Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Veréb István nem indul Szófiában

Dátum: 2012-04-18 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Veréb István nem indul Szófiában

(A szófiai Armeec Aréna, a kvalifikációs verseny színhelye)

A belgrádi Európa-bajnokság után megkezdődött a magyar birkózóválogatott közvetlen felkészülése a hét végén kezdődő olimpiai kvalifikációs sorozatra. Akik az Eb-n nem indultak, folyamatosan és gőz erővel végezték a már megkezdett munkát. Az Eb-szereplők általában egy hét pihenőt kaptak, majd azt követően ismét együtt edzettek a legjobbak mindhárom fogásnemben; mindegyik megfordult Budapesten, Tatán és külföldi edzőtáborban is.
A szabadfogásúak múlt pénteken érkeztek haza Kalinyingrádból, ahol a legkiválóbb orosz ellenfelekkel is naponta találkoztak a szőnyegen, s ez Gulyás István szakágvezető szerint hasznos és sikeres volt. A nők Lengyelországban tizenegy ország képviselői között találtak kitűnő edzőpartnereket. Wöller Ákos szakágvezető jellemző esetként mondta el, hogy egy délelőttön megpihentette a fáradtnak látszó Barka Emesét, aki délután a kontrollmérkőzésen már ismét elemében volt, és 6:0, 8:0-ra megverte a lengyel Eb-bronzérmes Katarzyna Krawczykot.
A lányok közül Szabó Emesének a könyökébe tért vissza ismét a makacs sérülése, Németh Zsanettnek pedig a térdét kell ápolni. Mind a ketten rendbe jönnek az elkövetkező napokban, mert – szerencsére – nekik csak a jövő heti, kínai világselejtezőn lesz dolguk.
Az Eb-n súlyosan megsérült szabadfogású Veréb István az elmúlt napokban a terhelést már jól bírta, birkózással azonban csak most próbálkozott meg. Ezért várt a szakvezetés a döntéssel az utolsó percig. Az lett a megoldás, hogy a Haladás kiválósága Szófiában még ne induljon.
A kötöttfogásúak közül mindenki egészséges. Struhács György szakágvezető szerint az utóbbi napok fő feladata már a súlyrendezés volt, amelyben az időszakhoz képest megfelelően állnak a nagy fogyasztók is. Azt mondja a mester, hogy a versenyzők nem sokat beszélnek a kvalifikációs sorozatról, de minden mozdulatukon látszik: pontosan tudják, mi a tét, és érzik a felelősséget. Felkészültek rá, hogy rendkívül nehéz mezőnnyel kell szembenézniük.

Az elnök mintha kellemes fürdőt vett volna

Az elutazást megelőző napon, kedden délután a tatai edzőtáborba látogatott dr. Hegedüs Csaba, a szövetség elnöke. A szabadfogásúak éppen befejezték az átmozgatást, és elindultak az uszodába. Az elnök elbeszélgetett Wöller Gergővel és Ligeti Danival, majd Hatossal és Gulyás István szakágvezetővel, és azt szűrte le, hogy kiváló testi és lelki állapotban vágnak neki a nagy feladatnak.
Aztán megkezdődött a kötöttfogásúak edzése, amely nagyon megragadta az elnököt. Íme, a véleménye:
- Maróthy István szakmai alelnökkel együtt úgy éreztük, mintha kellemes fürdőt vettünk volna, annyira felüdített minket mindaz, amit tapasztaltunk. Örömmel láttuk például, hogy a testsúlyok rendben vannak. Bácsi Petin már csak két és fél kiló maradt, miközben kiegyensúlyozott és vidám, sokat beszélgettem vele arról, hogyan dől el fejben a fogyasztás. Kiss Balázs most kifejezetten szálkás, amellett magabiztos, duzzad az erőtől. Lőrincz Tamás Módos „Csontival” birkózott, és nagyszerű, új elemeket láttam tőle; arról nem is szólva, hogy kifejtette: sokkal jobban érzi magát most, mint a tavalyi vébé előtt. Mind e közben kellemes, családias hangulatot tapasztaltunk, valóban: mintha oázisba csöppentünk volna a nem éppen felemelő hétköznapokból. A szövetség mindent előteremtett, ami ma Magyarországon egy egyéni sportágban előteremthető (kicsivel talán még többet is), hogy birkózóink tökéletesen készülhessenek fel a londoni olimpiára. A külföldi edzőtáboroktól Bakanek doktor táplálkozási reformján és pszichológus közreműködésén át a keret mellett dolgozó szakemberek áldozatos munkájáig minden a nagy célt szolgálta. Most, a hatalmas kihívás előtt, amikor együtt láttam ezt a tizenvalahány nagyszerű, fiatal embert, meghatottan és büszkén állapítottam meg, hogy a sportágunk felépítette a világ egyik legerősebb válogatottját.

Technikai részletek

Csapatunk tagjai három, egymást követő napon, Bécsből repülnek Szófiába. Szerdán (18-án) hajnalban a szabadfogásúak indulnak el busszal a tatai edzőtáborból, a gépük 8.40-kor startol. A repülés másfél órát vesz igénybe, így helyi idő szerint 11 után landolnak a bolgár főváros repülőterén. Csütörtökön a kötöttfogású, pénteken a női csapat utazik el ugyanígy.
A kvalifikációs versenyt a tavaly nyáron felavatott, tizenkét és félezer ülőhelyes, szófiai Armeec Aréna négy szőnyegén rendezik meg. A program mindhárom nap megegyezően zajlik: magyar idő szerint 13-tól 16 óráig tartanak a selejtezők, illetve a vigaszági küzdelmek, majd 17-től 19 óráig a helyosztók, amelyeket eredményhirdetés követ.
A vigaszágnak ez alkalommal nincs érdemi szerepe, hiszen minden súlycsoportból csak a döntőbe jutott két versenyző szerez kvótát.
Honlapunk online tudósítást ad a versenyről, vagyis amint megjelenik egy magyar eredmény az információs rendszerben, azt azonnal közzétesszük, és nyomon követjük a vetélytársak eredményeit is. Természetesen megadjuk az eredményközlő honlap elérhetőségét is (jelenleg még nem elérhető), amelyen ki-ki személyesen követheti nyomon a verseny alakulását. De ha erre nincs ideje, nálunk mindenkor megtalálja az aktuális állást.

Magyarok – napról napra

Április 20., péntek

Szabadfogás, 55-96 kg
55 kg: Molnár Róbert (FTC-Gyál TBSE)
60 kg: Molnár József (Abonyi BC)
66 kg: Wöller Gergő (Vasas SC)
74 kg: Hatos Gábor (Haladás VSE)
96 kg: Kiss Gergely (Orosházi Spartacus)

Április 21., szombat

Szabadfogás, 120 kg
120 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE)

Kötöttfogás, 55-84 kg
60 kg: Kozák István (Restart Ceglédi VSE TS Integrál)
66 kg: Lőrincz Tamás (Restart Ceglédi VSE TS Integrál)
74 kg: Bácsi Péter (Ferencvárosi TC)
84 kg: Lőrincz Viktor (Restart Ceglédi VSE TS Integrál)

Április 22., vasárnap

Kötöttfogás, 96 és 120 kg
96 kg: Kiss Balázs (BVSC)

Női birkózás, 48, 55, 63, 72 kg
48 kg: Dénes Mercédesz (Érdi Spartacus)
55 kg: Barka Emese (Vasas SC)
72 kg: Godó Kitti (FTC-Gyál TBSE)

A szófiai versenyen egy magyar bíró, Bacsa Péter működik közre.
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2021-12 >>
HKSZCSPSZV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31