Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bakanek doktor biztos receptje

Dátum: 2011-06-15 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Bakanek doktor biztos receptje

A doktor szeptemberben, eleget téve Tar Mihály meghívásának, azzal kezdte az előadását Érden, hogy a sportoló gyakran ugyanazt mondja az orvosának, mint a betegek: „Doki, adjon valamit!” Ő azonban gyógyszerhez csakis akkor hajlandó nyúlni, ha az elkerülhetetlen. Abban segít, hogy a sportoló a gondolkodásával és az életmódjával maga teremtse meg magának azt a pluszt, amely a teljesítményét javítja. A négy legfontosabb terület, amelyet előadásában érintett: a motiváltság (gondolkodásmód), a táplálkozás, a kiegészítő mozgások és a táplálék-kiegészítők.
Dr. Bakanek György tavaly május óta látja el a válogatott mellett a keretorvosi teendőket. Most, amikor a munkájáról beszélgetünk, azt mondja, új szemléletet képvisel a magyar sportorvoslásban: rendszerben gondolkodik. Erre utalnak a kulcsszavai is. Komplexitás, vagyis a sportoló testének és lelkének együttes karban tartása. Individualitás, vagyis az egyénre, a személyiségének az egyediségére kell építeni. Projektszemlélet, vagyis átfogó és tudatos tervezés – például azért, hogy megóvjuk a fiatalokat a nagy terhelés ártalmaitól; ezért a legkorszerűbb módszerekkel és műszerekkel szükséges nyomon követni a fejlődésüket.
Természetesen ellátja a mindennapi sportorvosi feladatokat is, tehát gondoskodik a sérülések ellátásáról és a rehabilitációról; ha kell, vizsgálatokat, szakorvosi konzíliumokat szervez, állandó, telefonos szaktanácsadással áll rendelkezésre. De ennél sokkal többet is tesz. A hatása érzékelhető volt a válogatott szép Európa-bajnoki szereplésében is, látszott a versenyzőkön a többlet, és a szakágvezetők is értékelik a doktor személyiségének és módszerének kedvező hatását.
Szerteágazó tevékenységének teljes feltérképezése legfeljebb könyvben lenne lehetséges. Ebben az írásban én a hétköznapoknak szóló üzeneteket próbálom kiemelni, elsősorban fiatal versenyzők, a velük dolgozó szakemberek és – nem utolsósorban – a szülők figyelmébe ajánlva.
Dr. Bakanek György többször tartott tájékoztatást a keretben a helyes étrendről, a súlytartás és fogyasztás alapelveiről, az étrend-kiegészítés filozófiájáról és a doppingolás elkerülésének lehetőségeiről. Alapszabályként sikerült lefektetni, hogy az edző, illetve a sportorvos tudta nélkül senki sem szedhet semmilyen gyógyszert, illetve táplálék-kiegészítőt. Kialakították az étrend-kiegészítés alapelveit. Ez általános, illetve speciális, egyéni szükségleteket fedező palettát takar.
És akkor itt mindjárt jöjjön néhány fontos üzenet a birkózótársadalomnak (és a hétköznapi embernek is)! A táplálkozásban a sportoló szervezetének négy fő ellensége van: a közönséges só (nátrium-klorid), a kristálycukor, a finom, fehér liszt és a szénsavas üdítő. Az ízeket nem kell nélkülözni, ha az ember a zöldségekre építi a táplálkozását, mert rendkívül finoman és változatosan lehet elkészíteni őket. Az öt-plusz-kettes megoldás híve: ha a sportoló öt napon át egészséges ételeket fogyaszt visszafogottan, akkor kettőn kicsit akár ki is engedhet. A nagy fogyásokat úgy lehet a legjobban megelőzni, ha a birkózó a felkészülési időszakban a versenysúlyát plusz annak az öt százalékát nyomja, tehát egy 74 kilós edzősúlya a 78-at ne haladja meg. A testsúlyőrző, egészséges táplálkozás ebben segített szemmel láthatóan is Lőrincz Tamásnak, Bácsi Péternek.
Az általános étrend-kiegészítés keretében folyamatos salaktalanítás, májvédelem, lúgosítás folyik, probiózis (az emberi szervezet számára jótékony mikroorganizmusok bevitele) és isotóniás folyadék biztosítása szerepel. A gyorsan felszívódó energiapótlás és regeneráció elősegítése ugyanis a sportoló számára létkérdés. Az ásványi anyag és vitamin pótlása ugyancsak rendkívül fontos.
A versenyzők folyamatos ellátása érdekében szponzori szerződést köttetett több cég és a birkózószövetség között. Miután a honlapunk nem gazdasági vállalkozás, nem reklámként, hanem a jó cél érdekében közöljük ezeknek a cégeknek az internetes elérhetőségét, ahol a termékekről részletes leírás található. A biztonság kedvéért azonban okvetlenül ajánljuk, hogy bármelyiknek a használata előtt kérjenek szakvéleményt, például Bakanek doktortól. A Hymato Kft. (
http://www.hymato.hu) az ásványianyag-pótlás és salaktalanítás, valamint a májvédelem céljára negyedévenként a válogatott keretek tagjai számára 1-1 doboz Huminiqumot biztosít. A Nyírfacukor Kft. (http://www.nyirfacukor.hu) 1-1 kiló nyírfacukorral járul hozzá a könnyebb súlytartáshoz, a Vitaminkosár Kft. (http://vitaminkosar.hu) pedig a probiotikumot adja negyedévenként a versenyzőknek. (Csak az érdekesség kedvéért, elsősorban szülők figyelmébe ajánljuk a Probiotikumok hatása a gyermekek megfázásos és influenzaszerű tüneteire című írást a vitaminkosaras honlapon.) Megvan a szerződés a Biotech céggel (http://www.biotechusa.hu), amelynek keretében a birkózók igen jelentős kedvezménnyel jutnak hozzá a cég termékeihez (a táplálék-kiegészítőkkel kapcsolatban magánszemélyeknek is ajánlott az orvossal való konzultáció). Ezek a szerződések az olimpiáig terjedő időszakban mintegy hárommillió forint megtakarítást eredményeznek a szövetség, illetve a versenyzők számára.
Bakanek doktor, amint arra már utaltunk is, fontosnak tartja a mentális felkészítést, a személyiségfejlesztést is. Ennek egyik érdekes és rendkívül hatásos formája Brian Tracy méltán világhírűvé vált teljesítmény-lélektani módszere. Doktorunk 1997-ben még egy vagyonért, maga is elvégezte a Tracy-féle tanfolyamot. Most a Perfekt-Power Kft. (
http://www.perfektpower.hu) segítségével a válogatott keret tizenhét tagja tette meg ugyanazt. Több mint kétmillióba került volna, de sikerült levinni az árát 400 ezerre. A szakágvezetők, mert ők is elvégezték, kedvező hatásról számoltak be. Tracy Maximális teljesítmény című könyvének az ajánlása szinte mindent elmond: rejtett erőink mozgósítása a siker érdekében, módszerek és technikák bevált rendszere, sikertechnikák és személyes teljesítménynövelési módszerek… Gulyás István szerint ez a módszer átrendezi az ember gondolatait. Tudatosabban határozza meg a céljait, felkészül a nehéz helyzetek feldolgozására, ösztönzést kap önbecsülésre és a személyi kapcsolatok rendezésére. Többlet erőt, magabiztosságot nyújtanak a kommunikációs, szituációs gyakorlatok. Ami a legfontosabb: érzik ezt a versenyzők is.
Hát, ennyit lestünk le Bakanek doktor receptjéről. Szándéka és meggyőződése szerint sikeres olimpiai szerepléshez segíti vele birkózóinkat.
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2020-04 >>
HKSZCSPSZV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30