Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

A sikert nem kell magyarázni

Dátum: 2012-02-15 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

A sikert nem kell magyarázni

(Bácsi Péter energikus, lendületes és tartalmas birkózása jelentette a verseny egyik csúcspontját)

Gáspár Tamás, a szövetség igazgatója a verseny végén úgy értékelt, hogy a magyar sikernek két oka van: elsősorban az, hogy a mieink kitűnő formában és nagyon motiváltan birkóztak, másrészt pedig az, hogy ezúttal szerényebb képességű mezőnnyel találkoztak.
Tavaly három kazah és egy orosz győzelem született Szombathelyen, most egyik ország sem küldött versenyzőket a Magyar Nagydíjra. Az év eleji, hagyományos nemzetközi viadalokra általánosan volt jellemző a kis létszám. A korai kontinensbajnokságok, illetve a kvalifikációs sorozat miatt a legtöbb ország taktikázik, például igyekszik óvni a legjobbjait a fogyasztástól, vagy éppen el akarja dugni őket az idegen szemek elől. Hogy ez mennyire így van, azt a magyar verseny is igazolja. A Nagydíj előtt Tatán edzőtáboroztak a japánok és az ukránok, a legjobbjaikat azonban nem indították el, s hiányoztak klasszisok a török válogatottból is, igaz, ők a hazai Vehbi Emre-emlékversenyen sem léptek szőnyegre.
Noha a régi igazság szerint a sikert nem kell magyarázni, most mégis érdemes belemerülni részletekbe. Elsősorban a magyar kötöttfogásúak birkózásának a minőségébe, amelyet támadó szellem, sok, állásból végrehajtott, köztük számos, magas pontértékű akció és harapós küzdőkedv jellemzett.
Lőrincz Tamás ellen sem menetet nem nyertek, sem pontot nem szereztek az ellenfelei, miközben ő tizenhármat; két ukrán ellen mutatott be sikeres válldobást, három ellenfelét emelte, ráadásul a döntőben pazar módon. Bácsi Péter igazi irambirkózást mutatott be, megvert két világbajnokot (a svéd Abrahamiant, majd a döntőben a török Cebit), egyedül – kiléptetéssel – Dajka Zsolt szerzett ellene egyetlen pontot, ő maga pedig zseniális rögtönzéssel tett pontot a finálé végére. Kiss Balázson sem tudtak pontot csinálni az ellenfelek, miközben ő meccsről meccsre hozta a szenzációs válldobásait.
Több magyar szereplőre hatott ösztönzőleg az a lehetőség, hogy beküzdje magát az Európa-bajnoki csapatba. Közülük is kiemelkedett a negyedik győztesünk, Szabó Martin. Szerzett 27 pontot (igaz, ebből éppen egy tucatot az osztrák Wagner ellen), megvert török, majd a döntőben horvát ellenfelet. Pörgetett, emelt, szaltózott, magas színvonalú birkózást mutatott be.
Módos Péter birkózása meggyőző volt, két, nagyon értékes győzelemmel jutott a döntőbe, és ott – ha kicsivel több szerencséje van – megnyerhette volna a második menet, azzal pedig az ötödik aranyunkat is. A másik kvótásunk, Deák-Bárdos Mihály jól birkózott, de most megint kiléptette egy török…
A 60 kg-ban Kozák István alapjában véve megfelelő teljesítményt nyújtott, volt három szép győzelme, és török ellenféltől kapott ki az elődöntőben. A 66 kg-os Korpási Bálint a gyengén sikerült Ganz-kupa után Szombathelyen is vereséggel kezdett, de a bronzmérkőzésre – ukrán ellenféllel szemben – talán végképpen magára talált.
Örömmel tapasztaltuk, hogy a versenynek jelentős sajtóvisszhangja volt. Most a média úgy működött, ahogyan kellene: ismét éreztette a közvéleménnyel, hogy a birkózás sikersportág.


Elismerések

Az Aréna Savariában, ünnepélyes keretek között adták át az elismeréseket az év legjobbjainak. Nagy tapsot kaptak a hölgyek, a távollétükben is, hiszen ők Wolfurtban versenyeztek.

Az év…
… birkózói: Sastin Marianna, Ligeti Dániel, Deák-Bárdos Mihály
… utánpótláskorú birkózói: Németh Zsanett, Csercsics Richárd, Rizmajer György
… bírója: Bacsa Péter
… nőibirkózó-edzője: Nagy Lajos
… szabadfogású edzője: Veréb István
… kötöttfogású edzője: Struhács György
… utánpótlás-edzője: Bacsa Ferenc
… menedzsere: Horváth Béla
… veteránbirkózója: Turák Pál
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2020-04 >>
HKSZCSPSZV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30