Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

A tesztek hete az olimpia színhelyén

Dátum: 2011-12-05 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

A tesztek hete az olimpia színhelyén

(A londoni ExCel konferencia- és kiállító-központ, felülnézetből. A 200x600 méteres épületkomplexumban öt versenytermet alakítanak ki, akárcsak 2000-ben Sydneyben, a Darling Harbour-ben. Nyolc sportág küzdelmei kapnak benne helyet: asztalitenisz, birkózás, bócsa, cselgáncs, ökölvívás, súlyemelés, taekwondo, vívás.)

Gulyás István edző kíséretében öt magyar birkózó utazik a londoni tesztversenyre, a szabadfogásban Wöller Gergő, Veréb István, Kiss Gergely és Ligeti Dániel, a kötöttfogásban pedig Rizmajer György indul. Nem tart a többiekkel Hatos Gábor, akinek a szakágvezető szerint túl nagy volt az idei versenyterhelése, és felesleges lenne még egy fogyasztásnak kitenni. Jelen lesz viszont a külföldön élő dr. Molnár Szabolcs, akit a szervezőbizottság az önkéntesek közül orvosként választott ki.
A már haza készülő szabadfogásúak két nagyszerű hetet töltöttek Mahacskalában. Gulyás István elmondta: a fogásnem legjobbjaival edzhettek együtt, azokkal, akik a dagesztáni műhelyben váltak nagy versenyzőkké, noha ma már több szovjet utódállam színeiben birkóznak. Csapatunk tagjai – különleges szabadidős programként – végigszurkolták az Anzsi Mahacskala–CSZKA Moszkva orosz bajnoki labdarúgó-mérkőzést. A hazai együttesben Dzsudzsák Balázs mindvégig pályán volt, és bár gólt nem szerzett, az Anzsi 2-1-re nyert, és hatalmas ünneplésben részesült.
A londoni tesztversenyről alig találni információt, ami pontosan jelzi, hogy maga a birkózás ezúttal afféle statiszta lesz, hiszen a hét végén az olimpiai logisztikai és informatikai rendszer vizsgázik. Hegedüs Csaba, a viadal FILA-delegáltja szerint a főpróbában már csak egyvalami hibádzik: a helyszínt most két hét alatt építették fel, az olimpián a szervezőknek erre mindössze húsz órájuk lesz azt követően, hogy a cselgáncs küzdelmei augusztus 3-án, 16 óra 30 perckor véget érnek. Egy nappal a birkózás augusztus 5-én, 13 órakor kezdődő versenye előtt a teremnek teljes készültségben kell rendelkezésre állnia. A kötöttfogás 55 és 74 kg-os súlycsoportja nyitja meg a küzdelmek sorát.
Csütörtökön kezdődik az olimpiai kategóriájú bírók tanfolyama. Az 53 főből álló karnak két magyar tagja van: Bacsa Péter és Palásti Tibor.
Itt is napirendre kerül a kötöttfogás új szabálya, amelyet már a mostani versenyen, illetve a január eleji viadalokon tesztelnének. Az örvendetes, hogy az egyik javaslatot, amely a menetet négy 30 másodperces szakaszra bontaná, és amelyben álló- és parter-helyzetek váltogatnák egymást, a FILA elnöksége és illetékes bizottságai félretették. A fennmaradt három, már kipróbált változatból a legjobbnak az tűnik, hogy a menet fél perc térdelő helyzettel kezdődik, majd másfél perc álló birkózással folytatódik (az első 1 perc-1 perc megoszlást javasol, a második meghagyná a mai időbeosztást). A parter az eredménytől részben független lenne, hiszen az első menetben a piros, a másodikban a kék mezes versenyző lenne felül, csak a harmadikban döntene a több megszerzett pont vagy a sorsolás.
Londonban derül ki, hogy melyik változat lép életbe.
Mindháromban szerepel, tehát szinte már elfogadottnak tekinthető, hogy az álló helyzetből szerzett pontok duplán számítanának. Tehát egy hárompontos ledöntés hatot érne, ami egyben a menet végét jelentené, az eddigi ötpontos pedig tízet érne, ami pedig a meccs végét.
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2020-04 >>
HKSZCSPSZV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30