Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Lőrincz Tamásé a hatodik, Bácsié a hetedik kvótánk

Dátum: 2012-04-28 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Lőrincz Tamásé a hatodik, Bácsié a hetedik kvótánk

(Lőrincz Tamással együtt örült az egész birkózótársadalom)

Miután az eredményközlő információs rendszer gyakorlatilag csődöt mondott, a magyar küldöttség tagjai sms-ben küldenek tájékoztatást a pillanatnyi helyzetről.
12 óra 45 perckor a következőket tudjuk:
   - Lőrincz Tamás megszerezte a hatodik londoni kvótánkat.
   - Lőrincz Viktor a selejtezőben kapott ki, a japán Amanótól.
   - Kozák István az elődöntőbe jutott, veresége után bronzmérkőzést birkózott, amelyen legyőzte a horvát Sokolt.
   - Bácsi Péter tussal kapott ki az azeri Ahmadovtól, aki döntőbe jutott. Európa-bajnokunk a vigaszágon előbb a japán Curumakit, majd - nem kis bravúrral - az ukrán világbajnok Scsackihot győzte le, és szintén bronzérmes lett.
   - Kozák és Bácsi úgynevezett kvóta-helyosztón szerezheti meg a londoni indulás jogát.
13 óra 30 perctől a kövekező hírek érkeztek:
   - Lőrincz Tamás verseny döntőjében is diadalmaskodott, a svájci Pascal Strebelt verte meg. A sikernél is nagyobb értéke van annak, hogy mindez erőt és önbizalmat adhat neki az olimpiára.
   - Kozák a török Rahman Bilici (kétszeres junior-világbajnok, 2009-ben vb-ezüstérmes) ellen birkózik a kvótáért. Bácsi ellenfele az örményektől importált lengyel Edgar Babayan, akit Európa-bajnokunk a 2008. évi Eb-n megvert.
   - Kozák két menetben alulmaradt a török Bilicivel szemben a kvóta-helyosztón.
14 óra 15 perckor érkezett a hír:
   - Bácsi Péter 2:0, 1:0-ra legyőzte a "lengyel" Babayant, és megszerezte a magyar birkózás hetedik olimpiai kvótáját.
14 óra 30 perckor kerestük dr. Hegedüs Csabát, az MBSZ elnökét, aki meghatottan értékelt:
"Nincs annál felemelőbb érzés, mint amikor az ember megálmodik valamit, és az valósággá válik. Köszönöm a kiváló magyar szakembereknek, a kluboknak, hogy a sportág ilyen fantasztikus csapatot nevelt fel a londoni olimpiára. A mai két kvóta lendületet ad a folytatásra is. Lőrincz Tomival és Bácsi Petivel kapcsolatban már jelzőket sem találok, óriásit produkáltak ebben a kegyetlen versenyben. De hadd szóljak külön Kozák Pistiről, aki néhány hónap alatt nőtt igazi klasszissá, és Bacsa Feri kollégámról, barátomról, akinek ebben  a gyors karrierben jelentős a szerepe, hiszen Pisti a magas nemzetközi szintű teljesítményhez szükséges alapokat elsősorban tőle kapta meg. Biztos vagyok benne, hogy a mai, nagy örömben egységes a magyar birkózócsalád."


Szabadfogás 120 kg – 18 induló

A kvótaszerzők: 1. Parviz Hadi (iráni), 2. Nick Matuhin (német), 3. Liang Lei (kínai)

Kötöttfogás 55 kg – 20 induló

A kvótaszerzők: 1. Csoj Kju-dzsang (dél-koreai), 2. Ayhan Karakus (török), 3. Elmurad Taszmuradov (üzbég)


60 kg

24 induló. Kozák István (7) a fehérorosz Jerbol Kalabajev ellen kezd, aki tavaly második volt a lengyelországi Pytlasinski-viadalon, világversenyen azonban még nem szerepelt. A negyeddöntőben valószínűleg a 2011. évi junior-vébé ezüstérmese, a lengyel Dawid Karecinski lesz az ellenfél. Az elődöntőbe a szlovák színekben Eb-t nyert Lévai István vagy az ukrán Lenur Temirov jut el, aki 2010-ben a juniorok között második volt az Eb-n, harmadik a vébén és nyolcadik a felnőtt-világbajnokságon.

Nyolcaddöntő: Kozák – Jerbol Kalabajev (fehérorosz) 0:1, 1:0, 1:0
Negyeddöntő: Kozák – Dawid Karecinski (lengyel) 0:3, 3:0, 3:0
Elődöntő: Lenur Temirov (ukrán) – Kozák tus, 2:0, 3:0-nál
Bronzmérkőzés: Kozák – Tonimir Sokol (horvát) pontozásos győzelem (a számszerű eredmény nem szerepel a verseny honlapján)
Kvóta-helyosztó: Rahman Bilici (török) – Kozák vereség két menetben (a számszerű eredmény nem szerepel a verseny honlapján)

A kvótaszerzők: 1. Lenur Temirov (ukrán), 2. Tarik Belmadani (francia), 3. Rahman Bilici (török)
A verseny másik bronzérmese Kozák István


66 kg

28 induló. Lőrincz Tamás (24) selejtezőt birkózik az azeri Raszul Csunajev ellen, aki 2010-ben junior Eb-t nyert, a korosztály világbajnokságán pedig bronzérmes volt. A következő lépcsőfokon vagy a svéd színekben szereplő Sharar Vardanyan (2009 Eb-3.) vagy a jelentősebb nemzetközi eredménnyel nem rendelkező, de az üzbég iskolát képviselő Dilsod Turgyijev lesz az ellenfél. A negyeddöntőben jöhet az ukrán színekben birkózó, egykor örmény Armen Vardanjan, a korábbi kétszeres Európa-bajnok, aki még két éve is ezüstérmes volt a vébén. Az elődöntőbe a fiatal orosz, Jurij Gyenyiszov juthat el, aki tavaly megnyerte a Poddubnij-emlékversenyt, de sem utánpótlás-, sem felnőtt-világversenyen nem szerepelt. Az sem kizárt, hogy a kirgiz Kanatbek Begalijev ér oda; ő Pekingben ezüstérmes volt, azóta nem ért el kiemelkedő eredményt.

Selejtező: Lőrincz – Raszul Csunajev (azeri) tus, 0:5, 1:0, 4:0-nál
 - kikapott az orosz „új fiú”: Jurij Gyenyiszovot a kirgiz Begalijev tussal győzte le, 1:0, 0:2, 5:0-as állásnál
Nyolcaddöntő: Lőrincz – Dilsod Turgyijev (üzbég) 1:0, 1:0
Negyeddöntő: Lőrincz – Armen Vardanjan (ukrán) 0:1, 1:0, 2:0
Elődöntő: Lőrincz – Aram Dzsulfalakjan (örmény) 3:0, 3:0
 - Európa-bajnokunk káprázatos sorozatot produkált, négy szovjet utódállam képviselőjét győzte le sorozatban! Hogy milyen kegyetlen sorsolást kapott, azt jól jelzi, hogy a felső ágról svájci birkózó érkezett a fináléba.
Döntő: Lőrincz – Pascal Strebel (svájci) 1:0, 2:0

A kvótaszerzők: 1. LŐRINCZ TAMÁS, 2. Pascal Strebel (svájci), 3. Alekszandar Makszimovics (szerb)


74 kg

27 induló. Bácsi Péter (24) ellenfele a selejtezőben Emin Ahmadov lesz; a fiatal azeri még nem indult világversenyen. Következhet a japán Cukasza Curumaki, aki 2010-ben ezüstérmes volt az Ázsiai Játékokon, míg a kontinensbajnokságokról több érme van, kivéve az aranyat. A negyeddöntőbe az üzbég Azizbek Muradov juthat el, bár neki sincsenek világraszóló eredményei. A döntőbe jutásért folyó összecsapásra három nehéz ellenfél közül érkezik az egyik: a 31 éves ukrán Vlagyimir Scsackih, 2006 világbajnoka, az iráni Hadi Alizade, Ázsia idei bajnoka vagy a francia Christophe Guénot, aki a pekingi bronzmérkőzésen legyőzte a magyar Európa-bajnokot.

Selejtező: Emin Ahmadov (azeri) – Bácsi tus, 1:3, 3:2, 3:0-nál
 - az azeri versenyző az elődöntőben 6:0, 5:1-re nyert az ukrán Scsackih ellen, döntőbe jutott, miáltal Bácsi a vigaszágon folytathatta
Vigaszág, 1. forduló: Bácsi – Cukasza Curumaki (japán) 4:0, 1:0
Vigaszág, 2. forduló: Bácsi – Valtteri Moisio (finn) 3:0, 1:0
Bronzmérkőzés: Bácsi – Vlagyimir Scsackih (ukrán) 4:0, 1:0
Kvóta-helyosztó: Bácsi – Edgar Babayan (lengyel) 2:0, 1:0
 - az utolsó négy állomáson az ellenfelek egyetlen pontot sem tudtak csinálni a magyar Európa-bajnokon

A kvótaszerzők: 1. Emin Ahmadov (azeri), 2. Aljakszandr Kikinyov (fehérorosz), 3. BÁCSI PÉTER


84 kg

25 induló. Lőrincz Viktor (18) a japán Maszajuki Amano ellen vív selejtezőt, aki az idei Magyar Nagydíjon kilencedik lett. A nyolcaddöntőben jön a litván Laimutis Adomaitis, aki – nem Lőrincz ágán – ötödik volt az idei Eb-n, de a 2006. éviről van bronzérme is. A negyeddöntőbe a legnagyobb valószínűséggel a grúz Vladimer Gegesidze érkezik, akit az idei Eb vigaszágán a magyar versenyző 0:1, 2:1, 1+:1-re legyőzött. Az elődöntőben ellenfél lehet a nagyon kellemetlen stílusú, francia Mélonin Noumonvi, világbajnoki ezüst és pekingi ötödik hely birtokosa, esetleg az iráni Habibollah Ahlagi, Ázsia juniorbajnokságának bronzérmese.

Selejtező: Maszajuki Amano (japán) – Lőrincz 0:1, 1:0, 3:0
 - a magyar versenyző japán legyőzője a negyeddöntőben 2:0, 1:0-ra kikapott a grúz Gegesidzétől, azzal Lőrincz Viktor kiesett
 - a bronzmérkőzésen a francia Noumonvi meglepetésre nagyon simán, 4:0, 2:0-ra verte a grúz ellenfelet, később a kvótát is megszerezte; a kellemetlen stílusú francia nekünk igazán nem fog hiányozni Helsinkiben.

A kvótaszerzők: 1. Habibolla Ahlagi (iráni), 2. Nenad Zugaj (horvát), 3. Mélonin Noumonvi (francia)
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2021-12 >>
HKSZCSPSZV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31