Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

A vébé orosz kötöttfogású csapata

Dátum: 2011-09-08 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

A vébé orosz kötöttfogású csapata

(Az orosz kötöttfogású csapat. Forrás: wrestrus.ru)

Merőben más alapokra épül az oroszok kötöttfogású vébécsapata, mint a szabadfogású, amelyről néhány napja adtunk hírt. Ott a helyzet egyszerű: a gerincet a tavalyi négy világbajnok alkotja. A kötöttfogásban viszont egy aranyat és négy bronzot nyertek Moszkvában.
Gogi Koguasvili főedző csapatába a tavalyi világbajnok Vacsadze (66 kg) és az olimpiai bajnok Barojev (120 kg) mellé olyan versenyzők kerültek, akiknek eddig az Eb-dobogó valamelyik alsóbb foka jelentette a csúcsot.

55 kg: Bekhan Mankijev
A súlycsoport olimpiai bajnokának, Nazir Mankijevnek az öccse 2008-ban Szombathelyen megnyerte a Magyar Nagydíjat. Utánpótlás-világversenyekre nem jutott el. 2009-ben a felnőtt Eb-n, újoncként bronzérmes lett, a vébén azonban csak a 12. helyig jutott, miután a japán Haszegava a második fordulóban megverte. A nemzetközi mezőnyben az idén bukkant fel ismét a neve: a Szlovén Nagydíjon 3., a Pytlasinski-emlékversenyen 5. lett. Ezzel szemben megnyerte az orosz bajnokságot.

60 kg: Zaur Kuramagomedov
A most 23 éves rosztovi birkózó 2005-2006-ban junior-vébét és két junior Eb-t nyert. 2007-ben a felnőtt Európa-bajnokság ezüstérmese lett az 55 kg-ban. Tavaly jutott el ismét felnőtt kontinensbajnokságra, és bronzot nyert a mostani súlycsoportjában. A vébén 15. lett, miután két menetben, simán megverte az iráni Noruzi, aki végül a 9. helyen zárt. Kuramagomedov az idén megnyerte a Pytlasinski-emlékversenyt és az orosz bajnokságot.

66 kg: Ambako Vacsadze
Ő az egyetlen problémamentes ember a válogatók számára. Tavaly vébét nyert, és háromszoros Európa-bajnok. Az idei Eb-döntőben Lőrincz Tamás azonban már nagyon közel állt ahhoz, hogy legyőzze.

74 kg: Roman Vlaszov
Az Alekszandr Karelin Sportklub 21 éves versenyzője kétszeres kadet Európa- és egyszeres junior-világbajnok (2010 Budapest). Az idén Tyumenyben, a Poddubnij-emléverseny aranyérmese volt, a döntőben a 32 éves olimpiai, világ- és Európa-bajnok Szamurgasevet győzte le. Az Európa-bajnokságon harmadik lett, miután Bácsi Péter 0:1, 4:0, 4:2-re megverte, majd a bronzmérkőzésen ő győzte le három menetben az örmény Dzsulfalakjant. Sikeres nyarat tudhat maga mögött: orosz bajnok lett, és megnyerte a Pytlasinski-emlékversenyt.

84 kg: Alan Hugajev
2007 junior Európa-bajnoka, a moszkvai Torpedo 24 éves versenyzője az idén megnyerte a Poddubnij-emlékversenyt, majd ezüstérmes lett az Európa-bajnokságon. Az orosz bajnokság döntőjében kikapott a 32 éves, olimpiai, világ- és Európa-bajnok Alekszej Misintől, aki a tavalyi Eb-n még ezüstöt, a vébén pedig bronzot nyert, de úgy tűnik: a válogatók őt már leírták…

96 kg: Rusztem Totrov
Az idén, 27 évesen volt újonc az Eb-n a tyumenyi birkózóklub versenyzője. A sikeres nemzetközi szereplést maga mögött tudó orosz azonban csak a tízedik helyen végzett, miután a második fordulóban három menetben legyőzte őt az albánból bolgárrá lett Elisz Guri. Azóta a lengyelországi Radomban megnyerte a Paytlasinski-emlékversenyt. Az orosz bajnokság döntőjében viszont kikapott a kadet- és junior Európa-bajnok Nyikita Melnyikovtól. Kettőjük között feltehetően az döntött, hogy Totrov a nemzetközi mezőnyben eredményesebb: két versenyt is megnyert (Poddubnij, Pytlasinski), míg Melnyikov ugyanott, mindkétszer harmadik volt.

120 kg: Haszan Barojev
Olimpiai bajnok és ezüstérmes, kétszeres világbajnok, az idén megszerezte a második Eb-aranyát. Ez utóbbi győzelmével erősítette meg a helyét a válogatottban, mert a tavalyi világbajnokságon, Moszkvában megverte a fiatal, kazah Tyinyalijev, így aztán a 7. helyen végzett. Az orosz bajnokságon nem indult. Jövőre harminc lesz, de az igazi gond vele az, hogy a kubai López folyamatosan „megeszi”. Az orosz kötöttfogás keresi az utódát, de a jelek szerint még nem találta meg.
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2020-10 >>
HKSZCSPSZV
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31