Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kiss Marcell ötödik

Dátum: 2011-08-24 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Kiss Marcell ötödik

(Az első napon a selejtezőben Szabó Noé remekül küzdött, és szoros küzdelemben maradt alul a későbbi indiai ezüstérmes ellen, fotó: Martin Gábor - FILA) 


A magyar versenyzők mérkőzései

Selejtező

54 kg:
Kovács Bence - Witold Prociak (lengyel)  0:3 (féllábfogásos levitel+pörgetés), 1:0 (intés), 1:0 (mögékerülés)
63 kg: Mehran Babaei (iráni) - Ligeti Richárd 1+:1 (mögékerülés, illetve levitel páros lábfogásból, sikertelen orsókísérlet), 2:0 (levitel, mögékerülés)

Nyolcaddöntő

46 kg: Zsirgalbek Abdikarim (kirgiz) - Csölle Zoltán 3:0 (2 levitel, mögékerülés), 3:0 (levitelek)
54 kg: Volodimir Necsiporuk (ukrán) - Kovács Bence 2:1 (levitelek), 7:0 (levitel+3 pörgetés)
76 kg: Alireza Karimimacsiani (iráni) - Gyurits Gergely tus a 0:24. percben
100 kg: Geno Petriasvili (grúz) - Kiss Marcell 7:0 (féllábkiemeléses hátravágás, kiléptetés, ledöntés), 8:0 (levitel, féllábkiemeléses ledöntés+orsó, féllábkiemeléses ledöntés)

Vigaszág

63 kg:
Iljasz Zsumaj (kazah) - Ligeti Richárd 1+:1 (levitel, illetve kiléptetés), 4:0 (levitel, kiléptetés, 2 mögékerülés)
76 kg: Giorgi Cshartisvili (grúz) - Gyurits Gergely 0:1 (levitel), 4:3 (ledöntés, bebillentés, illetve 3 levitel), 1:0 (mögékerülés)
100 kg: Kiss Marcell - Ibrahim Kasyol (török) 2:0 (levitel, kiléptetés), 3:0 (2 levitel, kiléptetés)

Bronzmérkőzés

100 kg:
Inol Taszojev (orosz) - Kiss Marcell 2:0 (2 kiléptetés), 4:2 (ledöntés, illetve kiléptetés, intés)


3. rész, összegzés (21 óra 45 perc)

Véget ért a szabadfogás kétnapos küzdelemsorozata. 39 ország 217 fiatal birkózója lépett szőnyegre. Az első nap kicsit álmos jellege után a második tele volt érdekességgel, izgalommal. Hogy mekkora fordulatok következtek be, arra csak két, igen markáns példa:
1. az első napon az oroszok mind az öt döntőben jelen voltak, abból hármat meg is nyertek, míg a másodikon csak egy döntősük volt, az is kikapott;
2.) a nap embere a 100 kilós, grúz Geno Petriasvili volt – egészen a döntőig… Szinte átgázolt a mezőnyön, és a fináléban is pillanatok alatt elment 4:0-ra. Akkor a lábramenését blokkolta az amerikai Coon, felállította a grúzt, és keresztfogásból simán ledöntötte. Petriasvili még hidalni is elfelejtett, s a bíró leütötte a tust.
Érdemes tanulmányozni a pontverseny élcsoportját: 1. Oroszország 79 pont, 2. Irán 69, 3. India 65, 4. Kazahsztán 56, 5. Egyesült Államok 49, 6. Azerbajdzsán 47. S akkor még az aranyérmek megoszlását is: Oroszország 3, Irán és Kazahsztán 2-2, Azerbajzsán, Egyesült Államok és India 1-1. Vagyis Ázsia állt az élre, de még az Egyesült Államok is megelőzte az Európában második azerieket. Ráadásul Azerbajdzsán aranya furcsa körülmények között született. Az 54 kg döntőjében Naszrullajev a harmadik menet hajrájában 6:5-re vezetett az indiai Badzsrang ellen, és máris ünnepelni kezdte magát, futkározott a szőnyegen. Az indiaiak challenge-et kértek, mondván, passzivitásért meg kellene inteni. A bírók egyetértettek, 6:6-ra módosították az eredményt, és ekkor Badzsrang számított világbajnoknak. A heves azeri tiltakozás miatt „szuperzsűri” ült össze, és úgy döntött: ha a vezetőbíró nem torolt meg valamit azon nyomban, és még csak nem is figyelmeztette a versenyzőt, pótlólag nem lehet intést alkalmazni. Naszrullajev vehette át az aranyat.
A magyar csapat Kiss Marcell ötödik helyével, és az azzal járó 6 ponttal a 16. lett a 39 ország sorában. Vagyis nagyjából olyan eredmény született, mint két hete, az Eb-n. Azt puszta ránézésre is meg lehetett állapítani, hogy a csapat tagjainak nagyobb felében megvan a tehetség, a kreativitás, az akarat. Ami most döntött: az élen álló országok fiataljaiban sokkal több munka, sokkal nagyobb terhelés van. Miközben itthon még mindig arról folyik a vita: szabad-e túlterhelni a „gyerekeket”… A világ egyértelmű választ adott rá.A nap végeredménye

46 kg (23 induló). Döntő: Kudrin – Demircan 6:0, 4:0
Kadet-világbajnok: Vlagyimir Kudrin (Kazahsztán)
2. Emre Demircan (Törökország)
3. Kejszuke Otoguro (Japán) és Junesz Szármasztidizadzsi (Irán)
5. Zsirgalbek Abdilkarim (Kirgizisztán) és Marco Azzarello (Olaszország)
… 21. Csölle Zoltán

54 kg (25). Döntő: Naszrullajev – Badzsrang 5:1, 2:4, 6:5
Kadet-világbajnok: Szultan Naszrullajev (Azerbajdzsán)
2. Baldvan Badzsrang (India)
3. Sota Fartenadze (Grúzia) és Dajcsi Takatami (Japán)
5. Raszul Sapijev (Oroszország) és Volodimir Necsiporuk (Ukrajna)
… 11. Kovács Bence

63 kg (24). Döntő: Babaei – Tasijev tus, 0:4, 4+:4, 8:2-nél
Kadet-világbajnok: Mehran Babaei (Irán)
2. Kazbek Tasijev (Oroszország)
3. Szurander Parvin (India) és Iljasz Zsumaj (Kazahsztán)
5. Joey Lavalle (Egyesült Államok) és Omari Gurdzsidze (Grúzia)
… 13. Ligeti Richárd

76 kg (21). Döntő: Aszadov – Karimimacsiani 3:1, 0:1, 1:0
Kadet-világbajnok: Elhan Aszadov (Kazahsztán)
2. Alireza Karimimacsiani (Irán)
3. Giorgi Cshartisvili (Grúzia) és Artyom Umarov (Oroszország)
5. Baatar Njambajar (Mongólia) és Sezai Arslan (Törökország)
… 13. Gyurits Gergely

100 kg (15). Döntő: Coon – Petriasvili tus, 4:4-nél
Kadet-világbajnok: Adam Coon (Egyesült Államok)
2. Geno Petriasvili (Grúzia)
3. Modzstaba Moradi (Irán) és Inal Taszojev (Oroszország)
5. Ful Kavar Mandip (India) és Kiss Marcell (Magyarország)


Az első női versenynap sorsolása

Hetvenkilencen mérlegeltek az öt súlycsoportban. A 38 kg-nak (10 induló) nincs magyar szereplője.

43 kg (10). Nyolcaddöntő: Szenttamási Noémi – Weronika Sikora (lengyel, a tavalyi kadet Eb. 5. helyezettje). Következhet az ukrán Szemkiv (háromszoros kadet Eb-aranyérmes, az idén is nyert) és a kirgiz Bekmatova (az idei Ázsia-bajnokság ezüstérmese) összecsapásának győztese.

49 kg (20). Selejtező: Dénes Mercédesz – Bogdana Jascsuk (ukrán, a tavalyi kadet Eb bronzérmese). Következhet a kazah – amerikai mérkőzés győztese, egyiküknek sincs jegyzett nemzetközi eredménye. Utána valószínűleg az idei Eb-aranyérmes, orosz Anzselina Vetoskina jön, majd az elődöntőben a japán Ju Mijahara, aki tavaly ifjúsági olimpiát és kadet Ázsia-bajnokságot nyert.

56 kg (16). Nyolcaddöntő: Galambos Ramóna – Ivana Dimitrova (bolgár, nincs jegyzett nemzetközi eredménye). Következhet a norvég – mongol mérkőzés győztese; a norvég Store tavaly bronzot nyert az Eb-n.

65 kg (17). Nyolcaddöntő: Torma Zita – Sabrina Seidl (osztrák, nincs jegyzett nemzetközi eredménye). Következhet a török – ukrán mérkőzés győztese, egyikük sem tartozik az élmezőnybe. Az ágon nincs kiemelkedő eredménnyel rendelkező vetélytárs, de az orosz Jelizaveta Baldanova nyilván nem könnyű falat.


2. rész (18 óra 10 perc)

Nem mindennapi izgalmakat éltünk át délután, amikor versenyzőink legyőzőiért, a magyar vigaszreményekért kellett szorítani.
A 46 kg-ban a török Demircan 4:0, 3:1-re verte Csölle Zoltán kirgiz ellenfelét, az 54 kg-os ukrán Necsiporukot pedig tusolta az indiai Badzsrang, miáltal Kovács Bence is búcsúzott.
A legbiztosabb pont a 100 kg-os grúz Petriasvili volt számunkra, aki előbb a török Kasyolt vágta két vállra úgy, hogy alattuk még a szőnyeg is szétcsúszott. Ámbár az is lehet, hogy a keletkezett rés is besegített a grúznak, mert az ellenfele elég furcsán vágódott hanyatt. A döntőbe jutásért az orosz Inal Taszojevet verte, 3:3-ra elvesztett első menet után 2:0, 8:0-s sikerrel. Kiss Marcell tehát a vigaszágra került.
A 63 kg-ban az iráni Babaei az első menetben tusolta a grúz Gurdzsidzét, majd az elődöntőben az üzbég Rizajevet győzte le. Nem akárhogyan! 0:1, 3:0 után a harmadik menetben, annak is a végén 2:0-ra vezetett, amikor az üzbég levitte őt, de az egypontos akcióra a vezetőbíró hármat adott, és a pontozó elfogadta. Az irániak challenge-et kértek, és jogosan meg is nyerték. Az üzbég a hátalévő másodpercekben kockáztatott, de nem jött be. 5:1 lett a vége. Ezzel Ligeti Richárd is a vigaszágra került.
Csatlakozott hozzá Gyurits is, mert Karimimacsiani grúz, majd mongol ellenfelet legyőzve a döntő résztvevője lett.
A vigaszágon Kiss Marcell meglepő könnyedséggel lépett túl a török Kasyolon. A bronzért az orosz Inol Taszojev ellen lép szőnyegre, akinek nincs jegyzett nemzetközi eredménye.
Ligeti és Gyurits nagyszerűen küzdött, a mérkőzés egyes szakaszaiban teljesen egyenrangú ellenfél volt, de mindketten mintha fejben elfáradtak volna a hajrára.

1. rész (15 óra 20 perc)

Kovács Bence győzelmével, szépen kezdődött a nap, bár a sorsolást látva éreztük, hogy nem maradhat felhőtlen. Valóban jöttek is a vereségek, sorozatban. De ez nem azt jelenti, hogy egyfolytában szégyenkeznünk kellene. Ligeti Ricsi például kifejezetten nagy meccset vívott az iráni Babaei ellen, aki azóta tovább menetel, a kazah ellenfelet már legyűrte, talán vigaszágra viszi a mi fiúnkat. Kovács Bencének is volt egy jó menete az ukrán ellen.
Jómagam elsősorban az Aréna Savaria internetes hálózatával birkózom... De mostantól talán tényleg sikerül a sajtó képviselőinek maguk mögött tudniuk a gondokat. Csak annyi szerencsém volt a szerencsétlen helyzetben, hogy honlapunk főoldalán működött a LEGÚJABB címszó alatti eredményközlés, így önök időben értesültek a legfrissebb hírekről.
Értesülésem szerint a FILA eredményközlő rendszere jól követi az eseményeket, hacsak őket is nem fogta vissza egy időre valamilyen hálózati probléma.
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2019-01 >>
HKSZCSPSZV
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31