Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kínára koncentrál a kötöttfogás (?)

Dátum: 2011-11-19 00:00:00 | Felvitte: Szekeres István

Kínára koncentrál a kötöttfogás (?)

Mindenekelőtt tekintsük át a programot, hogy a részletek világosak legyenek!
Két hazai válogatóra kerül sor: január 28-án a Ganz-kupa, február 10-12-én a szombathelyi Magyar Arany Nagydíj.
Március 6-11. Európa-bajnokság, Belgrád. Kvótát nem lehet szerezni, de minden olyan súlycsoportban kell versenyzőt indítani, amelyikben a kvalifikációs versengésben részt kívánunk venni.
Április 18-22. Európa kvalifikációs versenye, Szófia. Ázsia és Amerika versenyét korábban rendezik meg, éppúgy, mint Afrika és Óceánia közös viadalát. Mindenhol a súlycsoportok első két helyezettje szerez kvótát. A kontinentális viadalok után minden súlycsoportban 14 hely lesz foglalt. Megjegyzés: az az ország, amelyik már rendelkezik kvótával egy súlycsoportban, a sorozat különböző állomásain nem indíthat versenyzőt.
Április 25-29. Első világkvalifikációs verseny, Tajvan (Kína). A súlycsoportok első két helyezettje szerez kvótát.
Május 2-6. Második világkvalifikációs verseny, Helsinki. A súlycsoportok első két helyezettje szerez kvótát.

- Milyen Európa-bajnokságra számítsunk az olimpia évében? – kérdeztem Struhács Györgytől.
● Természetesen a lehető legjobb eredményt szeretnénk elérni, még akkor is, ha Lőrincz Tamás, Bácsi Péter, Fodor Zoltán és Kiss Balázs nem indul. A már kvótával rendelkező Módos Péter és Deák-Bárdos Mihály számára viszont az lesz a tavasz fő versenye. A 66 kg-ban Korpási Bálint biztos résztvevőnek mondható. A 74 kg-ban Kun Renátó, Szabó Martin és alighanem az egri Madarasi Gábor közül kerül ki a szereplő a válogatók során. A 84 kg-ban Lőrincz Viktor, Antunovics László és Dajka Zsolt mellett számítok a visszatérésre készülő Berzicza Tamásra, aki jelentősen erősíti a súlycsoport mezőnyét. A 96 kg-ban Németh Iván és Rizmajer György pályázik a legnagyobb eséllyel az Eb-szereplésre.
- Nem biztos, hogy a két válogató verseny minden kérdést tisztáz…
● Akkor válogató mérkőzések döntenek.
- Mi lesz a 60 kilóban?
● Azt majd meglátjuk. Mindenesetre az ígéretesen fejlődő Kozák Istvánnak sem hiányozna a plusz, nagy fogyasztás. Takarékoskodni kell az energiáinkkal.
- Alig több mint egy hónappal később kezdődik a kvalifikációs sorozat. Hogy tervezi a felkészülést?
● Most, hétfőn, két hét Tatával kezdünk, aztán két hétig Budapesten leszünk. Január első két hetét a Csorba-tónál töltjük, a harmadikat itthon, regenerálódással, majd egyhetes egyesületi felkészülést követően jön az első válogató, a Ganz-kupa. Aztán a megszokott menetben, több helyszínen haladunk előre a formaidőzítéssel a Nagydíjig, majd az Eb-ig. Az Európa-bajnokságot követően két hét hazai munka jön, majd két hét fehérorosz vagy ukrán edzőtáborral hangolódunk a kvalifikációs versenyekre.
- No, és akkor jön a neheze!... Az egyértelmű, hogy három egymást követő héten a legjobbjaink képtelenek hozni a súlyukat úgy, hogy maximumon teljesítsenek. Ráadásul a középső verseny Kínában lesz. Mi a megoldás?
● Én arra gondolok, hogy éppen Kína. Elmondom az elképzelésemet, de ez természetesen csak akkor lép életbe, ha az elnökség elfogadja. Várhatóan a kínai viadal időpontjára lesz teljesen versenyképes állapotban Fodor Zoli, és ugyanott vetném be először Lőrinczet, Bácsit is.
- Kihagyják az elsőt, az európait?
● Ennek kettős oka van. Egy: információink szerint a legtöbb európai ország Szófiában és Helsinkiben kíván indulni, Tajvant inkább kihagyják a nagy távolság és a szűk időkeret miatt. Kettő: Szófiában kvótát nyilván két, nagyon erős vetélytárs szerez, ők tehát már kiszállnak a versenyből. Vegyük a 66 kilót!... Nincs még kvótája a francia olimpiai és az orosz világbajnoknak, továbbá az azeri, az ukrán és a szerb vetélytársnak. Biztos, hogy közülük kettő már nem lesz ott a második versenyen. Úgy gondolom, hogy mi viszont korai kiutazással, tíznapos akklimatizálódással, a korábbi kínai tapasztalatokat is felhasználva, topon lévő versenyzőket tudnánk szőnyegre küldeni.
- Kiss Balázs nincs közöttük.
● Igen, mert ő a 96 kg-ban komoly eséllyel pályázza meg az egyik továbbjutó helyet már Szófiában. Ne felejtsük el: a világbajnokságon öt európai, nagy ellenfél már kvótát szerzett. Ha mégsem sikerülne, a kínai versenyen Németh vagy Rizmajer indul, Balázs pedig – szükség esetén – Helsinkiben.
- És ha a három másik súlycsoportban valaki más az európai versenyen megszerzi a kvótát, például Korpási a 66 kg-ban, ő utazhat Londonba?
● Erre mondom én az ősi igazságot: a hídon akkor kell átmenni, amikor odaérünk. Módos és Deák „Bill” súlycsoportjában nincs érdemi helyettes, az ő útjuk tehát sima. A 66-tól a 96 kilóig más a helyzet, ott az olimpiai kiküldetésért alkalmasint külön meg kell küzdeni, ha már megvan a kvóta. Bárkiben felmerülhet az, hogy miért éppen Kiss Balázst emeljük ki, amikor – az ismert okok miatt – két éve nincs jelentős eredménye. Nos azért, mert mégiscsak világbajnok, aki egyszer már sikerrel leküzdötte a legmagasabb csúcsot. Ennek nyomnia kell a latban!
Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlvelünkre!

ESEMÉNYNAPTÁR
<< 2020-04 >>
HKSZCSPSZV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30