Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

A nyolcadik helyen Európában

Dátum: 2012-05-07 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

A nyolcadik helyen Európában

(Deák-Bárdos Mihály első nekifutásra megszerezte a kvótát a negyedik olimpiájára)

Európa birkózói 230 kvótát szerezhettek meg az összesen kiosztandó 338-ból, hiszen három kontinentális (amerikai, ázsiai és a közös afrikai-óceániai) kvalifikációs versenyből természetszerűleg kimaradtak. A FILA pozitív diszkriminációt alkalmaz, vagyis az egyes földrészek a saját versenyükön azonos számú kvótáért küzdhetnek, ami nem tükrözi a kontinensek közötti valós erőviszonyokat. Ennek is szerepe volt abban, hogy például az Egyesült Államok birkózói 16 olimpiai helyhez jutottak, éppen annyihoz, mint az oroszok, holott a két ország világbajnoki eredményeit szinte össze sem lehet hasonlítani. Nem is szólva a 14 egyiptomi kvótáról, amellyel olyan – „csak” 13-ig jutott – európai birkózóhatalmakat előznek meg, mint Azerbajdzsán, Grúzia, Törökország és Ukrajna.
Ezzel azonban nincs semmi baj, mi több: bölcs döntés, hiszen a világ legtöbb országába elsősorban az olimpia viszi el a birkózást, az aktiválja a több mint 160 tagországban a sportág erkölcsi és anyagi hátterét. Ráadásul döntő szempont a sportágak megítélésében, hogy hány földrész hány országát mozgósította a soron következő ötkarikás világesemény, és hányan jutnak el oda.
Európa versenyzői a lehetséges 230 olimpiai helyből 147-et (63.9 %) szereztek meg. A 147-ből 81 (55.1%) jutott tíz európai szovjet utódállamba, a többi pedig 19 más országba. Azok közül öt sorolható az exek mögötti elitbe: Törökország, Bulgária, Franciaország és Svédország mellett Magyarország.
Kötöttfogásban egyedül a törökök, szabadban a grúzok és az oroszok, a női birkózásban pedig az ukránok szerepelnek teljes csapattal Londonban. Mindössze kilenc európai ország képviseltetheti magát mindhárom fogásnemben, a mieink mellett Azerbajdzsán, Bulgária, Fehéroroszország, Franciaország, Németország, Oroszország, Törökország és Ukrajna.  
A legeredményesebb és a „legdemoktratikusabb” fogásnem ezúttal is a kötöttfogás volt: a 72 kvóta 25 országba jutott. Hasonlót produkált a női birkózás is: 25 kvóta – 15 ország, míg a szabadfogásban 50 kvótát szerzett meg ugyanannyi, vagyis 15 ország.

A magyarok a hét kvótájukkal – az örményekkel holtversenyben – a nyolcadik helyet foglalják el Európában. A kötöttben öt, a szabadfogásban nyolc, a női birkózásban hat ország szerzett a mienknél több olimpiai helyet.
Előzetesen a szövetség elnökségének legutóbbi ülése fogalmazta meg a sportág konszenzusos, általános várakozását. Dr. Hegedüs Csaba elnök a névsorral is előrukkolt: a Sastin Marianna, Módos Péter és Deák-Bárdos Mihály által már a tavalyi vébén megszerzett három kvóta mellé további ötöt várt biztosan, a kötöttfogásban Lőrincz Tamástól, Bácsi Pétertől, Kiss Balázstól, a szabadfogásban pedig Hatos Gábortól és Ligeti Dánieltől. És persze reménykedett két-három meglepetésben is.
Egyedül a világbajnok Kiss Balázsnak nem sikerült hoznia a „kötelezőt”, mert még a legendásan nagy edzésmennyiségével sem tudta pótolni az eltiltása miatt kihagyott évet, majd a visszatérése után szerzett bordatörés okozta, több hónapos kényszerpihenőt. Kétszer is eljutott a küszöbig, de hiányzott az a többlet, amellyel azt át tudta volna lépni.
A rettenetesen erős mezőnyben és a szinte mindig hihetetlenül nehéz sorsolás ellenére sok biztató kísérletet tapasztalhattunk a többiektől. Kozák István a kötöttfogású 60 kg egyik meghatározó alakjává nőtte ki magát. Jól teljesített a szabadfogásban Wöller Gergő, Kiss Gergely és a súlyos térdsérülésből csak a második versenyre visszatérő Veréb István. A nők közül Helsinkiben Barka Emesének volt két remek meccse, Godó Kitti pedig eljutott a kvóta közelébe. Külön érdemes szólni Dénes Mercédeszről, a magyar női birkózás első aranyérmeséről, aki 18 évesen két kvalifikációs versenyen is értékes győzelemmel kezdett, majd mindkétszer éppen az ötszörös Eb-ezüstérmes, rutinos és nagyon erős, román Estera Dobréval hozta össze a sors.

Az már most látható, hogy a jövő évi budapesti világbajnokságot nagyon erős válogatottal várjuk. A kvalifikációs sorozat szereplői mellett ugyanis több súlycsoportban kopogtatnak reményteljes fiatalok, akik az előttünk álló több mint egy évben a legjobbak közé tornázhatják magukat.


Európa kvótarangsora


Kötöttfogás

25 ország, 72 kvóta

1. hely   7 kvóta   - Törökország
2-3. hely   6 kvóta   - Grúzia, Oroszország
4-5. hely   5 kvóta   - Azerbajdzsán, Fehéroroszország
6-10. hely   4 kvóta   - Bulgária, Franciaország, Magyarország, Örményország, Ukrajna
11. hely   3 kvóta   - Svédország
12-17. hely   2 kvóta   - Dánia, Észtország, Finnország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia
18-25. hely   1 kvóta   - Ausztria, Csehország, Németország, Norvégia, Olaszország, Románia, Svájc, Szerbia

Szabadfogás

15 ország, 50 kvóta

1-2. hely   7 kvóta   - Grúzia, Oroszország
3. hely   6 kvóta   - Azerbajdzsán
4-5. hely   5 kvóta   - Törökország, Ukrajna
6-7. hely   4 kvóta   - Bulgária, Fehéroroszország
8. hely   3 kvóta   - Örményország
9-10. hely   2 kvóta   - Magyarország, Németország
11-15. hely   1 kvóta   - Franciaország, Görögország, Lettország, Moldova, Románia

Női birkózás

15 ország, 25 kvóta

1. hely   4 kvóta   - Ukrajna
2-3. hely   3 kvóta   - Oroszország, Svédország
4-6. hely   2 kvóta   - Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Lengyelország
7-15. hely   1 kvóta   - Bulgária, Franciaország, Görögország, Lettország, Magyarország, Moldova, Németország, Spanyolország, Törökország

Az összes európai kvóta megoszlása

29 ország, 147 kvóta

1. hely   16 kvóta   - Oroszország
2-5. hely   13 kvóta   - Azerbajdzsán, Grúzia, Törökország, Ukrajna
6. hely   11 kvóta   - Fehéroroszország
7. hely   9 kvóta   - Bulgária
8-9. hely   7 kvóta   - Magyarország, Örményország
10-11. hely   6 kvóta   - Franciaország, Svédország
12-13. hely   4 kvóta   - Lengyelország, Németország
14-22. hely   2 kvóta   - Dánia, Észtország, Finnország, Görögország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Moldova, Románia
23-29. hely   1 kvóta   - Ausztria, Csehország, Norvégia, Olaszország, Spanyolország, Svájc, Szerbia
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2021-12 >>
HKSZCSPSZV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31