Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Arany-, ezüst- és bronzjelvényes minősítés

Dátum: 2012-03-14 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Arany-, ezüst- és bronzjelvényes minősítés

Az elnökség ülésén dr. Hegedüs Csaba elnök emlékeztetett arra, milyen helyzet állt elő tavaly ősszel, amikor olimpiai ezüstérmesünk, Fodor Zoltán megsérült. Struhács Györgynek három fiatal közül kellett kiválasztania a helyettesítőt, és ő – idézve az akkori elnökségi ülésről készült híradást – a „formája és nemzetközi teljesítményei alapján” Lőrincz Viktornak szavazott bizalmat. Az idő igazolta: a szakágvezető felelősségteljes, kitűnő döntést hozott. A versenyző folyamatosan bizonyított, végül bravúros bronzot nyert az Európa-bajnokságon.
Az elnök pozitív példaként hozta elő a kérdést, hiszen azt kötötte a szakágvezetők lelkére, hogy a most következő hónapokban maximális felelősségtudat hassa át a mindennapi munkájukat. Hibázni már nem lehet!
Vonatkozik ez elsőként a sportág előtt közvetlenül álló, hatalmas feladatra, a kvalifikációs sorozatra. Hosszú fejtörés előzte meg, hogyan osszák be a versenyzők erejét a három, egymást követő hétvégére. A szabadfogásúak – szükség esetén – mindhárom viadalon indulnak, hiszen nem küzdenek nagy fogyasztási gondokkal; Hatos Gábor ugyan sokat fogy, de jól hozza a súlyát. Kicsit nehezebb a helyzet a kötöttfogásban. Általános a vélemény, hogy az Eb terhelése alól tudatosan mentesített Lőrincz Tamás, Bácsi Péter és Kiss Balázs már az első, a szófiai állomáson megszerezheti a kvótát, de az ő esetükben is muszáj volt végiggondolni az esetleges folytatást. A szakvezetés és a versenyző közösen döntött arról, hogy Bácsi a kínai versenyen nem vesz részt, mert a teljesítményére az egymás utáni fogyasztás hátrányosan hatna.
A minél sikeresebb felkészülés érdekében szakmai erősítés is érkezik: Majoros István, Athén olimpiai bajnoka tanácsadóként vesz részt a válogatott munkájában.
Az elnökség ülésének napirendjén szerepeltek az április 6-i közgyűlés dokumentumai: az elnökség és bizottságok beszámolója, a 2011. évi gazdasági, illetve a közhasznúsági jelentés, valamint a 2012. évi költségvetés. Az elnökség mindegyiket egyhangúlag fogadta el, különösebb vita nélkül. A leghosszabban az anyagiakról esett szó. Nem vita alakult ki, inkább azt erősítgették a résztvevők, hogy hosszú évek óta valóságos bűvészmutatványokkal kell a szorult helyzetet megoldani. Tavaly hosszú hónapokat késett az állami támogatás, folyamatosak voltak a likviditási gondok. Végül sikerült a teljes szakmai programot finanszírozni, s az évet még némi nyereséggel is zárni, miközben például a tatai edzőtáborban csaknem a duplájára emelkedett az ár. Ami a gazdálkodás átláthatóságát illet, dr. Lakatos Gyula, a felügyelő bizottság elnöke úgy nyilatkozott, hogy semmi olyan nem történt, ami beavatkozást igényelt volna, és kiemelte: a könyvvizsgáló is korrektnek értékeli az adatokat és az együttműködést.

Ugyancsak egyhangúan fogadta el az elnökség a szakmai bizottság javaslatait. Azokat most teljes terjedelmükben közöljük:
1.) A diák II., diák I. és serdülő korosztályban csak a verseny napján legyen mérlegelés. Indoklás: A fiatalok korai nagy fogyasztásának visszaszorítása érdekében.
2.) Az olimpiai pontrendszert a szakmai bizottság átdolgozta, mert a nemzetközi eredmények után járó pontok aránytalanul elmaradtak a hazaiaktól.
3.) Az eddig érvényben lévő utánpótlás-válogatási elvek kiegészülnek azzal, hogy a válogatottsághoz egy hazai versenyt meg kell nyerni. A diák és serdülő korosztály versenyrendszere megfelelő, a célját jól szolgálja. Annyi változtatást javasol az utánpótlás- és a szakmai bizottság, hogy a diák II. országos bajnokság nyílt verseny legyen.
4.) Bevezetik az arany-, ezüst- és bronzjelvényes minősítést, amely a fiatalokat ösztönzi, a szakosztályoknak pedig hivatkozási alapot jelenthet, például pályázatok benyújtásakor.
Diák korcsoportok. A rangsor 1-6. helyezettje arany-, a 7-12. ezüst-, a 13-18. pedig bronzjelvényes.
Serdülő, kadet, junior. A rangsor 1-4. helyezettje arany-, az 5-8. ezüst-, a 9-12. pedig bronzjelvényes.
Nemzetközi jelvény: Vb, Eb – 1-5. helyezett.

Hat új egyesület kérte felvételét a Magyar Birkózó Szövetségbe: Free World SE, Csévharaszti BSE, Növényi Sportakadémia, Inárcsi BDSE, Püspökladányi NC SE, É-K-i Regionális Mr. Tus. Az elnökség egyhangúlag megszavazta nekik a szabályok szerint szükséges, ideiglenes licence-et. Az ülésen elhangzott, hogy Hajdúszoboszlón is újra indul a birkózás, az új egyesület bejegyzés alatt áll. Emlékeztetőül: a 2011. november 24-i ülésen kapott ideiglenes tagságot a Győri BK, a Nagyszénási SE és a Hollóházi ISK.
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2021-12 >>
HKSZCSPSZV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31