum: 2010-11-20 00:00:00 | Felvitte: Sz. I.

Borkai Zsolt a MOB új elnöke

„Vannak csodálatos pillanatok az ember életében: a mai nap ilyen” – kezdte első elnöki beszédét Borkai Zsolt, aki kiemelkedő támogatottsággal, 141 MOB-tag igen szavazatával (3 nem és 3 érvénytelen szavazat ellenében) került az olimpiai mozgalom élére, a küldöttek 96 százalékának bizalmát nyerve el. Mint közismert, egyedül Borkai Zsolt kandidált a tisztségre, a szavazás eredménye mégis közbizalomról árulkodik. A MOB tiszteletbeli elnökének megválasztott Schmitt Pál gratulált elsőként utódának. Jelképes volt a kézfogás, hiszen NOB-tag pályafutásának első olimpiai aranyérmét 1988-ban éppen Borkai Zsoltnak adta át Szöulban.
„Nagy felelősség, hogy egy olyan MOB-ot irányíthatok, amely eddig is rendkívül eredményes volt, az itt dolgozóknak köszönhetően a társadalmi elismertsége folyamatosan nőtt“ – mondta Borkai Zsolt, aki úgy véli: a társadalmi munkában végzett feladat sokkal nagyobb felelősséget jelent, mint amit szerződés alapján csinál valaki, hiszen „ez a bizalmon alapul, amit most megkaptam önöktől. Széchenyi Imre, a MOB második elnöke mondta: egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen. Ha mi összefogunk, és a céljainkat közösen próbáljuk meg elérni, akkor bizonyosan eredményesek leszünk.“
Az elnök emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban nem volt egyszerű a magyar sportban, hiszen a támogatások folyamatos csökkenése nehéz helyzetbe hozta az olimpiai mozgalmat is. Most mégis azt kérte: csak akkor tekintsünk a múltba, ha szépet tudunk mondani. Elsősorban a jelen és a jövő foglalkoztasson mindenkit.
A közgyűlés a 2011-től esedékes változások szellemében elfogadta a MOB alapszabályának módosítását (a szervezethez kerül az olimpiai felkészülési támogatások és a Gerevich-ösztöndíjak kifizetése).
Sportszakmai kérdésekről Kovács Tamás sportigazgató adott tájékoztatást. Az elmúlt két esztendő eredményeit elemezve a legfőbb tanulság, hogy sajnálatosan kevés lábon áll a magyar sport, hiszen az eredményesség döntő része két sportág – kajak-kenu, úszás – sikereire alapszik, míg a sikersportágak közül többre visszaesés, illetve hullámzás a jellemző. Az mindenesetre beszédes adat, hogy két évvel a játékok előtt pontosan annyi pontot szereztünk olimpiai számokban a világbajnokságokon (97), mint a pekingi játékok előtt – ugyanez a szám az athéni „félidőben“ még 120 volt. Összegzésképpen elmondta: tizenegy sportág tartható éremesélyesnek, további ötben pedig pontszerzésre van esély.
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2019-06 >>
HKSZCSPSZV
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30